ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το δημοψήφισμα της παραζάλης

Αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ ή βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση και δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή έχουν βαλθεί να τρελάνουν τον κόσμο. Εκτός και αν δεν θέλουν στην πραγματικότητα τις ευθύνες της εξουσίας. Περιφέρονται σαν θίασος από μικρόφωνο σε μικρόφωνο και από κάμερα σε κάμερα

Αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ ή βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση και δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή έχουν βαλθεί να τρελάνουν τον κόσμο. Εκτός και αν δεν θέλουν στην πραγματικότητα τις ευθύνες της εξουσίας. Περιφέρονται σαν θίασος από μικρόφωνο σε μικρόφωνο και από κάμερα σε κάμερα, δηλώνοντας τα πιο αντιφατικά, αλληλοσυγκρουόμενα και ακατανόητα πράγματα, ζαλίζοντας όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους. Βέβαιοι ίσως ότι δεν έχει καμία σημασία τι λένε, αρκεί να μιλούν σε καταγγελτικό τόνο…

Τελευταία ανακάλυψή τους η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίχως όμως να καθορίζουν ακριβώς το αντικείμενο. Αν δηλαδή θα είναι για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη, αν θα είναι για τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν με τους εταίρους δανειστές ή για κάτι άλλο που θα προκύψει στο μεταξύ. Ανάλογα πώς το βλέπει το κάθε μεγάλο, μεσαίο, ή μικρό στέλεχος. Με την προϋπόθεση ότι θα έλθουν στην εξουσία, εφόσον έλθουν και αν θέλουν να έλθουν, όπως τονίστηκε πιο πάνω.

Η νέα «βερσιόν» από στόματος Νίκου Παππά, του στενότατου συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι αν ο λαός θα πει «ναι» ή «όχι» στη συμφωνία που τελικά θα επιβάλουν οι δανειστές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Που σημαίνει ότι αν και όταν έλθουν στην εξουσία είναι αποφασισμένοι να απαιτήσουν διάφορα ανεδαφικά, όπως αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα, εξάλειψη των σημερινών αυστηρών όρων, διακοπή κάθε ελέγχου και εποπτείας, «κούρεμα» ή διαγραφή του χρέους και πλήρη απελευθέρωση από κάθε άλλο περιορισμό που θα παρεμποδίζει την υλοποίηση όσων έχουν υποσχεθεί κατά καιρούς.

Ταυτόχρονα όμως είναι πεισμένοι ότι «οι άλλοι» δεν θα δεχθούν καμία από τις αξιώσεις της Αθήνας και η τελική συμφωνία θα κλείσει με τους όρους τους. Τότε θα τη φέρουν στον ελληνικό λαό για να αναλάβει εκείνος την ευθύνη να την κάνει δεκτή ή να την απορρίψει. Εύκολη και δημοκρατική, υποτίθεται, λύση που απαιτεί όμως διευκρινίσεις.

Ποια θα είναι η θέση και η εισήγηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ελληνικό λαό και τι θα κάνει μετά την απάντησή του; Οι υπουργοί της θα σκύψουν το κεφάλι και θα υλοποιήσουν τη συμφωνία και τους όρους που θα έχουν επιβάλει οι ξένοι, αν πει «ναι» ο λαός, σβήνοντας με μία μονοκονδυλιά όσα πρεσβεύουν και καταγγέλλουν σήμερα; Και πώς θα το κάνουν, έτσι όπως έχουν γαλουχηθεί και με τη μαρξιστική «αριστερή πλατφόρμα», να επιθυμεί την έξοδο; Και θα ξεχάσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς που τους έχουν υποσχεθεί ότι μαζί τους θα αλλάξουν την Ευρώπη;

Υπάρχει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τη λογική τους, να πει «όχι» ο λαός. Είναι τόσο εδραιωμένος ο διάχυτος λαϊκισμός και τέτοια η επιρροή των «ψεκασμένων», που δεν αποκλείεται. Τότε θα βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και θα την πάνε πού; Γιατί υποτίθεται ότι έχουν ήδη από τώρα σχεδιάσει ένα «plan B». Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχουν σκεφτεί τίποτα από όλα αυτά και απλά οι άνθρωποι βρίσκονται σε δίνη παραζάλης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top