ΑΡΘΡΑ

Το άλογο που χάρισε ο Μακρόν στον Κινέζο Πρόεδρο και οι σύγχρονοι δρόμοι του Μεταξιού

Μόνο ο ανατρεπτικός σε όλα του νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα μπορούσε να  σκεφτεί να κάνει δώρο στον κινέζο ομόλογο του  ένα άλογο ειδικής ράτσας . Το άλογο ονομάζεται Βεζούβιος , είναι οκτώ ετών και εντάχθηκε  στην επίλεκτη ρεπουμπλικανική  φρουρά του προέδρου  το 2012.
Πρόκειται για μία   άνευ προηγουμένου διπλωματική κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν να δωρίσει ένα άλογο στον Σι Τζινπίνγκ στην πρώτη του επίσημη  επίσκεψη στην Κίνα.
Το 2014 , επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ , κατά τη διάρκεια   της επίσκεψης του κινέζου προέδρου  στο Παρίσι 104 ιππείς της ρεπουμπλικανικής φρουράς  τον είχαν συνοδεύσει  στα Ηλύσια πεδία και τότε ο κινέζος πρόεδρος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για την ομορφιά και την ακρίβεια τους.
Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία δωρίζει σε ξένο ηγέτη ένα από τα άλογα της επίλεκτης φρουράς του προέδρου και αυτή η κίνηση ακολουθεί “ τη διπλωματία των πάντα” .  Το Πεκίνο δάνεισε στο Παρίσι ένα ζευγάρι πάντα και το μωρό τους βάφτισε τον Δεκέμβριο η Μπριζίτ Μακρόν ενθουσιάζοντας τους Κινέζους που τη λάτρεψαν.
Ο Μακρόν σχεδίασε αυτό το ταξίδι στην Κίνα γιατί στόχος του είναι η Γαλλία να αποτελέσει τον βασικό εταίρο της Κίνας στην Ευρώπη  , ιδιαίτερα τώρα που αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν στην κρατική τηλεόραση της Κίνας  , λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη του στο Πεκίνο , μίλησε με θαυμασμό για την Κίνα τονίζοντας ότι τον γοητεύει ο αρχαίος πολιτισμός της και επανέλαβε αυτό που έλεγε ο Σαρλ Ντε Γκωλ  ότι “ είναι μία χώρα πιο παλιά  και από την ιστορία.”
Ο αναλυτής και ειδικός στα θέματα της Γαλλίας Ντίνγκ Γιφάν  εξηγεί μάλιστα πως χαρίζοντας ένα άλογο ο Μακρόν στον Σι του δείχνει την επιθυμία του να χτίσουν μία στέρεη και μακροχρόνια σχέση . Όπως λέει ο Γιφάν  το άλογο παραπέμπει σαφώς στο κινέζικο άλογο των χιλίων μιλίων με το όνομα Qianlima , ένα μυθικό πλάσμα που είναι φημισμένο για τις μεγάλες αποστάσεις που μπορούσε να διανύει.
Ο Μακρόν εκτός από το άλογο έδωσε στον Σι και τη συμβολική  στήριξη του  για τους σύγχρονους  δρόμους του μεταξιού που θέλει να χαράξει ο κινέζος πρόεδρος λέγοντας πως “ οι νέοι δρόμοι πρέπει να οδηγούν σε πολλά και  διαφορετικά μέρη και όχι μόνο σε ένα”.
Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο γάλλος πρόεδρος δεν τα πηγαίνει πολύ καλά μόνο στην εξωτερική πολιτική αλλά και στην οικονομία και ιδιαίτερα στο χώρο των επενδύσεων.
Οι επενδύσεις στη Γαλλία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.
Το 2017 οι συμφωνίες που υπεγράφησαν με τη συμμετοχή γαλλικών εταιρειών ξεπέρασαν τα 201 δισεκατομμύρια ευρώ . Πρόκειται για  τις μεγαλύτερες επενδύσεις  από το 2007 και μετά.
Ο αριθμός των επενδύσεων έπεσε ελαφρά από 2.556 το 2016 σε 2.393 αλλά αυτό δεν προκαλεί καμία ανησυχία.
Στη Γαλλία αυτή τη στιγμή  γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επικρατεί αισιοδοξία γιατί η οικονομία πηγαίνει καλά και υπάρχουν πλέον πολλές  σοβαρές και υγιείς εταιρείες . Υπάρχει δε η εκτίμηση ότι στο  άμεσο μέλλον οι γαλλικές εταιρείες θα είναι εκείνες που θα εξαγοράζουν και δεν θα εξαγοράζονται πια.
Ο ραγδαία αυξανόμενος ρυθμός των επενδύσεων έρχεται σε μία χρονική συγκυρία όπου το γαλλικό κράτος προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις . Πουλά τις μετοχές , ύψους περίπου 100 δις   που κατέχει σε 81 γαλλικές  εταιρείες . Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών αυτών.
Σύμφωνα πάντα με τους FT η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και οι έξυπνες κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν αποτελούν τον καταλύτη για να παίξουν κυρίαρχο ρόλο οι γαλλικές εταιρείες στην αγορά. Το Μπρέξιτ και η στενή συνεργασία Γαλλίας – Γερμανίας θα ανοίξει το δρόμο για νέες συμφωνίες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές εταιρείες .
Έναν  ανησυχητικό παράγοντα που έχει επισημάνει τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας όσο και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s είναι ο υψηλότατος δανεισμός των γαλλικών εταιρειών.
Αρκετές μάλιστα από αυτές τις εταιρείες πήραν πολύ  μεγάλα δάνεια για να χρηματοδοτήσουν  εξαγορές άλλων εταιρειών.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top