ΑΡΘΡΑ

Το ΑΠΘ γιορτάζει τα 90 χρόνια του υπό κατάληψη! Πόσο πιο χαμηλά;

“ Όσο το οποιοδήποτε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ βρίσκεται υπό Κατάληψη, η Παιδεία σε κάθε μορφή της βρίσκεται ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ!»  έγραφα πέρυσι  σε άρθρο μου με αφορμή  την συνεχιζόμενη για μήνες κατάληψη  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Που να φανταζόμουν  πως ένα χρόνο αργότερα  θα  ήμουν ακόμη  στην επικαιρότητα.

Δυστυχώς   το περσινό σκηνικό  βίας, τρόμου  και παρανομίας  που έζησε  το Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας  επαναλαμβάνεται  με διαφορετικούς  ή – ποιος ξέρει- ίσως και  τους ίδιους  πρωταγωνιστές  αυτή τη φορά στην πόλη μας  τη Θεσσαλονίκη. Εδώ  και περίπου δυο εβδομάδες  μια ομάδα  περίπου 150  ατόμων  οι περισσότεροι εκ των οποίων εντάσσονται στην  αναρχική ομάδα  NO BORDERS  έχει  κατασκηνώσει παράνομα   στους   χώρους  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κατάφεραν μάλιστα   να καμουφλαριστούν  αρχικά  τουλάχιστον πίσω  από την «κουρτίνα»  ενός  φεστιβάλ  διαμαρτυρίας- τύπου pride-υπέρ  των δικαιωμάτων των μεταναστών. Μάλιστα  στο σχετικό τους ιστότοπο παρουσίασαν ένα πρόγραμμα συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων  και λοιπών εκδηλώσεων  με  στόχο   να  διεκδικήσουν  ελεύθερη  μετακίνηση  από χώρα σε χώρα   και διαμαρτυρόμενοι  κατά του ελέγχου  και του κλεισίματος των συνόρων  για τους μετανάστες. Άλλωστε το μεταναστευτικό πουλάει βρε αδερφέ  σκέφτηκαν, οπότε τι καλύτερο από το να το καπηλευτούμε και με την πρώτη ευκαιρία να τα σπάσουμε  και να τραβήξουμε  την προσοχή  των «κακών» καπιταλιστικών  Μ.Μ.Ε.

thess2Ασφαλώς  ο χώρος  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και  το άσυλο  που αυτός  εξασφαλίζει ήταν ό,τι καλύτερο  για να μπορέσουν  να  στήσουν τη «φωλιά » τους οι NO BORDERS.Έτσι λοιπόν εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός πως το καλοκαίρι  το Πανεπιστήμιο υπολειτουργεί  καθώς  φοιτητές και καθηγητές βρίσκονται  στη μεγάλη τους πλειοψηφία  σε διακοπές  και  το πολιτικό σύστημα  κοιμάται….αποχαυνωμένο γύρω  από συζητήσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο ή  το πραξικόπημα στην Τουρκία,  αναρχικοί  από διάφορες χώρες της Ευρώπης  σε συνεργασία  με το εδώ ανθίζον αντεξουσιαστικό μπλοκ  ταμπουρώθηκαν  για τα καλά στο προαύλιο του ΑΠΘ. Έστησαν  περίπου 60-70 σκηνές  και οργανώθηκαν απόλυτα. Μέχρι  και γυναικόπαιδα συμμετέχουν  στη  μεγάλη-παράνομη-κατασκήνωση.

Άγγλοι,Γάλλοι,Ολλανδοί  και  κάθε λογής  διαμαρτυρόμενοι   έχοντας  μαζί τους και αρκετούς  αραβόφωνους που κανείς δε μπορεί να αποδείξει αν είναι μετανάστες ή όχι συμμετέχουν  στους NO BORDERS.Από την πρώτη μέρα κιόλας άρχισαν  να γεμίζουν με συνθήματα  τους τοίχους και τα πεζοδρόμια του χώρου του πανεπιστημίου, ενώ συχνά φοιτητές ή περαστικοί από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης  ένιωσαν φόβο ή απειλή  ειδικά όταν  τις απογευματινές ή βραδινές ώρες  ο χώρος  γίνεται άντρο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών-μπροστά στα μάτια του κάθε πολίτη- ή γνωστοί –άγνωστοι ανάβουν φωτιές ή πετούν μολότοφ μέσα και έξω από  το ΑΠΘ.

