ΑΡΘΡΑ

Το «Βig Brother» του ΠΑΣΟΚ

katseli-2

Παρακολουθώντας όσα διαδραματίζονται και τεκταίνονται στο ΠΑΣΟΚ, έχω την εντύπωση ότι παρακολουθούμε ένα reality τύπου Big Brother. Το απόλυτο ξεκατίνιασμα, με κάποιους να κάνουν «ηρωϊκη έξοδο», αφού βέβαια υπηρέτησαν επί δεκαετίες αυτά που τώρα καταγγέλλουν , άλλους να ακονίζουν τα μαχαίρια τους, την ηγεσία να στέλνει τελεσίγραφα και όλοι μαζί να «δικαιώνουν» το επώνυμο του παρουσιαστή της άληστου μνήμης εκπομπής: «Μικρούτσικο» ΠΑΣΟΚ.

Παρακολουθώντας όσα διαδραματίζονται και τεκταίνονται στο ΠΑΣΟΚ, έχω την εντύπωση ότι παρακολουθούμε ένα reality τύπου Big Brother. Το απόλυτο ξεκατίνιασμα, με κάποιους να κάνουν «ηρωϊκη έξοδο», αφού βέβαια υπηρέτησαν επί δεκαετίες αυτά που τώρα καταγγέλλουν , άλλους να ακονίζουν τα μαχαίρια τους, την ηγεσία να στέλνει τελεσίγραφα και όλοι μαζί να «δικαιώνουν» το επώνυμο του παρουσιαστή της άληστου μνήμης εκπομπής: «Μικρούτσικο» ΠΑΣΟΚ

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, μουρμούρα. Η αντιπαράθεση, η διαφωνία, θα ήταν ευπρόσδεκτη και προφανώς δημιουργική αν γινόταν με πολιτικούς όρους, με πυξίδα την επόμενη μέρα της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, αλλά και με τολμηρή εσωτερική αναζήτηση για τα λάθη που έγιναν, χωρίς όμως διάθεση ρεβανσισμού.

Μπορεί όμως αυτό να γίνει; Αμφιβάλλω, για έναν κυρίως λόγο. Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, και δεν αναφέρομαι μόνο στον Βενιζέλο και στα εξαπτέρυγά του αλλά σε όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη, έχουν πλέον απολέσει την αξιοπιστία τους. Ακουγα το Σαλαγιάννη να λέει ότι το «ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο πυρήνας της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης». Ας πούμε ότι έχει δίκιο. Το ερώτημα στην παρούσα φάση δεν είναι τι μπορεί να γίνει, αλλά ποιος το λέει τι μπορεί να γίνει. Το πρόβλημα είναι περισσότερο ο αποστολέας του μηνύματος και λιγότερο το περιεχόμενό του. Και ο Παναθηναϊκός μπορεί του χρόνου να πάρει τον Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά με προπονητή το Φερέιρα είναι πιθανότερο ο Ρονάλντο να γίνει Τοτσέ, παρά ο Παναθηναϊκός Ρεάλ!

Μπορει όμως το ΠΑΣΟΚ ή το όποιο ΠΑΣΟΚ απομείνει να βρει έναν Μουρίνιο; Με μεταγραφή, ομολογώ είναι δύσκολο. Αλλωστε ο «σοσιαλιστής» Τσάβες έχει (ευτυχώς) κλείσει με τον Τσίπρα! Και τότε που θα βρεθεί ο Μουρίνιο; Πρέπει καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ποιον Μουρίνιο αναζητούμε. Αν αναζητούμε τον έτοιμο, αλαζόνα Μουρίνιο της Ρεάλ, τότε τζάμπα ο κόπος. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναζητήσει έναν άλλο Μουρίνιο, αυτόν της Πόρτο που, μην το ξεχνάμε, ξεκίνησε τη θητεία του ως διερμηνέας.

Υπάρχει όμως τέτοιος Μουρίνιο; Το παρελθόν έχει δείξει ότι μπορεί να υπάρξει. Αναφέρομαι στην ομάδα Σημίτη, απαλλαγμένη όμως από τα κομματικά και συνδικαλιστικά βαρίδια που τελικά την παρέσυραν στον βυθό. Τώρα τα περισσότερα συνδικαλιστικά βαρίδια έχουν πάρει μεταγραφή στον Σύριζα και τα εναπομείναντα κομματικά βαρίδια θα βυθιστούν στην επόμενη κάλπη. Αναγκαστικά τότε, θα αναδειχθεί μια νέα ομάδα, που μπορεί να μην λέγεται ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία να μην επαναληφθεί ως νέα τραγωδία για τη χώρα η ιστορία του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα στο …μικρούτσικο ΠΑΣΟΚ των επιγόνων του.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top