ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το γάλα του κ. Τσίπρα

Φοβάμαι ότι χθες η κ. Μέρκελ δεν θα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το δελτίο ειδήσεων. Θα έχασε έτσι την ευκαιρία να δει τον κ. Καμμένο να θυροκολλεί την επιστολή που της έστειλε επικεφαλής οπαδών του κόμματός του και αντιπροσωπείας βουλευτών.

Φοβάμαι ότι χθες η κ. Μέρκελ δεν θα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το δελτίο ειδήσεων. Θα έχασε έτσι την ευκαιρία να δει τον κ. Καμμένο να θυροκολλεί την επιστολή που της έστειλε επικεφαλής οπαδών του κόμματός του και αντιπροσωπείας βουλευτών. Αφού κατήγγειλε την έλλειψη δημοκρατίας στη Γερμανία -επειδή η πρεσβεία δεν παρέλαβε την επιστολή-, αποχώρησαν όλοι μαζί με βλέμμα σκυθρωπό και αποφασιστικό βήμα, παντελώς ανίκανοι να συλλάβουν τη γελοιότητα της εικόνας. Πολιτικοί που αρχίζουν και τελειώνουν στα δελτία των οκτώ!

Πιθανότατα η κ. Μέρκελ δεν θα μπόρεσε να διαβάσει και το άρθρο του κ. Τσίπρα στην «Γκάρντιαν». Κρίμα. Γιατί εκεί θα μάθαινε ότι τα λεφτά που μας δανείζει δεν μπορούν να πάνε για μισθούς και συντάξεις, ούτε για φάρμακα, ούτε καν για γάλα στα σχολεία.

Προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν έχει ενημερωθεί ότι το 2010 το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας ήταν 24 δισεκατομμύρια, το 2011 ήταν 6,5 δισεκατομμύρια, το 2012 θα είναι 3,6 δισεκατομμύρια κι ακόμα και το 2013, ανάλογα και με τα μέτρα που θα ληφθούν, θα φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια!

Με άλλα λόγια, μέσα στην τετραετία πήγαν ή θα πάνε για μισθούς, συντάξεις, φάρμακα και γάλα στα σχολεία πάνω από 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Ναι, ακόμα περισσότερα πήγαν για αναχρηματοδότηση του χρέους. Αλλά αυτό τι σημαίνει; Οτι μας δόθηκε ο χρόνος να καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμά μας χωρίς να χρειάζεται να βρούμε χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους.

Αν είχαμε πει το «δεν πληρώνω», και θα είχαμε χρεοκοπήσει και θα έπρεπε να βρούμε αυτά τα 35 δισεκατομμύρια από πρόσθετες περικοπές. Προσοχή: πρόσθετες σε αυτές που έχουμε ήδη κάνει. Εκεί να δείτε ύφεση…

Ο κ. Τσίπρας, βέβαια, τα ξέρει όλα αυτά. Εξακολουθεί όμως να κάνει και αυτός πολιτική με πρώτο μέλημα τα δελτία των οκτώ. Με τέτοια διαστρέβλωση της αλήθειας, ωστόσο, πώς μπορεί να περιμένει ότι θα τον πάρουν στα σοβαρά τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα;

Υπάρχει, ωστόσο, και κάτι ακόμα. Γιατί πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι θα πρέπει η κ. Μέρκελ να χρηματοδοτεί τα φάρμακά μας ή το γάλα των παιδιών μας στα σχολεία;

Να διαμαρτυρηθούμε για την πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη χίλιες φορές. Να επαναδιαπραγματευτούμε τα δάνεια που μας δίνουν όσο τραβάει η ψυχή μας ? κι όσο αντέχουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Το γάλα στα σχολεία όμως;

Ακόμα και μετά την πενταετή ύφεση η Ελλάδα παραμένει μια πλούσια χώρα, πλουσιότερη από τα τρία τέταρτα των χωρών του πλανήτη. Και ζητάμε δανεικά για το γάλα μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούμε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας;

Μόνο και μόνο, δηλαδή, γιατί οι 300 που εκλέξαμε δεν μπορούν να συμφωνήσουν ποιες σοβαρές περικοπές θα κάνουν από αυτό το αντιπαραγωγικό Δημόσιο και πώς θα φορολογήσουν όσους φοροδιαφεύγουν; Και κάθε φορά που πάει να γίνει κάτι, ξεσηκώνονται για να προστατεύσουν τα «κεκτημένα»; Φταίει γι’ αυτό η Μέρκελ;

Στην Ελλάδα έχουμε παράδοση τα δικά μας προβλήματα να τα φορτώνουμε στους ξένους. Από τον πόλεμο του 1897 -ναι και γι’ αυτόν τους ξένους κατηγορούσαμε- έως την εισβολή στην Κύπρο.

Και δεν θέλουμε ακόμα και σήμερα να καταλάβουμε πως, και όταν έτσι έχουν τα πράγματα, αυτό συμβαίνει γιατί εμείς δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας! Ούτε καν για το γάλα των παιδιών μας!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top