APTHΦυσικά  η πολιτική ελίτ της πόλης- αναφέρομαι στους βουλευτές και υπουργούς  καθώς και στους φορείς της αυτοδιοίκησης- δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το ζήτημα. Είπαμε   τον Ιούλη έχουμε τα  «μπάνια του λαού» οπότε  θ΄ασχολούμαστε μ’ ένα μάτσο ανθρωπους; Όσοι σπεύσαμε  να δηλώσουμε την ανησυχία μας  και την αγωνία μας για την παράνομη αυτή κατασκήνωση  θεωρηθήκαμε υπερβολικοί  ή   χαρακτηριστίκαμε  αμέσως  συντηρητικοί   και  δεξιοί….Άλλωστε  στην Ελλάδα  όποιος ζητά να εφαρμοστεί  σε τέτοιες περιπτώσεις  ο νόμος  κακοχαρακτηρίζεται….Στον  καιρό της  «πρώτη φορά Αριστεράς» για να είσαι προοδευτικός πρέπει να αποδέχεσαι  κάθε  κίνημα, κάθε  μορφή  διαμαρτυρίας   και κάθε  εκδήλωση  όσο  επιθετική και αν είναι.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως  για μια ακόμη φορά εμείς  οι γραφικοί  συντηρητικοί πολίτες αυτής της πόλης  επιβεβαιωθήκαμε πολύ γρήγορα! Οι NO BORDERS  άρχισαν   να βγαίνουν  δειλά-δειλά  από  το καβούκι τους   και να ενώνονται σε πορείες  διαμαρτυρίας   με αναρχικές ομάδες  αντεξουσιαστών  της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Σε κάθε τους έξοδο  καταστρέφουν, βανδαλίζουν   και  τρομοκρατούν  δρώντας εντελώς ανενόχλητοι. Πριν από μερικές μέρες  μπήκαν  στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης   και σε μια επίδειξη δύναμης  άρχισαν  να καταστρέφουν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους. Διέλυσαν  υπολογιστές,κατέστρεψαν αρχεία, πέταξαν μολότοφ  στο γραφείο νέας γενιάς   και  μετά από λίγα μόλις λεπτά-βγήκαν σα κύριοι από την πόρτα αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια. Έκτοτε καθημερινά  διοργανώνουν πορείες στην πόλη  με στόχο  την καταστροφή των πάντων.Δημόσια κτίρια, λεωφορεία του ΟΑΣΘ, περιουσίες  και καταστήματα συμπολιτών  μας , ακόμη  και κάδοι σκουπιδιών  βρίσκονται  στο στόχαστρο  των NO BORDERS- αν  και πολύ φοβάμαι ότι  με δική τους ευθύνη  καπελώθηκαν  και από άλλους  φορείς βίας και καταστροφής… Ως που θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Πότε  το πολιτικό και δικαστικό  σύστημα  θ΄αναλάβει τις ευθύνες του;

Μάταια τις τελευταίες μέρες  ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης καθώς  και  καθηγητές  πανεπιστημίου  και λοιποί  φορείς της πόλης εκλιπαρούν  για βοήθεια.Πρόσφατα μάλιστα   δόθηκε εντολή  σε όλη την αστυνομική δύναμη της πόλης  να τεθεί επί ποδός. Μέχρι  και τα ελικόπτερα της αστυνομίας  σηκώθηκαν  για να ελέγχουν την πορεία των NO BORDERS. Αλλά μέχρι εκεί. Εξ αποστάσεως   οι αστυνομικές δυνάμεις  παρακολουθούν  το πάρτυ βίας να συνεχίζεται!  Όσο  το αρμόδιο υπουργείο  κοιμάται  και όσο  η Κυβέρνηση κωφεύει-σκοπίμως ή μη- τόσο  το Αριστοτέλειο συνεχίζει  να «ξηλώνεται» και πολυ φοβάμαι ότι  τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Γιατί  ο Εισαγγελέας δε δίνει εντολή  για  είσοδο της Αστυνομίας στο χώρο του ΑΠΘ όπως ορίζει ο νόμος; Γιατί  οι πρυτανικές  αρχές  δε ζητούν εδώ και τώρα  τη σύλληψη των  παράνομων κατασκηνωτών  και την απομάκρυνσή τους από το χώρο; Γιατί  το  πανεπιστήμιό μας   συνεχίζει  να  παραδίδεται  στα χέρια  του κάθε «επίδοξου ψευτοεπαναστάτη» ;  Καιρός κάποτε  να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες  των ελληνικών πανεπιστημίων  και  να μην πληρώνει  πάντα  στο τέλος το λογαριασμό ο Έλληνας φορολογούμενος … Καιρός κάποτε  ν΄ασχοληθεί  και  ο  κύριος Τσίπρας με το πρόβλημα! Για να γίνει όμως αυτό πρέπει ν΄αντιληφθεί ότι  είναι Πρωθυπουργός-για όσο ακόμη είναι- και όχι Πρόεδρος 15μελούς…

Κι  όλα αυτά  ενώ   φέτος  εορτάζονται  τα  90 χρόνια από την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σίγουρα  κάτι  άλλο θα ονειρεύονταν  ο πρώτος  αληθινά ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ που κυβέρνησε τούτη τη χώρα, ο Αλέξανδρος  Παπαναστασίου  όταν θεμελίωνε το Πανεπιστήμιο  μας! Στην πόλη της  Φεντερασιόν, των Δημοτικιστών δασκάλων,των κοινωνικών αγώνων και των πνευματικών ανθρώπων  σήμερα βασιλεύουν  η βία, η ανομία, και  ο σκοταδισμός! Μη σας ξαφνιάζει μετά  γιατί  τα πανεπιστήμια των χωρών  απ’ όπου κατάγονται οι ευρωπαίοι no borders  είναι  στην κορυφή, ενώ το δικό μας  δεν είναι ούτε στα πρώτα  300. «Εδώ  βρίσκουν και τα κάνουν» λες και η ιστορία συνεχίζεται!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top