ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Το κομματικό κράτος, η ψευδής ανάπτυξη και ο αντιευρωπαϊσμός

Μάιος 2009. Από τη μελέτη της Οικονομικής Επιτροπής της κυβέρνησης της ΝΔ προέκυψε ότι επί 620 οργανισμών που εξετάστηκαν κρίθηκε ότι μπορούσαν να συγχωνευθούν (κυρίως) ή να καταργηθούν 255 οργανισμοί. Η κυβέρνηση, δήλωσε ο Παν. Λαφαζάνης (ΣΥΝ), άρχισε να κάνει πράξη τη συνταγογραφία του ΔΝΤ με αιφνίδιες αδιαφανείς συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών χωρίς αντίστοιχες μελέτες. Φυσικά, η εξαγγελθείσα εξυγίανση δεν πραγματοποιήθηκε.

Τον Ιούνιο του 2011 ο κ. Πάγκαλος έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο 385 φορέων που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο μεταξύ των οποίων το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔ και ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους. Και πάλι όμως δεν έγινε τίποτα.

Οι μισοί απ αυτούς τους οργανισμούς θα έπρεπε, με συνοπτικές διαδικασίες να καταργηθούν την επόμενη μέρα τόσο για λόγους ουσιαστικούς όσο και συμβολικούς. Όμως οι εξαγγελίες έμειναν και πάλι στα χαρτιά. Διότι προφανώς αυτό που θα έπρεπε να θιγεί ήταν το πελατειακό κράτος, οι βασικοί δηλαδή ψηφοφόροι των κομμάτων εξουσίας. Αντίθετα, έγινε μια οριζόντια περικοπή μισθών επί δικαίων και αδίκων. Οι θιγόμενοι, στράφηκαν έτσι στο Σύριζα που φρόντισε να τους κλείσει έγκαιρα το μάτι. Το χειρότερο όμως είναι ότι ένα μεγάλο μέρος απ’ το προσωπικό που στελεχώνει αυτό το αναξιοκρατικό, πολυδάπανο και αντιπαραγωγικό μέρος του κράτους, σε θέσεις κλειδιά, κήρυξε έκτοτε λευκή απεργία.

Μια από τις συνέπειες ήταν η πλήρης αδυναμία της λειτουργίας των μηχανισμών διαχείρισης του ΚΠΣ. Σε ένα ήδη μισοπεθαμένο σύστημα, αυτό ήταν ίσως το θανάσιμο πλήγμα. Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, η περίφημη έλλειψη απορροφητικότητας, δεν ήταν αποτέλεσμα αδυναμίας, ανικανότητας ή παρεκτροπής. Ήταν προϊόν σχεδιασμού όπου η εγκαθίδρυση μιας πολυπληθούς ενδιάμεσης γραφειοκρατίας ως μοναδικό σκοπό είχε την αναπαραγωγή της δια της στεγανότητας στη ροή των πληροφοριών και της εν κρυπτώ διαχείρισης. Η γενική ιδέα ήταν ότι αυτά μένουν εντός του κλειστού κυκλώματος της πολιτικο-διαχειριστικής γραφειοκρατίας ώστε να είναι δυνατός ο απόλυτος έλεγχος ή η διαβλητή διαδικασία του κατεπείγοντος στο τέλος της περιόδου. Η επιτάχυνση των διαδικασιών δεν είναι προφανώς λύση γιατί θα οδηγήσει σε προχειρότητες, σε έργα μαϊμού, σε εικονικές πραγματικότητες, σε κατασκευασμένες και προσχηματικές ανάγκες. Η πραγματική οικονομία, αυτή που συνδέεται με την καινοτομία, τις παραγωγικές επενδύσεις, τις εξαγωγές, θα περιμένει. Την νέα τετραετία ή το επόμενο ΚΠΣ

Και βέβαια μια από τις λύσεις είναι η τόνωση της αγοράς. Όμως κι αυτό μπορεί να είναι αέρας κοπανιστός χωρίς σοβαρή συζήτηση για το περιεχόμενο της ανάπτυξης. Η άποψη ρίξτε χρήμα στην αγορά (μεγάλα οδικά έργα, οικοδομή) είναι και ξεπερασμένη και ανιστόρητη. Είναι αυτό που ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ονόμαζε φτηνή ανάπτυξη. Γιατί είναι προφανές ότι έτσι δεν δημιουργείται προστιθέμενη αξία ή πολλαπλασιαστικά οφέλη ούτε σταθερές θέσεις εργασίας. Η άποψη όμως αυτή είναι ακόμα κυρίαρχη. Τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερά. Οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, η καινοτομία, η νέα αγροτική οικονομία, τα ολοκληρωμένα έργα τοπικής ανάπτυξης, η εγχώρια παραγωγή τεχνολογικού εξοπλισμού και εν τέλει οι εξαγωγές είναι άγνωστη χώρα.

Για το λόγο αυτό η ΕΕ εξετάζει σοβαρά την παράκαμψη του κράτους και των ενδιάμεσων αρχών στα μελλοντικά αναπτυξιακά/υποστηρικτικά πακέτα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top