ΑΡΘΡΑ

Το «δημοκρατικό τόξο», ή όταν η πολιτική υποκρισία γίνεται τέχνη…

Από την ημέρα που η κυβέρνηση (και όχι ο Σαμαράς όπως οι δημοσιογραφικές ελαφράδες αναφέρουν) αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ, η κριτική που ασκήθηκε στην απόφαση αυτή γίνεται από όλους, αλλά είναι ξαφνικά όλοι αριστεροί. Δηλαδή, οι μοναδικοί που αγαπάνε και υπερασπίζονται τη δημοκρατία, την ενημέρωση, τους εργαζόμενους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει καμία περί τούτου αμφιβολία, αφού αυτό βεβαιώνουν οι ίδιοι ως πλέον αρμόδιοι να χαρακτηρίσουν τον εαυτό τους, αφού είναι αριστεροί. Οπότε, η μεν κυβέρνηση είναι αυταρχική, η δε Νέα Δημοκρατία είναι κρυφά συνεργαζόμενη με την φασιστική Χρυσή Αυγή, από κοινού απεργαζόμενες την κατάλυση της δημοκρατίας!

.

Τις περασμένες μέρες, η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τους ίδιους ακριβώς χαριτωμένους, ανήκε στο «δημοκρατικό τόξο» που ήταν υποχρεωμένο να ομονοήσει σε ένα κοινό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα πως η δημοκρατία έχει τη δύναμη να προστατεύσει τον εαυτό της από τους φασίστες της Χ.Α.! Με τη σειρά της, η Νέα Δημοκρατία καλεί κάθε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει αν ανήκει στις δυνάμεις του «δημοκρατικού τόξου» ή στο «άλλο άκρο» που είναι ίδιο με την Χ.Α. και από κοινού θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα!

.

Αλλά έτσι, δεν πάμε πουθενά. Ή μάλλον πάμε στα βράχια.

.

Το «δημοκρατικό τόξο» δεν μπορεί να υπάρχει α λα καρτ, ελέω κάποιων φωτισμένων, αρμοδίων να χορηγούν και να αφαιρούν πιστοποιητικά δημοκρατικότητας. Αυτή η αντίληψη, κυρίαρχη πάντα στον εγχώριο πολιτικό λόγο (δεξιό και αριστερό), είναι μέρος μιας κουλτούρας ανατολικού δεσποτισμού όπου το έδαφος δεν ευνοεί την ανάπτυξη της Δημοκρατίας. Είναι η κυρίαρχη αντίληψη μιας κοινωνίας όπου συνυπάρχουν ο πολιτικός φονταμενταλισμός, η κοινοτιστική κουλτούρα των ομαδοποιημένων συμφερόντων εις βάρος του γενικού συμφέροντος, η υπεροχή του ψυχισμού απέναντι στον ορθολογισμό. Είναι η αντίθεση που βιώσαμε από το τέλος του εμφυλίου μέχρι τη δικτατορία, ανάμεσα στο ελληνόψυχο πατριωτικό φώς και το εξ ανατολών κομμουνιστικό έρεβος, που στη διάρκεια της δικτατορίας έφτασε σε εντελώς γελοίες υπερβολές, με τα τσάμικα και τα καλαματιανά των Παπαδόπουλων κάτω από τα εκκλησιαστικά εξαπτέρυγα, να τονίζουν τη συντριβή του κομμουνισμού από τις ντόπιες ελληνοχριστιανικές λεγεώνες, με εκατόνταρχους τον Μάλιο και τον Μπάμπαλη.

.

Είναι όμως και η αντίθεση «Φωτός-Σκότους» που εξέθρεψαν οι «δημοκρατικές δυνάμεις» κατά την εικοσάχρονη ατάκα τους στη δημοσιονομική σταθερότητα του κράτους, αντίθεση που δικαιολογούσε και «κάποιο δωράκι», αλλά όχι και υπερβολές, όπως είχε δηλώσει ο τότε πρωθυπουργός.  Είναι η αντίθεση που κυριολεκτικά έλιωσε τον Σημίτη και τον Γιαννίτση και όσους προσπάθησαν να πουν την αλήθεια και να αντιμετωπίσουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, η αντίθεση που έστειλε στο σπίτι του τον Μόσιαλο όταν προσπάθησε να κάνει βιώσιμη και δημόσια την ΕΡΤ. Την ΕΡΤ, που στα πλαίσια της πάλης του «φωτός» με το «σκότος», ήταν πάντα κυβερνητικό φέουδο σπατάλης, αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας. Να λοιπόν η πρόταση που αγαπητός φίλος από τον Καναδά μου έστειλε και την οποία υιοθετώ πλήρως:

.

