ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το καθαρτήριο των δημοσκοπήσεων

Russian destroyer Smetlivy leaves the harbour at the Crimean port of Sevastopol

Τραγική η αποτυχία των δημοσκοπήσεων. Πλήρης η αποτυχία τους τόσο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και με τα exit polls.

Τραγική η αποτυχία των δημοσκοπήσεων. Πλήρης η αποτυχία τους τόσο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και με τα exit polls.

Οι δημοσκόποι προσπάθησαν το βράδυ της Κυριακής να δικαιολογηθούν, συνεπικουρούμενοι από τους βασικούς πελάτες τους, τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών πολιτικών σώου. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι δεν κάνουν τίποτε άλλο από τα να προσφέρουν ένα εργαλείο, αμφίβολης αποτελεσματικότητας όμως λόγω των συνθηκών που αυτοί επικαλέστηκαν (κρίση, αναποφάσιστοι, καχύποπτοι και ανειλικρινείς πολίτες).

Αυτά θα έπρεπε να τα επικαλεστούν πριν την Κυριακή και αν ήταν συνεπείς να ομολογούσαν ότι τα ευρήματά τους είναι διακινδυνευμένα ή ακόμη καλύτερα ότι αδυνατούν να κάνουν δημοσκόπηση.

Το σημαντικό είναι όμως ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εργαλείο, όπως μας τις παρουσιάζουν οι δημοσκόποι και οι δημοσιογράφοι πελάτες τους. Έχουν υποκαταστήσει τον πολιτικό λόγο, δίνοντας υλικό για δημιουργία πολιτικών αφηγηματικών κατασκευών. Κι επιπλέον είναι κομμάτι του μεγάλου προβλήματος της λειτουργίας της ελλειμματικής δημοκρατίας. Δημιουργούν κλίμα και ενισχύουν ή αμβλύνουν τον φόβο.

Ας μην κάνουν οι δημοσκόποι τις αθώες περιστερές. Ας το ομολογήσουν ευθαρσώς: δυστυχώς αποτύχαμε

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top