ΑΡΘΡΑ

Το ενδιαφέρον πείραμα του Μακρόν

* Μια νέα έννοια έχει προκύψει στην πολιτική επιστήμη τις τελευταίες δεκαετίες: το catch-all κόμμα ή το κόμμα που προσελκύει ψηφοφόρους από όλες τις πλευρές – πέρα από τις κοινωνικές τάξεις και πέρα από την κλασική διάκριση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το είδος του κόμματος μπορεί να οριστεί από την ικανότητά του να προσελκύει άτομα που έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις, ψηφοφόροι που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογίες, από την αριστερά όσο και από τη δεξιά.

Η επιστημονική καταγραφή αυτού του είδους κόμματος διατυπώθηκε από τον κοινωνικό επιστήμονα Otto Kirchheimer[1] και σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα  μη γραφειοκρατικό κόμμα με περιορισμένη οργανωμένη δομή, αλλά που χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό της εξουσίας στα χέρια του αρχηγού και στο άμεσο περιβάλλον του.

 

Σήμερα είμαστε μάρτυρες της γέννησης ενός κινήματος «catch-all»: το κόμμα του Γάλλου υποψήφιου Προέδρου Ε. Macron,  «En Marche» (Εμπρός). Ακόμη και τα αρχικά του κινήματος (ΕΜ) ταιριάζουν με αυτά του ίδιου του αρχηγού EM EM .

Το εκλογικό σώμα αυτής του catch-all κίνηματος / υποψήφιου, που έχει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αρκετές πιθανότητες να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, φαίνεται να έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα και να πηγαίνει πέρα από αυτό που παραδοσιακά ορίζαμε ως αριστερά εναντίον δεξιάς, δημιουργώντας ένα μείγμα φιλελεύθερων, σοσιαλιστών, κεντρώων, οικολόγων κλπ.

 

Είναι ακόμα νωρίς να συμπεράνουμε αν το κίνημα του Ε. Μακρόν θα είναι μπορέσει να αλλάξει το πολιτικό μοτίβο ή απλώς είναι συγκυριακό φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι οι νέες συνθήκες άσκησης πολιτικής, οδηγούν από την ιδεολογικοποίηση της πολιτικής στον πολιτικό πραγματισμό.

*  Από το δελτίο πολιτικής ανάλυσης του ΔΙΚΤΥΟΥ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top