 

.

Επειδή θέλουμε να σταματήσει το νταραβέρι με τους εγκάθετους κάθε κυβέρνησης, τύπου Λιάτσου, ή κάθε αντιπολίτευσης, τύπου Καλφαγιάννη…

.

Επειδή ο πρώτος  έμαθε ραδιοτηλεοπτικό management στη Ρηγίλλης…

.

Επειδή ο δεύτερος, αρχισυνδικαλιστής της ΕΡΤ, έγινε (εκ μεταγραφής από το βαθύτατο ΠΑΣΟΚ) πρωτοπαλλήκαρο του Τσίπρα στην ΕΡΤ…

.

Επειδή είναι ανήκουστο στις δημόσιες τηλεοράσεις όλου του κόσμου, ακόμη και της Αφρικής, να υπάρχουν έξι λογιστήρια που να μην συνεννοούνται μεταξύ τους και να μη θέλουν οι συνδικαλιστές να ενωθούν…

.

Επειδή αν είναι να συνεχιστούν αυτά, ε τότε «να καεί – να καεί το μπουρδέλο η ΕΡΤ», με την παράκληση να σώσουν τα ΜΑΤ μόνο το αρχείο της!

.

 

.

Προτείνουμε:

.

 

.

Η ΕΡΤ να γίνει εταιρία λαϊκής βάσης. Το κράτος να παραχωρήσει τα δικαιώματά του, τις μηχανές και τα κτίρια στους εργαζόμενους και το ΔΣ της ΕΡΤ να είναι το ίδιο με αυτό της ΠΟΣΠΕΡΤ. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να εκλέγουν μαζί και συνδικαλιστικό όργανο και Διοίκηση. Ταυτόχρονα, να σταματήσει η υποχρεωτική και με το «έτσι θέλω» συνδρομή των πολιτών μέσω ΔΕΗ (ως γνωστόν ακόμη και τάφοι πληρώνουν ΕΡΤ) και να γίνει σε εθελοντική βάση. Όποιος θέλει, ας περνάει από τη Μεσογείων να αφήνει το κάτι τις του υπέρ ΕΡΤ, ή ας ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό για το κοινό. Είμαστε σίγουροι ότι θα τρέξουν αμέσως (τουλάχιστον αυτοί που σήμερα δεν θέλουν να κλείσει η ΕΡΤ, φοβούμενοι μήπως και το πρωί χτυπήσει η πόρτα τους και δεν είναι ο γαλατάς) και με πολλή ευχαρίστηση θα καταβάλουν τον όβολό τους, μηνιαίως ή εβδομαδιαίως ή ακόμη και ημερησίως.

.

Αν πάλι τα έσοδα δεν φτάνουν, ας ψάξει πια η νέα διοίκηση λαϊκής βάσης της ΠΟΣΠΕΡΤ να βρει διαφημίσεις ή να χωθεί σε κάποιο ΕΣΠΑ. Είμαστε βέβαιοι ότι τα τζιμάνια της ΕΡΤ θα σκίσουν στην ελεύθερη αγορά.

.

Ως όρος για όλα τα παραπάνω είναι να διατηρηθεί η ποιότητα για την οποία όλοι οι απέξω κοπτόμαστε. Εννοείται ότι συμβάσεις-προσλήψεις-απολύσεις, θα είναι αποκλειστικό θέμα της ΠΟΣΠΕΡΤ-Διοίκησης και η κυβέρνηση δεν θα έχει την παραμικρή ανάμειξη από εδώ και πέρα.

.

Υ.Γ. Κάποιος φίλος μας θύμισε πότε δόθηκαν οι πρώτες άδειες και άρχισε το πάρτι με τις ραδιοσυχνότητες και τους ιδιώτες. Το πρώτο σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Τζανετάκη. Ναι, ναι, ναι, το βρώμικο ’89, με συμμετοχή Κωνσταντόπουλου-Κουβέλη. Ο Τσίπρας ήταν ακόμα υπεύθυνος καταλήψεων σχολείων της ΚΝΕ.

.

Ο γνωστός μνημονιακός δοσίλογος ξαναχτύπησε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top