ΑΡΘΡΑ

Το ζήτημα του καθορισμού των θέσεων μαθητείας ΜΟΝΟ στο δημόσιο τομέα

Ο θεσμός της μαθητείας είναι ένα θέμα πάντα επίκαιρο σε όλη την Ευρώπη όπου υπάρχει θετικό κλίμα και μεγάλη παράδοση. Όπως είναι και ο θεσμός της τεχνικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα θέλουμε όλοι να γίνουν «επιστήμονες». Ένας ιδιότυπος επαγγελματικός ρατσισμός που θέλει τους τεχνίτες, όσων «πιάνουν τα χέρια τους» να είναι παιδιά …κατώτερου Θεού. Πόσο λάθος!

Και εκεί που πάμε να σπάσουμε το ταμπού της τεχνικής εκπαίδευσης, ένα άλλο ισχυρότερο αναγεννιέται: Ο Κρατισμός, η δημοσιουπαλληλία ως στάτους, ως προοπτική, ως στόχος ζωής.

Η επαγγελματική εκπαίδευση που βασίζεται στο θεσμό της μαθητείας, φαίνεται να αποτελεί το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στον αγώνα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, που είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα για τη συνοχή και το μέλλον της Ένωσης.
Σαν να μην έχουμε καταλάβει τίποτε τόσα χρόνια. Σαν να μην πέρασε μία μέρα από την κατάρρευση και τη χρεοκοπία του Δημοσίου. Και ως νοοτροπία και ως όνειρο ζωής, έρχεται το χρεοκοπημένο ελληνικό δημόσιο κατ εντολή της κρατικιστικής μας Κυβέρνησης, να παράγει προοπτική δημοσιοϋπαλληλίας για τους μαθητές.
Όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή, το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε προ ημερών, δίνει δυνατότητα μαθητείας στους μαθητές για πρακτική άσκηση στο …ΔΗΜΟΣΙΟ.
Προφανώς, και ο δημόσιος τομέας διαθέτει επιχειρήσεις και τομείς υψηλού επιπέδου πχ ΔΕΗ, αλλά φέτος ΟΛΕΣ οι θέσεις μαθητείας δόθηκαν – προφανώς από επιλογή – ΜΟΝΟ στο ΔΗΜΟΣΙΟ.

Γιατί;

Γιατί δεν θέλουμε τα παιδιά να μάθουν πώς λειτουργεί μία επιχείρηση ιδιωτική; Γιατί θέλουμε οι νέοι να μάθουν ότι δουλειά = Δημόσιο.

Η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί με το 3ο Μνημόνιο που έφερε, το δικός της μνημόνιο [Ενότητα «Διαρθρωτικές πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης»] να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και να συνδέσει την αγορά εργασίας με το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Όσο και αν δεν της αρέσει…

Φωτογραφία του χρήστη Anna Diamantopoulou.
Από ανάρτηση στο facebook

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top