ΑΡΘΡΑ

«Το αρχίσαμε» έγινε «συνεχίζουμε»…

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σίγουρα ένας τυχερός άνθρωπος. Πιο τυχερός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στον Γιώργο Παπανδρέου τα πρώτα χρόνια φώναζαν να τα αλλάξει όλα. Και τον αποθέωναν. Ότι και να έκανε, ως ένα χρονικό σημείο. Τον Ευάγγελο Βενιζέλο όλοι τον πιέζουν να πάρει θέση. Για τα νέα μέτρα, τα νέα πρόσωπα, τις νέες διαδικασίες, τους διαγραμμένους, την κυβέρνηση μετά τις εκλογές κοκ. Όχι γιατί τον αδικούν, αλλά γιατί αυτό απαιτεί η πραγματικότητα της εποχής. Η θέση του, όμως, είναι δύσκολη. Είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης…

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σίγουρα ένας τυχερός άνθρωπος. Πιο τυχερός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στον Γιώργο Παπανδρέου τα πρώτα χρόνια φώναζαν να τα αλλάξει όλα. Και τον αποθέωναν. Ότι και να έκανε, ως ένα χρονικό σημείο. Τον Ευάγγελο Βενιζέλο όλοι τον πιέζουν να πάρει θέση. Για τα νέα μέτρα, τα νέα πρόσωπα, τις νέες διαδικασίες, τους διαγραμμένους, την κυβέρνηση μετά τις εκλογές κοκ. Όχι γιατί τον αδικούν, αλλά γιατί αυτό απαιτεί η πραγματικότητα της εποχής. Η θέση του, όμως, είναι δύσκολη. Είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης, όντας, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, αντιπρόεδρος της προηγούμενης. Η οποία επέβαλε ένα καθ’ όλα αντιδημοφιλές πακέτο μέτρων. Επιπλέον, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ένα κόμμα με χρέος 150 εκ. ευρώ, μόνο στις τράπεζες, γιατί υπάρχουν και οι προμηθευτές, απλήρωτους εργαζόμενους, σε οργανωτική διάλυση και υπό τον κίνδυνο πολιτικής εξαέρωσης.

Το παρέλαβε, όμως, ομαλά, σε αγαστή συνεργασία με τον προκάτοχό του, που είχε και έχει την κύρια ευθύνη για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Και τώρα προσπαθεί να αξιοποιήσει τον «αέρα» που δίνει κάθε αλλαγή σκυτάλης για να ενώσει την παράταξη, να την ανανεώσει και να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα.

Αν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε το άγχος της έκπληξης ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει το φόβο του ρίσκου. Στον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ άρεσε να αιφνιδιάζει και να ακούει να του λένε ότι έβγαλε άσσο από το μανίκι του. Κορυφαία στιγμή του ήταν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2004 με Μάνο, Ανδριανόπουλο, Δαμανάκη και Ανδρουλάκη. Ο διάδοχός του είναι πιο πεζός άνθρωπος. Η επικοινωνιακή του πολιτική είναι απλή, χωρίς στολίδια. «Αρχίσαμε» είπε και έριξε το σύνθημα: «Αυτοδύναμη Ελλάδα». Με αυτά θα διεκδικήσει τη ψήφο των πολιτών ως δύναμη ευθύνης και σταθερότητας. Με τη διαχειριστική και ρητορική του ικανότητα σε πρώτο πλάνο. Την εικόνα ενός ανθρώπου που δουλεύει, σε αντίθεση με τους πολιτικούς που απλά δίνουν κατευθύνσεις.

Αυτά στο χαρτί και στην εικόνα. Στην ουσία, όμως, η πολιτική του είναι «συνεχίζουμε». Συνεχίζουμε στο μνημόνιο. Τα στελέχη του, του ζητούν επιτακτικά να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όμως, δείχνει προτίμηση στο να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ίδιος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και να το συνεχίσει. Παρά να ξετυλίξει ένα νέο κουβάρι. Πήρε πίσω όσους διαφώνησαν με το μνημόνιο, συμβιβάστηκε με το «καθεστώς» που βρήκε στην Ιπποκράτους, δέχεται από τον Παπακωνσταντίνου να ανακοινώνει ο ίδιος πως θα είναι υποψήφιος. Με αυτά κι αυτά, όμως, πως θα πείσει τους πολίτες πως το ΠΑΣΟΚ άλλαξε;

Ο Γιάννης Αντύπας είναι δημοσιογράφος

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top