ΑΡΘΡΑ

Το αυτόγραφο του Κασιδιάρη!

Άλλο να να τ’ ακούς και άλλο να το βλέπεις, που λένε…

Φτάνοντας στην Καρδίτσα για μια οικογενειακή υποχρέωση, πάγωσα κυριολεκτικά κοιτάζοντας το κτίριο απέναντι από το ξενοδοχείο μας, στο κέντρο της πόλης.

Στον τρίτο όροφο, μεγάλο κατάμαυρο πανό με κόκκινα και χρυσά γράμματα, πλαισιωμένα από ελληνικές και σημαίες με μαιάνδρους: «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Και από κάτω, το σύνθημα: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», αφιερωμένο προφανώς σε όλους όσοι τσακώνονταν προχτές για το ποιος θα πρωτογιορτάσει τα 38 χρόνια του ΠΑΣΟΚ!

Ήταν, αυτή που πέρασε, μια δύσκολη και ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα για την Ευρώπη, αλλά και για την ευρωπαϊκή προσπάθεια της Ελλάδας.

Τα πράγματα με τη σειρά:

– Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζουν το κόψε-ράψε του πακέτου, κάτω από την αυξανόμενη πίεση του χρόνου που τελειώνει, της τρόικας που έρχεται και των πρώτων φθινοπωρινών -ένστολων και μη- λαϊκών αντιδράσεων.

Ας ελπίσουμε ότι στην τελική τους κρίση θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, είναι να μην καταφέρει ν’ ανακτήσει η χώρα τη διεθνή αξιοπιστία της, να μην προχωρήσουν και αυτή τη φορά οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να πάνε και πάλι στο βρόντο οι νέες δυσβάστακτες περικοπές που θα γίνουν!

– Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να ακολουθεί το αντρεϊκό σενάριο των… βαρυσήμαντων δηλώσεων εντυπωσιασμού!

Δεν ξέρω αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει ή δεν θέλει να γίνουμε Αργεντινή, είναι όμως φανερό ότι, στα πλαίσια της επιπολαιότητας και της ρηχότητας των απόψεών του, μάλλον δεν γνωρίζει τι ακριβώς έγινε στη χώρα αυτή.

Το χειρότερο είναι ότι φαίνεται να θεωρεί ότι εκτός από την αξιοπρέπεια του αργεντίνικου λαού -την οποία πάντως και εμείς διαθέτουμε- βοήθησε τη χώρα να βγει από την κρίση, μετά από μια δεκαετία φτώχειας και εξαθλίωσης και το «δικό» της νόμισμα, που μπορούσε να το υποβαθμίσει κατά βούληση…

Εκτός από τον Στρατούλη, το ευρώ δεν είναι φετίχ ούτε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ!

– Ο Μάριο Ντράγκι έκανε, με την απόφαση αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, μια ουσιαστική κίνηση εκτόνωσης των πιέσεων των αγορών, που τώρα σημαδεύουν την Ισπανία και την Ιταλία.

Μακάρι να φτάσει και η Ελλάδα στο σημείο να επωφεληθεί από την απόφαση αυτή, φάνηκε πάντως ότι η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από δηλώσεις των στελεχών της για εσωτερική κατανάλωση στις χώρες τους, αλλά από κινήσεις ευρωπαϊκής εμβέλειας και αποτελεσματικότητας.

Κι ακόμα, πως όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, τα εργαλεία για την υλοποίησή της μπορεί να βρεθούν!

– Οι πρώτες δημοσκοπήσεις της νέας, μετακαλοκαιρινής περιόδου, το φώναξαν όσο πιο δυνατά μπορούσαν!

Η «Χρυσή Αυγή», εκτός από τρίτο κόμμα αν γίνονταν σήμερα εκλογές, συνεχίζει με μεθόδους ακραίας βίας και τρομοκρατίας να «καθαρίζει» τη χώρα από τα «σκουπίδια», όπως έχει χαρακτηρίσει τους ξένους μετανάστες στη χώρα μας! Οι δηλώσεις Δένδια για «καμία ανοχή» δεν φαίνεται να αναχαιτίζουν τις φασιστικές συμμορίες.

Όπου δεν υπάρχει κράτος, υπάρχει παρακράτος…

«Το χειρότερο απ’ όλα», μου είπε ένας καρδιτσιώτης φίλος που με έβλεπε να κοιτάζω σκεπτικός τα σύμβολα της «Χρυσής Αυγής» στο μπαλκόνι, «είναι ότι μαζεύονται πολλά νέα παιδιά εδώ από κάτω… Προχτές μάλιστα, κάτι κοριτσάκια ρωτούσαν πώς μπορούν να πάρουν ένα αυτόγραφο του Κασιδιάρη!»

Να είναι άσχετα όλα αυτά με τη φθίνουσα πορεία της παιδείας μας, την αδυναμία προσφοράς ολόπλευρης και ουσιαστικής μόρφωσης στη νέα γενιά, που χωρίς κίνητρα και οράματα, αφήνεται έρμαιο των κάθε λογής εγκληματικών κυκλωμάτων;

Και να μην καταλαβαίνουν μερικοί ποιος θα είναι ο «άλλος» δρόμος, αν κάποια στιγμή βρεθούμε έξω από την Ευρώπη;

.

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι εκδότης της «Μεταρρύθμισης»

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top