ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Το «Κισμέτ», η ΕΡΤ και η «διακριτή» ΔΗΜΑΡ

Το «Κισμέτ» είναι ένα ελληνικό ντοκυμαντέρ, σε σκηνοθεσία της Νίνας Πασχαλίδου, «που φωτίζει τη αθέατη πλευρά των τουρκικών σίριαλ», το οποίο «εντυπωσιάζει και διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA)» σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής»

.

Πίσω ωστόσο από το ντοκυμαντέρ αυτό υπάρχει και μια άλλη, ενδιαφέρουσα ιστορία: το «Κισμέτ» και η συμμετοχή της ΕΡΤ στην παραγωγή του υπήρξε η πρόφαση για να αποπεμφθεί από τη θέση του, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο τότε ΓΔ Τηλεόρασης Κώστας Σπυρόπουλος. Μιά αποπομπή που μεθοδευόταν συστηματικά από κύκλους της Νέας Δημοκρατίας με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, με διαρκή προσκόματα στην άσκηση των καθηκόντων του, με προσπάθειες συκοφάντησης του.  Όσον αφορά αυτούς που «υλοποίησαν» την αποπομπή –επειδή οι ευθύνες πρέπει να εξατομικεύονται- ήταν ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Νίκος Σίμος (συνεπικουρούμενος από τον διευθυντή του γραφείου του Μανούσο Καμπανέλη) και τα μέλη του ΔΣ κ. Χάρης Παπαδόπουλος και κ. Ένη Μαγιάση. Η «κατηγορία» κατά του Κώστα Σπυρόπουλου ήταν, σε χοντρές γραμμές, ότι «εμπλέκει την ΕΡΤ σε …φιλοτουρκικό ντοκυμαντέρ»! (Φαντάζομαι πως η θετική ανταπόκριση που έχει το «Κισμέτ» όπου έχει προβληθεί και η πιθανή βράβευση του στο Άμστερνταμ θα μετατρέψει –κατά τους –κατήγορους του Σπυρόπουλου σε «φιλότουρκο» όλον τον παγκόσμιο χώρο του ντοκυμαντέρ…).

.

Γιατί ξαναθυμίζω αυτή την τραγική για την εξέλιξη της ΕΡΤ ιστορία; Διότι θεωρώ πως ακριβώς από αυτό το γεγονός άρχισε από τους ίδιους κύκλους, απολύτως συνειδητά, η ραγδαία απαξίωση της ΕΡΤ, η οποία –συνεπικουρούντων και ορισμένων συνδικαλιστών- άνοιξε το δρόμο στις γνωστές εξελίξεις.

.

Τότε, ως μέλος του ΔΣ, είχα κάνει μια δήλωση, η οποία άρχιζε: «Θεωρώ την απομάκρυνση του Κου Κώστα Σπυρόπουλου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης κατάφωρη παραβίαση της οποιασδήποτε έννοιας αξιοκρατίας στο χώρο της Δημόσιας Τηλεόρασης» και κατέληγε: «Η απόφαση της Διοίκησης για την απομάκρυνση του Κου Σπυρόπουλου, την οποία επικρότησε η πλειοψηφία του Δ. Σ., επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στη Δημόσια Τηλεόραση και υπονομεύει την ανεξαρτησία της, υποβαθμίζοντας παραλλήλως την εικόνα και το κύρος της».

.

Παραλλήλως είχα επισημάνει, με έντονο μάλιστα τρόπο, στη ΔΗΜΑΡ ότι πρόκειται για ζήτημα με πολιτικές διαστάσεις και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί: να αναχθεί δηλαδή σε καίριο πολιτικό θέμα. Να τεθεί, δηλαδή επί τάπητος το ζήτημα της ΕΡΤ και της αναφαινόμενης πολιτικής που επρόκειτο να ακολουθήσει στη δημόσια τηλεόραση ο «σκληρός πυρήνας» της ΝΔ. Αντ’ αυτού η ΔΗΜΑΡ περιορίστηκε σε μία χλιαρή ανακοίνωση. Προφανώς έτσι αντιλαμβανόταν ο ηγετικός της πυρήνας τη «διακριτή πολιτική μας στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση», που πιπιλίζαμε σε κάθε σχετική συνεδρίαση. The rest is history…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top