ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το κενό της Κεντροαριστεράς

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως έναν ισχυρό κεντροαριστερό πόλο. Είναι ώρα να παραμερισθούν τα υπέρμετρα ΕΓΩ και οι διάφορες πριμαντόνες και μικροφεουδάρχες να μπουν κάτω από μία ομπρέλα. Η ομαδική ψυχοθεραπεία χωρίς τέλος δεν οδηγεί πουθενά. Η Κεντροαριστερά διαθέτει έμπειρους πολιτικούς και πολλά στελέχη με μεγάλη τεχνογνωσία διακυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι ότι, όπως συνέβαινε παλαιότερα έως την εποχή των Παπανδρέου, όλοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί. Εν τω μεταξύ, όμως, ο χρόνος κυλάει.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να ηγηθεί ενός κεντροαριστερού πόλου. Οι Ευρωπαίοι του ενεχείρισαν τα κλειδιά της σοσιαλιστικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα. Συνεχίζει να τα κοιτάζει και να κυβερνά κυρίως με τους ανθρώπους και τις μεθόδους του προπατορικού 3%. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για ουσιαστικά ανοίγματα στη μετριοπαθή, φιλοευρωπαϊκή Κεντροαριστερά. Αφήστε που και τα στελέχη της, πλην όσων ψάχνουν απλώς για μια δουλειά, θυμώνουν με τον πολιτικό πολιτισμό της σημερινής κυβέρνησης. Η ρητορική του μίσους, οι επιθέσεις στους θεσμούς, η παράξενη συγκατοίκηση τους απωθούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει, με «κόλπα» και ίσως κάποιες ψευτομεταγραφές, να πείσει ότι εξελίσσεται σε νέα Κεντροαριστερά. Αν οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές συνεχίσουν να συζητούν πίνοντας πράσινο τσάι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει και θα εδραιωθεί ως ο μόνιμος, εναλλακτικός κεντροαριστερός πόλος στη χώρα μας. Χωρίς να μεταλλάσσεται επί της ουσίας, θα μοιάζει σαν το μοναδικό καταφύγιο για πολίτες αριστερών ή κεντροαριστερών απόψεων οι οποίοι δυσκολεύονται πολύ να ψηφίσουν τη Ν.Δ. για πολιτισμικούς λόγους.
Δικαιολογίες για να μη γίνει τίποτα και να συνεχισθεί επ’ αόριστον η συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς υπάρχουν πολλές. Είναι, άλλωστε, πολλά τα καφέ και τα εστιατόρια που ζουν από αυτές τις αναζητήσεις. Ομως, ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή κεντροαριστερή παράταξη, η οποία μαζί με τη Ν.Δ. θα αναλάβει την ανοικοδόμηση θεσμών και αξιών. Χρόνος πολύς δεν υπάρχει. Από τον Σεπτέμβριο το πολιτικό καμίνι θα αρχίσει να βράζει και οι δικαιολογίες θα τελειώσουν.

Το άρθρο δημοσιεύεται στην Καθημερινή

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top