ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Τι Πρόεδρο θέλουμε

Η προεδρική εκλογή απασχολεί ήδη το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Η αναζήτηση των 180 ψήφων που απαιτούνται πυροδοτεί πολιτικές αντιπαραθέσεις και εντάσεις μεταξύ των κομμάτων και βεβαίως επιτρέπει την καλλιέργεια εκλογικών σεναρίων.

Λαμβάνει έτσι η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας διχαστικά χαρακτηριστικά, εγκλωβίζοντας επικίνδυνα τη χώρα σε μια διαρκή ένταση.

Ωστόσο, αν δει κανείς το θεσμό θα διαπιστώσει ότι τα βασικά του χαρακτηριστικά του είναι ενοποιητικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεσμός,αλλά και το πρόσωπο που τον υπηρετεί δεν μπορεί παρά να συμβολίζει την ενότητα του λαού και της χώρας.

Αυτήν υπηρετεί ο θεσμός και αυτήν οφείλει να διασφαλίζει το πρόσωπο με το κύρος και την ακεραιότητά του.

Επιπλέον, είναι γνωστό σε όλους ότι ο συνταγματικός νομοθέτης δεν περιέβαλε με αποφασιστικές αρμοδιότητες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακριβώς επειδή τον θέλει ανεύθυνο άρχοντα και εκπρόσωπο της χώρας.

Αντιλαμβάνεται το πρόσωπο ως σύμβολο της ενότητας του λαού και τον αντιμετωπίζει ως ένα αγκωνάρι, μια χειρολαβή της ενότητας του λαού σε δύσκολες περιστάσεις.

Αν δεχθούμε ότι αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Προέδρου της Δημοκρατίας εύκολα μπορούμε να επιλέξουμε και τα υποψήφια πρόσωπα.

Στις παρούσες συνθήκες η χώρα χρειάζεται ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση, θα αναδεικνύει το δημιουργικό ταλέντο των πολιτών της και θα είναι σε θέση να την εκπροσωπήσει επάξια στο εξωτερικό.

Θα έλεγε κανείς ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις παρούσες περιστάσεις δεν είναι απαραίτητο να είναι ένας συνταξιούχος της πολιτικής ή να προκύψει από τις συνήθεις πολιτικές ή κομματικές διεργασίες στη βάση ιδεολογικών ή άλλων υπολογισμών.

Μπορεί να είναι άνετα ένα πρόσωπο με διεθνή αναγνώριση, ένας διακεκριμένος επαγγελματίας που τον ξέρει ο κόσμος όλος, ένας επιστήμονας διεθνούς κύρους, μια μορφή που όλοι θα γνωρίζουν ότι μπορεί να εκπροσωπήσει την προσπάθεια αναγέννησης και αναδημιουργίας της πατρίδας μας.

Είναι ίσως ευκαιρία να κάνουμε κι εδώ ότι γίνεται στις προηγμένες χώρες.

Και έτσι να απεμπλέξουμε την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την φθοροποιό κομματική διαπάλη και τις εκλογικές σκοπιμότητες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top