ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Το απόστημα και περί δύο άκρων

Το απόστημα φαίνεται ότι σπάει. Και οι πιο αφελείς και ανενημέρωτοι, βλέπουν τώρα ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι μια καθαρόαιμη ναζιστική οργάνωση και ταυτόχρονα μια εγκληματική οργάνωση τύπου Μαφίας και Καμόρα. Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές. Και η πολιτεία φαίνεται να κατάλαβε επιτέλους τον άμεσο κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για την Δημοκρατία αυτή η συμμορία.

Ο Παύλος Φύσσας με τον άδικο θάνατό του, ίσως πρόσφερε ανυπολόγιστες υπηρεσίες στο Δημοκρατικό Πολίτευμα.

Το απόστημα φαίνεται ότι σπάει. Και οι πιο αφελείς και ανενημέρωτοι, βλέπουν τώρα ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι μια καθαρόαιμη ναζιστική οργάνωση και ταυτόχρονα μια εγκληματική οργάνωση τύπου Μαφίας και Καμόρα. Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές. Και η πολιτεία φαίνεται να κατάλαβε επιτέλους τον άμεσο κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για την Δημοκρατία αυτή η συμμορία.

Ο Παύλος Φύσσας με τον άδικο θάνατό του, ίσως πρόσφερε ανυπολόγιστες υπηρεσίες στο Δημοκρατικό Πολίτευμα. Οι ανακρίσεις διεξάγονται με σοβαρότητα, η ομερτά σπάει και στόματα ανοίγουν, το μαχαίρι μπαίνει και στην αστυνομία, ερευνώνται οι πηγές χρηματοδότησης, μπαίνει και η ΕΥΠ στο παιχνίδι.

Κάτι φαίνεται να κινείται και στην υπόθεση της ενότητας των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου απέναντι στον ναζιστικό και φασιστικό κίνδυνο. Χαρακτηριστική ήταν η αντιφασιστική συγκέντρωση της Τετάρτης. Μπορεί να μην είχε την μαζικότητα που έπρεπε. Όμως το γεγονός ότι συνυπήρξαν ειρηνικά και χωρίς ντράβαλα στην Πλατεία Συντάγματος, Πασόκοι, Δημαρίτες, Συριζαίοι και ανένταχτοι δημοκρατικοί πολίτες, είναι από μόνο του μια καλή αρχή.

Αποπροσανατολιστική είναι η συζήτηση περί δύο ακρών που ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντός δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου. Μπορεί να θεωρούμε ότι η οικονομική του πολιτική θα αποβεί καταστροφική για τη χώρα, ή ότι θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της. Όμως, καμιά σχέση δεν έχει με την ΧΑ, που είναι μια εγκληματική οργάνωση και απειλεί άμεσα την Δημοκρατία. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι το απολυτό κακό. Αυτή η θεωρία αποδυναμώνει τον αγώνα κατά του ναζισμού. Από την άλλη, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ την χρησιμοποιεί για να εξασφαλίσει μια ιδιότυπη ασυλία. Το να μην αποδέχεσαι τη θεωρία των δύο άκρων, δεν σημαίνει ότι παραιτείσαι του δικαιώματος να κανείς κριτική για ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ που δυνάμωσαν την ΧΑ. Δεν ξεχνάμε ούτε την αποδοχή της ήπιας και συμβολικής βίας, ούτε τον εγκωμιασμό της ανομίας, ούτε την στήριξη στο απολιτικό αντικοινοβουλευτικό κίνημα των αγανακτισμένων με τις μούντζες στη Βουλή, ούτε τη συνύπαρξη άνω και κάτω πλατείας.

Αυτά υπήρξαν θερμοκήπιο για την άνθιση του ναζισμού.

Αλλά και σήμερα έχουμε διάφορα περίεργα φαινόμενα. Για τα οποία δεν ευθύνεται ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Αλλά είναι φανερό ότι κάποιες ομάδες της άκρας αριστεράς, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, φοβούνται ότι το χτύπημα της ΧΑ θα πλήξει ολόκληρο τον ετερόκλητο αντιμνημονιακο αχταρμά. Έτσι, ο σχολιαστής της ΙΣΚΡΑ, της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, μας λέει ότι η Αριστερά δεν πρέπει να συνεργάζεται με αστικές δυνάμεις κατά του ναζισμού, γιατί κύριος εχθρός είναι το μνημόνιο. Ο Δελαστίκ δημοσιεύει άρθρο στο ΠΡΙΝ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ούτε λίγο, ούτε πολύ, λέει ότι η ηγεσία της ΧΑ δεν έχει σχέση με την δολοφονία Φύσσα, ότι η ΧΑ απλώς εκφράζει καθυστερημένα δεξιά στρώματα στον αγώνα τους κατά του μνημονίου

και της κυβερνητικής πολιτικής και ότι η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την ΧΑ, αλλά από ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το κατάπτυστο άρθρο αναδημοσιεύει η ΙΣΚΡΑ της ΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μετά πολλών

επαίνων και το σάιτ της ΧΑ.

Ο Φωτόπουλος δημοσιεύει παρόμοιο άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που επίσης αναδημοσιεύει η ΧΑ. Ο αριστερός γκουρού των αγανακτισμένων, Χατζηστεφάνου, προτείνει, εκτός της ΧΑ, να τεθούν εκτός νόμου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ενώ ο φυλοσυριζαίος συγγραφέας Ραφτόπουλος, λέει ότι η δολοφονία του Φύσα ήταν

προβοκάτσια για να σταματήσει η απεργία των καθηγητών… Ελπίζω ότι η ηγεσία και ο κύριος κορμός του ΣΥΡΙΖΑ θα απομονώσουν όλους

αυτούς τους επικινδύνους ανιστόρητους, που λειτουργούν σαν συνήγοροι υπεράσπισης της ηγεσίας της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Και γενικότερα, ότι όλες οι πολικές ηγεσίες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για την αποτροπή του ναζιστικού κίνδυνου.

Η υπόθεση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Δημοκρατία. Ούτε πρέπει να επιτραπεί σε κάποιους απόστρατους να υποκαταστήσουν την ναζιστική ακροδεξιά, με ανατρεπτική χουντική ακροδεξιά. Ο πέλεκυς πρέπει να πέσει βαρύς και σε αυτούς.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top