ΑΡΘΡΑ

Το ΝΑΙ του Κουβέλη, το ΟΧΙ του Τσίπρα!

Δύο πολιτικά γεγονότα σημάδεψαν τη χθεσινή Τετάρτη, 3 του Απρίλη.

Δύο γεγονότα πλήρως, θα έλεγα, αποκαλυπτικά της σημερινής κατάστασης της χώρας και των θέσεων – και διαθέσεων – των πολιτικών της δυνάμεων.

Το πρώτο είναι η… πολυδιαφημισμένη και πολυαναμενόμενη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που συγκυβερνούν. Το… πολεμικό κλίμα και η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, η αγωνία για το αν θα περάσει η κυβέρνηση κι αυτόν τον… κάβο ή αν θα διαλυθεί, δεν επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης. Τρεις πολιτικοί αρχηγοί που ανταποκρίθηκαν σε τόσο κρίσιμες στιγμές και ανέλαβαν – ο καθένας για διαφορετικούς λόγους – τις ευθύνες αλλά και το πολιτικό κόστος που τους αναλογούσαν μετά τις τελευταίες εκλογές, στάθηκαν και πάλι στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς βέτο, μπλόφες και πολιτικάντικες περιστροφές.

Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν διαφωνώντας για το μηχανισμό είσπραξης ενός φόρου. Πέφτουν όταν οι φόροι διαιωνίζονται, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα και χωρίς να γίνονται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν φρένο στην αφαίμαξη των εργαζομένων και ιδιαίτερα στην ανεργία, που θα σημάνουν την ανάκαμψη της οικονομίας και την απαρχή μιας νέας, σταθερής και υγιούς ανάπτυξης. Κι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει σήμερα στη χώρα μας και θα κριθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μαζί, θα κριθεί και η επιτυχία και, φυσικά, η συνέχιση της κυβερνητικής συμβίωσης.

Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη; Τα αυτονόητα! Ότι το ειδικό τέλος ακινήτων θα συνεχίσει και φέτος να καταβάλλεται μέσω ΔΕΗ – αν και δεν θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα, γιατί δεν το επιτρέπει πλέον η οικονομική κατάσταση των πολιτών – και ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί. Ότι ένας πιο δίκαιος και αναλογικός ενιαίος φόρος θα ισχύσει άμεσα και θα καταβάλλεται, όπως πρέπει να γίνεται, στις εφορίες, με τις γνωστές διαδικασίες συμβιβασμών, δόσεων κ.λπ. Για ποιο λόγο δεν ήταν έτοιμο το δημόσιο να προχωρήσει από φέτος στην αντικατάσταση του επιλεγόμενου χαρατσιού από τον ενιαίο φόρο; Γιατί κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά και πριν, αλλά και αφού ξέσπασε η κρίση, για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του πελατειακού κράτους, ώστε να αναδιοργανωθεί και να γίνει αποτελεσματικό. Ούτε φυσικά και η… αντιστασιακή αριστεροκαμμένη αντιπολίτευση έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα! Γιατί ένα αποτελεσματικό κράτος δεν… συμφέρει, γιατί μπορεί να εντοπίζει τη διαφθορά – αποκαλύπτονται καθημερινά απίστευτες υποθέσεις που εκκρεμούν επί δεκαετίες – γιατί μπορεί να διασταυρώνει στοιχεία και να βάζει φρένο στα πάρτι υπερτιμολογήσεων, πλαστών επιστροφών ΦΠΑ κ.λπ. Η προσπάθεια, επομένως, δεν πρέπει να περιοριστεί στην θέσπιση και την αποτελεσματική είσπραξη ενός δικαιότερου, προοδευτικά αναλογικού νόμου, αλλά – κυρίως – στη συνολική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, έτσι που να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα της χθεσινής, αλλά και των αποφάσεων και ρυθμών υλοποίησης που πρέπει να ακολουθήσουν, ιδιαίτερα από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης. Κι εκεί στοχεύει – και πρέπει να στοχεύει – το υπεύθυνο «ναι» του Φώτη Κουβέλη!

Το δεύτερο χθεσινό πολιτικό γεγονός είναι η συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Λες και βάλθηκε να αποδείξει, και μάλιστα με στοιχεία, ότι δεν υπάρχει – πέραν ενός λαϊκίστικου παραληρήματος – κανένα απολύτως σχέδιο, έστω και για την υλοποίηση των θέσεων του δικού του κόμματος. «Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά δεν θα σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα…» ή «Αυτό δεν θα γίνει βέβαια πάση θυσία, όπως λένε μερικοί…» ή «για μας το κύριο δεν είναι το νόμισμα…» κ.λπ. Ένας ακατάληπτος πολιτικά λόγος, από έναν αρχηγό που αφού περιηγήθηκε και μας έφερε ως πρότυπο ανάπτυξης τη Βενεζουέλα του Τσάβες και την Αργεντινή του πλιάτσικου, κατέληξε στην ενθάρρυνση και στήριξη ενός καταστροφικού «όχι» στην Κύπρο, που πλήρωσε, δυστυχώς – αυτή τη φορά – ο Κυπριακός λαός. Και όλα αυτά με την παρουσία και του Γιάννη Δραγασάκη, συμβολική θα έλεγε κανείς, για όσους ισχυρίζονται ότι μπορεί για εκλογικούς λόγους να λέει ο Τσίπρας και καμιά… κουβέντα παραπάνω, αλλά η οικονομική πολιτική Δραγασάκη θα εφαρμοστεί τελικά!

Η ουσία – και μετά τη χθεσινή καταλυτική σύγκριση πολιτικών στάσεων και υπευθυνότητας – είναι ότι την επόμενη φορά, κανένας δεν θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι ήταν αγανακτισμένος, ότι δεν ήξερε, δεν άκουσε, δεν φανταζόταν… κ.λπ.

Η τύχη μας είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια. Και μαζί, οι τύχες του τόπου μας!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top