ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το νέο γεννιέται. Θα χαίρει άκρας υγείας ή θα του γυρίσουμε την πλάτη;

Αφορμή για τη σημερινή παρέμβαση αποτελεί η απόφαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, η οποία – μεταξύ πολύ σωστών θέσεων – μας λέει ότι όσοι συμφωνούν με τη σημερινή κυβερνητική πολιτική δεν θα έχουν θέση στο νέο σχήμα.

Αφορμή για τη σημερινή παρέμβαση αποτελεί η απόφαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, η οποία – μεταξύ πολύ σωστών θέσεων – μας λέει ότι όσοι συμφωνούν με τη σημερινή κυβερνητική πολιτική δεν θα έχουν θέση στο νέο σχήμα.

Η έπαρση της θέσης αυτής είναι δυσανάλογα μεγάλη με το μέγεθος του διατυπώσαντος αυτήν. Προ ημερών διαβάσαμε τη θέση του Γιάννη Πανούση, ο οποίος περίπου έλεγε ότι ο νέος πόλος δεν χρειάζεται πολιτικούς σαν τον Κ. Σημίτη και άλλους, αλλά η ΔΗΜΑΡ είναι αρκετή για να αποτελέσει τον πυρήνα, πέριξ του οποίου θα περιστραφούν όσοι θέλουν. Θα επαναλάβω κάτι που συνηθίζω να λέω σε φίλους μου: δυστυχώς, η Αριστερά είναι ικανή να διασπάσει και το νετρόνιο.

Επίσης, πληροφορούμαστε, τον τελευταίο καιρό, ότι μία ομάδα πανεπιστημιακών ετοιμάζει διακήρυξη για τη δημιουργία του πόλου της Κεντροαριστεράς, ενώ η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να αποτρέψει τους πέντε δημάρχους να προσυπογράψουν. Πιστεύω πως όλες οι προσπάθειες χειραφέτησης των πρωτοβουλιών ίδρυσης της Κεντροαριστεράς είναι επιζήμιες και θυμίζουν τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Ούτε «ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις», αλλά ούτε «ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις» πλέον έχουν ειδικό βάρος μεγαλύτερο από αυτό του αέρα. Οι όποιες αρχηγικές τάσεις διαφανούν, τόσο από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ όσο και από τον ομόλογό του της ΔΗΜΑΡ, θα αποτελέσουν τη χειρότερη έναρξη της προσπάθειας και την εγκατάλειψη της υπάρχουσας δυναμικής εκ μέρους όλων μας. Η δημοσκοπική καταβαράθρωση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ (συνολικό ποσοστό μικρότερο του 10%), αλλά και το γεγονός ότι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται το «Αναποφάσιστος, Δεν απαντώ, Άλλο κόμμα» με ποσοστά από 25% έως 30%, αποδεικνύει και τεκμηριώνει την αναμονή του κόσμου για την παρουσίαση του Νέου Πόλου της Κεντροαριστεράς. Ένας σχηματισμός, ο οποίος θα εμφορείται από τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους, του Ανθρωπισμού και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της Αξιοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της προσήλωσης στην παραγωγικότητα, την καινοτομία και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία στην έρευνα και στην υγεία, στην εξάλειψη των ελλειμμάτων τόσο του προϋπολογισμού όσο και του εμπορικού ισοζυγίου πληρωμών και στην εμμονή στην Ευρωπαϊκή Ιδέα και στη Δημοκρατία.

Όλα αυτά αποτελούν στόχους, για την επίτευξη των οποίων είναι απαραίτητη η συμμετοχή νέων ανθρώπων που πιστεύουν ακράδαντα σε αυτές τις αξίες, ανθρώπων – ασχέτως ηλικίας – που έχουν διακριθεί στο στίβο της ζωής, στις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα και την εργασία, αλλά και η συμμετοχή δοκιμασμένων και αξιόπιστων πολιτικών. Δοκιμασμένων για την εργατικότητά τους, την εντιμότητα, την αποτελεσματικότητα, όταν ανέλαβαν θέση ευθύνης, και στην αναγνώριση και σεβασμό που τυγχάνουν από ευρωπαϊκούς θεσμούς και πολιτικά πρόσωπα με επιρροή στις χώρες τους. ¨Όπως είπαμε και στο παρελθόν, παρθενογενέσεις συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια για μικρά παιδιά. Χρήσιμοι, ευπρόσδεκτοι και απαραίτητοι για τη δημιουργία του νέου κόμματος είναι τόσο το σημερινό στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, όσο και πολιτικοί, που για διαφόρους λόγους, βρέθηκαν εκτός κομματικών σχηματισμών, όπως είναι – μεταξύ πολλών άλλων – η Α. Διαμαντοπούλου, ο Α. Λοβέρδος, ο Τ. Γιαννίτσης, ο Α. Παπαδόπουλος, ο Γ. Φλωρίδης, ο Ν. Μπίστης, ο Ν. Χριστοδουλάκης. Σαφώς και πρέπει να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα και πολλοί ακόμη πρώην ενταγμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την πολιτική τους τα τελευταία χρόνια και που είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλλίτερο εαυτό τους στο νέο ξεκίνημα.

«Οι νύχτες είναι γκαστρωμένες» είχε πει ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης. Αναμένουμε τον τοκετό. Αρκεί αυτό που θα έλθει να είναι υγιές, θελκτικό και όμορφο στην όψη, στο πνεύμα και στις θέσεις. Η κοινωνία αναμένει. Όχι βέβαια για πολύ, αφού σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται εννέα μήνες κύησης και μετά από αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος του πρόωρου θανάτου. Αυτό το πλήθος, που δηλώνει «Αναποφάσιστος, Δεν απαντώ, Άλλο κόμμα», είτε θα συρρεύσει να συνδράμει και να συμμετάσχει ενεργά είτε θα του γυρίσει την πλάτη. Είναι στο χέρι μας και, πρωτίστως, στα χέρια των εξαρχόντων να τους εμπνεύσει και να τους προσελκύσει. Μακριά λοιπόν από αποκλεισμούς, αλαζονείες και διασπάσεις.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top