ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Το αντιρατσιστικό και οι «38»

Οι παλινωδίες σε σχέση με την προώθηση του αντρατσιστικού νομοσχεδίου είναι συνεχείς από τις εκλογές του 2012 και μετά. Η αιτία αυτής της δυστοκίας δεν βρίσκεται τόσο στο περιεχόμενό του αλλά στις προθέσεις πίσω από την υποστήριξη ή την υπονόμευσή του.
Οι πολιτικές δυνάμεις που έδωσαν μάχες για να αποκτήσουμε μια αντιρατσιστική νομοθεσία συμβατή με το ευρωπαϊκό παράδειγμα ήθελαν να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του σκοταδισμού. Αντίθετα, κόμματα και βουλευτές που προσπάθησαν για το αντίθετο υποδήλωναν με τη στάση τους ότι δεν θεωρούν μείζον ζήτημα την καταπολέμηση του ρατσισμού…

Οι παλινωδίες σε σχέση με την προώθηση του αντρατσιστικού νομοσχεδίου είναι συνεχείς από τις εκλογές του 2012 και μετά. Η αιτία αυτής της δυστοκίας δεν βρίσκεται τόσο στο περιεχόμενό του αλλά στις προθέσεις πίσω από την υποστήριξη ή την υπονόμευσή του.

Οι πολιτικές δυνάμεις που έδωσαν μάχες για να αποκτήσουμε μια αντιρατσιστική νομοθεσία συμβατή με το ευρωπαϊκό παράδειγμα ήθελαν να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του σκοταδισμού. Αντίθετα, κόμματα και βουλευτές που προσπάθησαν για το αντίθετο υποδήλωναν με τη στάση τους ότι δεν θεωρούν μείζον ζήτημα την καταπολέμηση του ρατσισμού και της λογικής του ναζισμού, που στηρίζεται στην αμφισβήτηση του ολοκαυτώματος.

Εχει, λοιπόν, σημασία να αναζητήσει κανείς τα κίνητρα 38 βουλευτών της ΝΔ που ζητούν να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα η άρνηση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής ( Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων) και να περιληφθεί σχετική διάταξη στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής (Β´ θερινό τμήμα) στις 26 και 27 Αυγούστου.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε κοινωνικό πρόβλημα με την αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά με την έκρηξη του νεοναζισμού. Οι βουλευτές της ΝΔ προφανώς και το γνωρίζουν αλλά μπλέκοντας ασύνδετα θέματα μεταξύ τους επιχειρούν έναν απαράδεκτο συμψηφισμό που κατατείνει στην κολακεία του ακροδεξιού εκλογικού σώματος.

Θα ήταν απλώς ένα φτηνό ψηφοθηρικό κόλπο, αν δεν χτύπαγε την καρδιά του δημοκρατικού μας πολιτισμού.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top