ΑΡΘΡΑ

Τοπικός σχεδιασμός και τοπική ανάπτυξη εργαλείο και όχι φαντασίωση

Το κείμενο αυτό να εκθλιφθεί ως μια άμεση και αυτόματη αντίδραση σε όποιους δεν κατάλαβαν ότι ο «εθνικός σχεδιασμός» και τα σοβιετικού τύπου πλάνα ανάπτυξης μας έφεραν σαυτό το χάλι…

Όπως και σε όσους επιμένουν ότι η ανάπτυξη είναι ένα μαντζούνι που το τραβάμε όπως θέλουμε απ όποια μεριά καθόμαστε κι αυτό ακλουθεί την πορεία της μασέλας μας….

Γραφικός ξεγραφικός θα επιμένω διαρκώς, η ανάπτυξη ξεκάνει με τον τοπικό σχεδιασμό και το καθημερινό μας άγχος και νοιάξιμο για ξεφύγουμε από τη μέγγενη…

Επειδή θεωρούμε αδήριτη ανάγκη την ανάπτυξη της υπαίθρου στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και ανέχειας, πιστεύουμε ότι βασική προϋπόθεση εκτός όλων των άλλων είναι δημιουργία νέων και ευέλικτων μορφών συλλογικότητας στον αγροτικό χώρο.

Ο κατακερματισμός των χρημάτων για την ενίσχυση των νέων αγροτών, που κατάντησε μία προχωρημένη μορφή δημιουργίας πελατειακών σχέσεων και φυσικά εκμαυλισμού των τελικών δικαιούχων, πιστεύουμε πως στη νέα αυτή περίοδο, θα πρέπει να βρεθούν μορφές και κυρίως ασφαλιστικές δικλείδες που και τα χρήματα θα διασφαλίζεται ότι πηγαίνουν στο μέγιστο ποσοστό στους πραγματικούς δικαιούχους, κυρίως όμως θα υπάρχει πλήρης και σαφής έλεγχος του αποτελέσματος, πλήρης και σαφής έλεγχος της βιωσιμότητας των σχημάτων που διαμορφώνονται.

Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι με τα υπενδεδυμένα κεφάλαια στον αγροτικό χώρο, πρέπει να παράγεται πλούτος και να δίνεται μία νέα δυναμική στις τοπικές κοινωνίες και στις τοπικές αγορές.

Αυτό μέχρι σήμερα φυσικά, ποτέ δεν προωθήθηκε αξιοκρατικά, ποτέ δεν ελέγχθηκε εκ του αποτελέσματος.

Έτσι λοιπόν, καταναλώνονται εκατομμύρια χωρίς αποτέλεσμα και συνέχεια.

Η θερμοκοιτίδα είναι μία έκταση εύφορης γης, μισθωμένη ή και ιδιόκτητη, η οποία κατατέμνεται και φιλοξενεί πολλές μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις που εγκαθίστανται σ’ αυτήν.

Στη θερμοκοιτίδα υπάρχει:

.

  .

 • κοινός έλεγχος ποιότητας
 • .

 • προσφορά κοινής οικονομικής, λογιστικής παρακολούθησης
 • .

 • γεωτεχνικής επιστημονικής συμβουλής
 • .

 • κοινό marketing
 • .

 • κοινή χρήση εργαλείων κλπ..
 • .

.

Οι νέοι αγρότες που εγκαθίστανται στη θερμοκοιτίδα, έχουν όλοι τα προνόμια των νέων αγροτών, όπως περιγράφονται στις Ευρωπαϊκές οδηγίες και στην Ελληνική νομοθεσία.

Η μόνη διαφορά που όπως λέει και η ονομασία, στη θερμοκοιτίδα αυτή, θα υπάρχει διαρκής έλεγχος προόδου, σε μόνιμη βάση συμβουλή διασφάλισης ποιότητας, κοινό marketing, ενιαία πολιτική πωλήσεων αλλά και οργανωμένος προγραμματισμός για τα είδη, την ποιότητα και την ποσότητα που θα παράγει η θερμοκοιτίδα.

Δηλαδή πραγματική φροντίδα για να βγει ουσιαστικό και βιώσιμο αποτέλεσμα.

Η θερμοκοιτίδα έχει:

.

  .

 • τη δυνατότητα να μη βρίσκεται το σύνολο της αροτριαίας γης σε έναν μόνο τόπο αλλά σε διαφορετικούς και σε διαφορετικές αλλά κοντινές περιοχές, διευκολύνοντας έτσι τους νέους αγρότες να συμμετέχουν χωρίς πολλά έξοδα μετακινήσεων
 • .

.

  .

 • εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες των εδαφών των διαφόρων περιοχών και τις αλλαγές στο μικροκλίμα
 • .

 • δίνει ζωντάνια τέλος σε περισσότερες της μιας περιοχές και τοπικές μικρές κοινωνίες.
 • .

.

Για κάθε μία πρώτη εγκατάσταση μικρής εκμετάλλευσης θα υπάρχει πλήρης οικονομοτεχνική μελέτη, για την απόδειξη εκτός όλων των άλλων και της βιωσιμότητας της πρώτης αυτής εφαρμογής και των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων που θα προκύψουν.

Οι νέοι που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην εφαρμογή του σχεδίου , θα καταρτιστούν με τρόπο υπεύθυνο και επιστημονικά άρτιο από την ίδια την Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και φυσικά η κατάρτιση τους θα συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και στο τέλος θα αποκτήσουν και ένα πιστοποιητικό που θα επικυρώνει το επίπεδο της κτηθείσας εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top