ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Τότε μπορούσε;

Υποτίθεται ότι ο ανασχηματισμός έγινε για να προχωρήσει η κυβέρνηση καλύτερα και αποτελεσματικότερα προς την έξοδο από την κρίση. Και ποτέ και από κανέναν δεν υποστηρίχθηκε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος αναζητούσαν υπουργούς ικανούς να επαναδιαπραγματευτούν προσυμφωνημένες ρυθμίσεις και μάλιστα με επιχειρηματολογία κατάλληλη για επιθεωρησιακά νούμερα και όχι για σοβαρούς υπουργούς σοβαρής, υποτίθεται, κυβέρνησης.

Οπως πολύ σωστά καταλάβατε, αναφέρομαι στον εξωφρενικό ισχυρισμό του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου ότι αντιδρά σε κάποιες ρυθμίσεις επειδή δεν έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2014 και άρα δεν του επιτρέπεται (συνειδησιακά ή δεν ξέρω για ποιον άλλο λόγο) να τον εφαρμόσει. Μόνο που τέτοια επιχειρήματα ούτε και στις εξέδρες του γηπέδου Καραϊσκάκη δεν στέκουν. Διότι σʼ αυτόν τον τόπο που είναι μικρός, όλοι έχουμε την ιστορία μας και όλοι λίγο-πολύ γνωριζόμαστε.

Ο Α. Λοβέρδος δεν πρωτόγινε υπουργός από τον Σαμαρά. Εχει μεγάλη προϋπηρεσία σε υπουργικούς θώκους. Και μία εξ αυτών ήταν στην κυβέρνηση που σχημάτισε ο Γ. Παπανδρέου μετά τις εκλογές του 2009. Ως μέλος της ο Λοβέρδος ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2010 αλλά εφάρμοσε -και μάλιστα συνεπέστερα απʼ οποιονδήποτε άλλον υπουργό- το μνημόνιο που, ως γνωστόν, δεν προέβλεπε παροχές αλλά περικοπές, δεν ευαγγελιζόταν καλοπέραση αλλά σκληρή λιτότητα. Και δεν είχε καμία συνειδησιακή ή άλλη αναστολή να το κάνει.

Είναι προφανής η προσπάθεια του πρόσφατα επανυπουργοποιηθέντος πολιτικού να βελτιώσει το πολιτικό προφίλ του. Αλλά αυτό δεν του εξασφαλίζει το δικαίωμα να μας δουλεύει με διάφορα παλαβά πως οι υπουργοί έχουν δήθεν το προνόμιο να επιλέγουν αλά καρτ ποιους νόμους θα εφαρμόσουν και ποιους όχι. Ούτε και του επιτρέπεται να διαμορφώνει συνθήκες που είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ρήξεις με τους δανειστές.

Η εμπειρία από την τελευταία διαπραγμάτευση απέδειξε πως, όταν είμαστε συνεπείς προς τις υποχρεώσεις μας, προωθούμε αποτελεσματικότερα τις όποιες διεκδικήσεις μας. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάνε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Οταν μάλιστα έχουν όχι μόνο ενδείξεις, αλλά και αποδείξεις ότι κάποιοι δεν καλοβλέπουν την απεξάρτηση της χώρας από τα μνημόνια και τις επιτηρήσεις. Και όταν την ευθύνη για το αύριο του τόπου την έχουν χρεωθεί οι δυο τους και κανένας λαϊκιστής οποθενδήποτε προερχόμενος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top