ΑΡΘΡΑ

Το δίδαγμα των Καννών

Russian destroyer Smetlivy leaves the harbour at the Crimean port of Sevastopol

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Financial Times για την κρίσιμη εκείνη συνάντηση τον Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες, στο περιθώριο της συνόδου του G20, ανάμεσα στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, την Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οχι μόνο επειδή φέρνει στο φως άγνωστες λεπτομέρειες, όπως είναι το τηλεφώνημα Μπαρόζο στον Σαμαρά και η πρότασή του για την πρωθυπουργία Παπαδήμου, αλλά επίσης η καθαρή διαφωνία Βενιζέλου με το δημοψήφισμα.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Financial Times για την κρίσιμη εκείνη συνάντηση τον Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες, στο περιθώριο της συνόδου του G20, ανάμεσα στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, την Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οχι μόνο επειδή φέρνει στο φως άγνωστες λεπτομέρειες, όπως είναι το τηλεφώνημα Μπαρόζο στον Σαμαρά και η πρότασή του για την πρωθυπουργία Παπαδήμου, αλλά επίσης η καθαρή διαφωνία Βενιζέλου με το δημοψήφισμα. Ούτε απλώς επειδή δημοσιοποιούνται διάλογοι και αντιδράσεις ηγετών που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της κρίσης στην ευρωζώνη.

Το πιο ενδιαφέρον -και εξαιρετικά διδακτικό- είναι ότι περιγράφεται με τον πλέον παραστατικό και δραματικό τρόπο το πώς η χώρα μας βρέθηκε κυριολεκτικά κρεμασμένη πάνω από τον γκρεμό. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚΟ Β. Σόιμπλε ήταν έτοιμος για την περίφημη Grexit, ενώ η Μέρκελ διαφωνούσε.

Η δημοφιλής θεωρία κατά την οποία οι εταίροι μας στην ευρωζώνη δεν μπορούσαν να μας πετάξουν έξω γιατί θα τους παίρναμε μαζί μας, καταρρέει με πάταγο. Το θέμα αυτό συζητήθηκε όταν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα του δημοψηφίσματος και τότε η πατρίδα μας κοίταξε την άβυσσο. Ευτυχώς, αυτό δεν κράτησε πολύ. Γιατί, όπως είναι γνωστό, όταν κανείς κοιτάζει την άβυσσο, κάποια στιγμή τον κοιτάζει κι αυτή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top