ΑΡΘΡΑ

Το άγνωστο μνημόνιο

Ούτε 1, ούτε 2, 600 είναι είναι οι μνημονιακές εκκρεμότητες του 2ου τριμήνου 2014 (Απρίλιος– Μάιος-Ιούνιος) που εντόπισαν οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας, ενώ υπάρχουν και οι δράσεις του 3ου τριμήνου, η πορεία υλοποίησης των οποίων θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο από τους εκπροσώπους των πιστωτών που θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις 600 εκκρεμότητες, για να πληροφορηθούμε για τι ακριβώς πρόκειται. Γιατί, προφανώς, δεν αφορούν δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή νέες περικοπές εισοδημάτων ή νέους φόρους, αλλά διαρθρωτικές παρεμβάσεις, για την πραγματοποίηση των οποίων, παραδοσιακά, παρουσιάζεται μεγάλη δυστοκία.

Η αποκάλυψη των 600 εκκρεμοτήτων έχει μεγάλη σημασία για να αντιληφθούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου που έχει δαιμονοποιηθεί δεν εφαρμόζεται. Στην πραγματικότητα, από όσα προβλέπει γίνονται τα εύκολα (κοψίματα, οριζόντια κλπ) και τα δύσκολα είτε προσαρμόζονται στα ελληνικά μέτρα είτε αναβάλλονται.

Με αυτή την έννοια, όσοι δηλώνουν αντιμνημονιακοί δεν ξέρουν τι ακριβώς πολεμούν.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top