ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Το μετέωρο βήμα της κεντροαριστεράς

Έκλεισε αυτές τις μέρες, ένας χρόνος από την πρώτη σημαντική ενωτική συγκέντρωση της σοσιαλδημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς που είχε οργανώσει στο Γκάζι η Συντονιστική Γραμματεία των 6 συνεργαζόμενων τότε κινήσεων (ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ, ΜΠΡΟΣΤΑ, ΝΕΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ, Π80, ΠΟΛΙΤΕΙΑ2012, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Β).

Η συμμετοχή στη συγκέντρωση εκείνη όλων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, κινήσεων, ομίλων, προσώπων) και η γνωστή απόφαση για τη δημιουργία ενός Φόρουμ Διαλόγου είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες.

Μπορεί μεν οι γνωστές αδράνειες και περιχαρακώσεις να κρατούν ακόμη μετέωρο το επόμενο βήμα της απόφασης αυτής, η ενωτική όμως θέληση και διάθεση των πολιτών που τοποθετούνται και εκφράζονται στο μεγάλο αυτό ιστορικό σε Ελλάδα και Ευρώπη ρεύμα, παρέμεινε και παραμένει ζωντανή και ισχυρή. Εκφράστηκε δε επανειλημμένα στα γκάλοπ με εντυπωσιακά ποσοστά και, πρόσφατα, σε πολλές εκλογές μεγάλων επαγγελματικών χώρων (Τεχνικό Επιμελητήριο, Ένωση Ελλήνων Χημικών, ΓΣΕΒΕΕ, Πανεπιστήμια) όπου οι ενιαίες παρατάξεις της κεντροαριστεράς ήρθαν πρώτες ή δεύτερες με υψηλά ποσοστά.

Δεν είναι λοιπόν κεραυνός εν αιθρία το ότι στο έδαφος αυτό, η απήχηση της παρέμβασης-έκκλησης των 58 δίνει νέο περιεχόμενο και προοπτική στο ενωτικό μήνυμα και μια νέα δυναμική στην πορεία για την οριστική υπέρβαση των μετεωρισμών και των προφάσεων.

Γιατί είναι πλέον σε όλους φανερό, το ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται η τεράστια απόκλιση μεταξύ, αφενός, της θέλησης και της δύναμης που διατηρεί και εμφανίζει η κοινωνική βάση του χώρου και, αφετέρου, της πολυδιασπασμένης και αποδυναμωμένης πολιτικής του έκφρασης.

Ήρθε η ώρα της συνεννόησης και της συνεργασίας, με αλληλοσεβασμό και ανεκτικότητα για να ετοιμάσουμε άμεσα τα μεγάλα προαπαιτούμενα: α)το Σχέδιο/Πρόταση μας για το παρόν και το μέλλον της χώρας, β)τη συγκρότηση του ενιαίου ανανεωμένου φορέα σύμφωνα με την πρόταση των 58, που θα προωθήσει και θα εφαρμόσει το σχέδιο αυτό και γ)μια νέα αντίληψη στην πράξη για ολική επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο που θα προσεγγίζει ιδιαίτερα τους νέους οι οποίοι, είτε αντιμετωπίζουν σήμερα απαξιωτικά το πολιτικό σύστημα συνολικά, είτε δεν εκφράζονται από τις πρακτικές και τη ρητορική του.

Χρόνος για άλλες καθυστερήσεις με ατέλειωτες ζυμώσεις και στείρες αντιπαραθέσεις δεν υπάρχει. Η ευθύνη είναι μεγάλη όχι μόνο λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και για να αναχαιτιστεί ο εθνο/κρατικο/λαϊκισμός και ο διχαστικός δικομματισμός, πριν είναι αργά για την παράταξη και κυρίως για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό η συγκέντρωση της 9ης Δεκεμβρίου που συνδιοργανώνουν η Πρωτοβουλία των 58 και Κινήσεις Πολιτών πρέπει να στείλει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα ενότητας για δράση εδώ και τώρα.

*Μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της κίνησης ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Β

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top