ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το «κακό» χρέος

Ξανάριξα μια ματιά στο Internet στα διαφημιστικά της προέδρου της Βουλής για την επιτροπή που συγκρότησε προκειμένου να μας απαλλάξει από το δυσβάστακτο χρέος. Και παράλληλα ενημερώθηκα λεπτομερέστατα για τα μέλη που την αποτελούν και για τα επιστημονικά και άλλα επιτεύγματά τους. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι πως αντί η πρόεδρος της Βουλής να τα βάζει με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, θα έπρεπε να τους ευχαριστεί για τη διακριτικότητα με την οποία αντιμετώπισαν τόσο αυτήν όσο και το δημιούργημά της.

Και είναι απλό γιατί. Ούτε πολλές αναλύσεις ούτε ιδιαίτερες γνώσεις χρειάζονται για να τεθεί δημοσιογραφικά η μία και μοναδική ερώτηση που αναπόφευκτα ταιριάζει στην περίπτωση: «Πού, πότε και σε ποια περίπτωση διαγράφηκε με τη συγκεκριμένη διαδικασία χρέος και η διαγραφή έγινε αποδεκτή από τον δανειστή;». Αυτό και τίποτε άλλο. Διότι αν δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο, τότε όλη αυτή η ιστορία δεν έχει κανένα απολύτως αντίκρισμα.

Το θέμα δεν είναι ν’ αποφανθεί η επιτροπή ότι κάποιο μέρος του χρέους μας είναι απαράδεκτο για λόγους που εκείνη θεωρεί βάσιμους και άρα πρέπει να διαγραφεί. Το θέμα είναι να συμφωνήσουν και οι δανειστές των συγκεκριμένων χρημάτων και ν’ αποδεχθούν τη διαγραφή. Διότι χωρίς τη δική τους συναίνεση, η διαγραφή θα είναι μονομερής ενέργεια, θα ισοδυναμεί με άρνησή μας ν’ ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και άρα μπλέκουμε άσχημα.

Και δεν είναι μόνο αν θα συναινέσουν, που φυσικά και δεν πρόκειται να συναινέσουν, οι δανειστές για τη διαγραφή ενός δανείου ως επαχθούς, παράνομου ή ό,τι άλλο προβλέπει η σχετική έρευνα. Είναι και η πολύ απλή απορία για την ευθύνη που μπορεί να έχουν εκείνοι επειδή κάποιοι κυβερνώντες καταχράστηκαν ή δεν αξιοποίησαν επωφελώς το δάνειο που πήραν. Εν γνώσει των δανειστών έγινε η κουτσουκέλα και άρα θα πρέπει να κριθούν συνυπεύθυνοι και να χάσουν τα χρήματα που δάνεισαν;

Υπάρχουν πειστικές και σοβαρές απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα; Αν κρίνω και από τη σχετική παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσόγονου προφανώς δεν υπάρχουν. Καλό θα είναι, λοιπόν, να εύχεται η πρόεδρος της Βουλής να μην αρχίσουν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες τίποτα δύσκολες και ενοχλητικές ερωτήσεις σε κάποια από τις επόμενες συνεντεύξεις Τύπου που θα οργανώσει

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top