ΑΡΘΡΑ

Το «μεταβατικό» 2014

Tις τελευταίες ημέρες του χρόνου που φεύγει, η Ελλάδα στα γκισέ των τραπεζών… αναστενάζει, πληρώνοντας παντός είδους δόσεις! Τριπλό ΦΑΠ, φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, «τακτοποιήσεις», ρυθμίσεις κ.ο.κ. Η ιδιωτική υπερχρέωση συναγωνίζεται το δημόσιο χρέος. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι περίπου 63 δισ. και προς τις τράπεζες αγγίζουν τα 220 δισ., εκ των οποίων τα 70 αφορούν «κόκκινα» δάνεια. Ο κίνδυνος είναι ένα ενδεχόμενο «οικονομικό έμφραγμα» να μην προέλθει τελικά από ένα εν πολλοίς «προστατευμένο» δημόσιο χρέος, όσο από το ιδιωτικό, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας και την παρατεταμένη επενδυτική και αναπτυξιακή άπνοια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια. Ηταν ως έναν βαθμό υποχρεωτική για μια υπερχρεωμένη χώρα, για την οποία είχαν κλείσει οι «στρόφιγγες» δανεισμού των αγορών. Αλλά έγινε με υπερβολή και χωρίς ορθολογικό και διαρθρωτικό σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν μια ανεξέλεγκτη ύφεση, μεγαλύτερη απʼ ό,τι μπορούσαν να αντέξουν η οικονομία και η κοινωνία, και πολλά «μέτρα» να έχουν αντίθετες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από τις επιδιωκόμενες. Η ανεργία στο 27% και η φτωχοποίηση στο 20%. «Παράπλευρες απώλειες» του μοντέλου εξυγίανσης που επιλέχθηκε είναι τα φαινόμενα εξάντλησης και απορρύθμισης, στην εργασία, την υγεία, την παιδεία και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν στηρίχθηκε σε σοβαρές και σε βάθος διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά σε οριζόντιες περικοπές, χωρίς παραγωγικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Αυτό όμως θα το βρούμε μπροστά μας… Εν πάση περιπτώσει, τελειώνει τον Μάιο του 2014 η πρώτη «μνημονιακή περίοδος» της χώρας. Ηδη έχουμε εισέλθει στο δύσκολο και ολισθηρό «μεταβατικό στάδιο», που «ενσαρκώνει» το 2014.

Εδώ θα αρχίσουν να βγαίνουν τα «καλά» και τα «απόνερα» του ό,τι έγινε και δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια και να «μορφοποιούνται» σε όλα τα επίπεδα. Με την επιφύλαξη των «υπόλοιπων λογαριασμών» που «έχουν μείνει» με την τρόικα και δεν είναι «τόσο απλοί», το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη «μεταβατική φάση» του 2014 έχει τέσσερις άξονες:

Πρώτον, επίσημη επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Δεύτερον, διανομή ενός μέρους του σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ως ένδειξη της αρχής μιας νέας περιόδου για τη χώρα. Τρίτον, δέσμευση πολιτική των δανειστών μας για καλύτερη διευθέτηση του δημόσιου χρέους πριν από τις ευρωεκλογές. Και τέταρτον, οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης, δεσμεύσεων και ελέγχων με τους δανειστές, που δεν θα έχει χαρακτήρα «μνημονίων» και «μορφή τρόικας». Ολα αυτά δεν είναι ούτε εύκολα ούτε απλά, ιδίως όταν επιχειρούνται σʼ ένα πλαίσιο με πολλές και μεγάλες απορρυθμίσεις και χωρίς σοβαρό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που να συνοδεύεται από τους αναγκαίους πόρους.

Σʼ αυτά πρέπει να προσθέσουμε δύο ακόμα στοιχεία. Πρώτον, την εσωτερική πολιτική αστάθεια, προϊόν της εφαρμοζόμενης πολιτικής και της υπολογίσιμης αφερεγγυότητας των δυνάμεων που τις εφαρμόζουν. Και δεύτερον, τη συντηρητική και αμφίσημη συμπεριφορά της κυρίαρχης ευρωπαϊκής ελίτ, που επιχειρεί να φέρει στα «μέτρα της» την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών θεσμών, να περιορίσει την αλληλεγγύη και τη συνοχή και να «κουτσουρέψει» το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Σʼ αυτό το περιβάλλον, το «μεταβατικό 2014» για την Ελλάδα έχει συνάμα δυσκολίες αλλά και δυνατότητες. Ας το καλωσορίσουμε, έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας. Είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top