ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το μήνυμα της Κύπρου

Όσοι εντός και εκτός Ελλάδας σκέφτονται πως η κυπριακή κρίση και η κατάληξή της αποτελεί μία καλή ευκαιρία, για να περάσουν νέα μέτρα στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι το «παιδευτικό» μήνυμα, που κατ’ αυτούς εστάλη από το νησί, καλά θα κάνουν να το σκεφθούν και δεύτερη φορά.

Γιατί αυτά είναι παιχνίδια με τη φωτιά και τα συμπεράσματα που βγάζουν δεν είναι απαραιτήτως και συμπεράσματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είναι κατά κύριο λόγο δικά τους, δηλαδή όλων αυτών των οποίων βολεύονται οι σχεδιασμοί, αλλά και αρκετών κατ’ επάγγελμα «ρεαλιστών», που μπερδεύουν το φιλοευρωπαϊσμό με την υποταγή και το μεταρρυθμισμό με το σημερινό ακραίο νεοφιλελευθερισμό των ευρωπαϊκών ηγεσιών. Και να μην ξεχνούν όλοι όσοι επιχαίρουν με τα «κατορθώματα» που έχουν «πετύχει» στην Κύπρο και στην Ελλάδα ότι όλα αυτά έγιναν ουσιαστικά διά της βίας, με γκαγκστερικό τρόπο, με εκβιασμούς και απειλές και αβάσταχτο κόπο και πόνο για τον ελληνισμό σε Ελλάδα και τώρα σε Κύπρο. Και αυτό δεν ξεχνιέται ούτε καταπίνεται ούτε περνά εύκολα, όπως με ειρωνικό τρόπο είπε προχθές ο κ. Σόιμπλε.

Αν αυτή η εφιαλτική εμπειρία είναι πρωτόγνωρη στη μεγαλόνησο και ο κόσμος εκεί είναι μουδιασμένος και σαστισμένος, εδώ στην Ελλάδα «κρατά (τρία) χρόνια αυτή η κολόνια» και οι όποιες αντοχές έχουν πια εξαντληθεί.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν δηλώσει και διαβεβαιώσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες πως τα σκληρά μέτρα του περασμένου Νοεμβρίου ήταν τα τελευταία, θέση από την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετακινηθούν. Ιδιαίτερα Βενιζέλος και Κουβέλης το έχουν κάνει σαφές ακόμη περισσότερο (ο Βενιζέλος έχει και πρόσφατη συνεδριακή δέσμευση) πως όσον αφορά τους ίδιους δεν θα δεχτούν νέα μέτρα και πως αυτό αποτελεί και κατά κάποιο τρόπο όρο για τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας. Προχώρησαν δε ακόμη περισσότερο, αφήνοντας να γίνει γνωστό πως ακόμη και η συνέχιση της είσπραξης του χαρατσιού από τη ΔΕΗ (όπως απαιτεί τώρα η τρόικα) θα θεωρηθεί από αυτούς νέο μέτρο.

Η ατμόσφαιρα «μυρίζει μπαρούτι» και το «ατύχημα» της Κύπρου επιδείνωσε δραματικά για ακόμη μία φορά την κατάσταση. Όσο κι αν οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαιώνουν για τα περί του αντιθέτου, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας από τα «κουρέματα» στην Κύπρο, μιας και υπάρχουν εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις με χρήματα και εμπορικές συναλλαγές εκεί. Αυτό που μένει να δούμε είναι μάλλον το πόσο και το ποσό της ζημιάς και της επιπλέον ύφεσης που θα προκαλέσουν.

Όποιος λοιπόν επιχειρήσει επ’ ευκαιρία να πάρει νέα περιοριστικά μέτρα, απλώς θα έχει κάνει ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα προς την άβυσσο. Είναι βέβαιο πως σε αυτήν την περίπτωση η οικονομική και πολιτική κατάσταση δεν θα είναι πια διαχειρίσιμη στην Ελλάδα και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, ενώ οι Μέρκελ, Σόιμπλε και Μοσκοβισί καλά θα κάνουν να αρχίσουν να προετοιμάζονται, για να διαπραγματευτούν με Τσίπρα, Καμμένο και Μιχαλολιάκο…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top