ΑΡΘΡΑ

Το Ισραήλ σε αναζήτηση νέας σταθερότητας

Τι ψήφισαν οι Ισραηλινοί στις βουλευτικές εκλογές, στις 22 Ιανουαρίου; Μάλλον επιβεβαίωσαν τη στρατηγική της σύγχυσης που ακολουθούν εδώ και τρία χρόνια, μετά τον τερματισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστινίους. Αυτή η σύγχυση εκφράστηκε με αριθμούς. Το κοινό ψηφοδέλτιο του Λικούντ με ηγέτη τον νυν πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, με το ακροδεξιό κόμμα «Ισραέλ Μπεϊτένου» με ηγέτη τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, έλαβε 31 έδρες. Το κεντρώο κόμμα «Γες Ατίντ», με επικεφαλής έναν πρώην δημοσιογράφο, τον Γιαΐρ Λαπίντ, εκλέγει 19 βουλευτές, το Εργατικό 11, το επίσης κεντρώο «Κίνημα» της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι 6, το Μέρετζ 6 έδρες, τα αραβικά κόμματα 12, το Καντίμα 2, και τις υπόλοιπες έδρες στην από 120 μέλη Κνεσσέτ, έλαβαν διάφορα ακραία θρησκευτικά κόμματα. Ο κ. Νετανιάχου θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, αλλά η αποστολή του θα είναι πολύ δύσκολη. Η πτώση των ποσοστών της συμμαχίας Λικούντ-Μπεϊτένου είναι σημαντική, από 42 σε 31 έδρες.

Το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, συνεπώς κτίζει πάνω σε δύσκολες κομματικές ισορροπίες:

1 Είναι σε θέση ο Νετανιάχου να δώσει κάτι παραπάνω από όσα έδειξε κατά τις θητείες του στην πρωθυπουργία; Η αδιαλλαξία του στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, είναι όση διαθέτει και το ακροδεξιό κόμμα «Ισραέλ Μπεϊτένου» (Ισραηλ, Πατρίδα) του Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Αντιλαμβάνονται και οι δύο το μέλλον του Ισραήλ σε σύγκρουση με το Ιράν και επιχειρούν να ωθήσουν τον Μ. Ομπάμα σε επίθεση κατά του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης, ενώ την ίδια στιγμή αγνοούν το μέγιστο -έναν επωφελή συμβιβασμό της λύσης των δύο κρατών με τον Α. Αμπάς και τη μετριοπαθή Φατάχ. Ο Νετανιάχου δηλώνει προεκλογικά ότι «Το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και όχι η ανέγερση κατοικιών στην Ιερουσαλήμ».

2. Η κοινότητα των Ρωσοεβραίων φαίνεται να «κατακτά» την πολιτική σκηνή στο Ισραήλ, αφού η μεγάλη πλειοψηφία της προτιμά τον ακροδεξιό Αβίγκντορ Λίμπερμαν -σχεδόν ένα εκατομμύριο, ίσον με το 20% του συνολικού πληθυσμού. Αυτή η αλλαγή συσχετισμών εξόντωσε κυριολεκτικά τα μετριοπαθή πολιτικά ρεύματα που εργάζονταν για την ειρήνευση, και πίεσε, πιο ειδικά, το πάλαι ποτέ ισχυρό Εργατικό Κόμμα και τα κινήματα ειρήνης.

3. Η Τ. Λίβνι δοκίμασε να ενώσει την κατακερματισμένη αντιπολίτευση-Εργατικό, Κίνημα, Γες Ατίντ, Καντίμα- κυρίως. Οι αριθμοί δεν δικαίωσαν την προσπάθειά της γιατί, πρώτο, έγινε την τελευταία στιγμή -λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες- και, δεύτερο, φαίνεται ότι οι δεσμοί της ίδιας με το Εργατικό Κόμμα έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί, γεγονός που επηρέασε το συνολικό εγχείρημα.

4. Πώς θα χειριστεί το νέο τοπίο στο Ισραήλ ο εκλεγείς για δεύτερη θητεία πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα; Είναι γνωστές οι διαφορετικές απόψεις Ομπάμα-Νετανιάχου σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή. Οι εκλογές δεν άλλαξαν κάτι, άρα η συνεργασία των δύο θα περάσει από ισχυρές επιφυλάξεις ως προς τις προθέσεις της κάθε πλευράς.

5. Ο πολιτικά αποδυναμωμένος Νετανιάχου, θα ακολουθήσει τις ίδιες αδιάλλακτες θέσεις στο μεσανατολικό, έστω και εάν συνεργαστεί με τον κεντρώο Γ. Λαπίντ. Αυτή η πιθανότητα δεν αλλάζει τον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής του -άρνηση κάθε συμβιβασμού με τον Α. Αμπάς. Αυτή η αντιφατική ρευστότητα, ίσως να δείξει πως η νίκη Νετανιάχου δεν θα διαρκέσει για πολύ, μοιάζει να είναι η τελευταία του στη θέση του ηγέτη του Λικούντ. Ο κύκλος των παλαιών ισραηλινών πολιτικών κλείνει, και ο Νετανιάχου θα ακολουθήσει τον κανόνα. Αν η αντιπολίτευση ακολουθήσει την άποψη Λίβνι, ίσως να έχουμε κομματικές διεργασίες σε αναζήτηση μιας νέας σταθερότητας, ικανής να επανεκκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top