ΑΡΘΡΑ

Το δικαίωμα στην άποψη

Με αφορμή τα πολλά επιθετικά σχόλια που έγιναν για το χθεσινό editorial που πήρε θέση υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές σε περιοχές της χώρας με τουριστική κίνηση, ας σημειωθούν και τα εξής:

-Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στο χώρο της Κεντροαριστεράς. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για παράδειγμα, τάχθηκαν κατά αυτής της απόφασης, το Ποτάμι υπέρ. Ομως, η ψύχραιμη και χωρίς εμπάθεια συζήτηση για το αν μια αλλαγή είναι μεταρρυθμιστική ή όχι αποτελεί μάλλον αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνθεση απόψεων και τη συνάντηση πολιτικών δυνάμεων και προσώπων. Αντίθετα, οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, τα κακεντρεχή σχόλια και οι ειρωνείες μάλλον υποβιβάζουν το επίπεδο του διαλόγου και καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε δημιουργική συνεννόηση.

-Δεν είναι απαραίτητα νεοφιλελεύθερος ή θαυμαστής του Τόμσεν όποιος υποστηρίζει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Ούτε επίσης είναι απαραίτητα σοσιαλιστής και κοινωνικά ευαίσθητος όποιος υποστηρίζει το αντίθετο.

-Το πρόβλημα στην Κεντροαριστερά δεν είναι κυρίως οι διαφορετικές προσεγγίσεις, πολιτικές και ιδεολογικές, αλλά η μετατροπή του υποκειμενισμού σε αντικειμενική πραγματικότητα και η επικράτηση του ατομικού επί του συλλογικού. Υπερχειλίζοντες εγωισμοί και προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική εικόνα. Και ο διάλογος που έγινε χθες με αφορμή το editorial της «Μ» έδειξε, το λιγότερο, υπερβολικό εκνευρισμό. Και από τη δική μας πλευρά, ανεξήγητο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top