ΑΡΘΡΑ

Το νέο, το παλιό και το ένοχο

Οι πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, καταδεικνύουν ότι οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς κυριαρχούν στις εκτιμήσεις των πολιτών για το μέλλον του πολιτικού συστήματος και τους διεκδικούμενους νέους κομματικούς σχηματισμούς. Αντικειμενικό και συνεπακόλουθο είναι και το ενδιαφέρον όλων των φορέων και των δομών εξουσίας του τόπου. Ιδιαίτερα εκείνων των φορέων και δομών που με τον μανδύα του προοδευτισμού, συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια στα «πάρτι» της άνισης κατανομής του πλούτου,…

Οι πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, καταδεικνύουν ότι οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς κυριαρχούν στις εκτιμήσεις των πολιτών για το μέλλον του πολιτικού συστήματος και τους διεκδικούμενους νέους κομματικούς σχηματισμούς. Αντικειμενικό και συνεπακόλουθο είναι και το ενδιαφέρον όλων των φορέων και των δομών εξουσίας του τόπου. Ιδιαίτερα εκείνων των φορέων και δομών που με τον μανδύα του προοδευτισμού, συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια στα «πάρτι» της άνισης κατανομής του πλούτου, της αδιαφάνειας και του φαβοριτισμού, ως αγαστοί συνεργάτες του πελατειακού πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στην κρίση και την διαρκούσα αναπαραγωγή της. Ουσιαστικά, θέλουν και τώρα, στην Ελλάδα της κρίσης, να συμμετέχουν στις εξελίξεις του μεταρρυθμιστικού χώρου, ώστε να κατευθύνουν τις δυναμικές αναδιάταξης για να καταλήξει ο χώρος της κεντροαριστεράς σε συντελεστή νέων μορφοποιήσεων που θα αφήνουν ανέπαφες τις δομές τους και τους φορείς τους. Θέλουν, η Ελλάδα μετά την κρίση να προσγειωθεί και πάλι στα δικά τους χέρια.

.

Εάν κυριαρχήσουν, είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα μετά την κρίση θα προσδιορισθεί από τις επιλογές των άκρων του πολιτικού φάσματος, καθώς η κυριαρχία τους θα έχει αδρανοποιήσει κάθε δυνατότητα του μεταρρυθμισμού να αποκτήσει κινηματικά χαρακτηριστικά με ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Για να το πούμε πιο απλά. Εάν οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά καθοριστούν από τις παραδοσιακές δομές και τους φορείς της εξουσίας, τότε το νέο μόρφωμα θα είναι ένα συνονθύλευμα χωρίς κοινωνική αναφορά και δυναμική, που απλώς θα πιστοποιήσει το μειοψηφικό του χαρακτήρα, με μόνη διέξοδο να διαπραγματεύεται μερικές θέσεις στις κυβερνήσεις συμμαχίας του μέλλοντος. Μια παραγοντική ενότητα, με παραγοντίστικη προοπτική.

.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Οι δυνάμεις της προοδευτικής μεταρρύθμισης πρέπει να ομογενοποιηθούν από τα κάτω. Ως κίνημα. Μόνο τότε θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν και να μετασχηματίσουν σε δημιουργική συνιστώσα το κίνημα της οργής του λαού, που κατατείνει χωρίς λογισμό στα άκρα του πολιτικού φάσματος. Μόνο ως λαϊκό κίνημα η αναδιάταξη της κεντροαριστεράς (σε ιδεολογία, πολιτικές και πρόσωπα), έχει μέλλον που μπορεί να επηρεάσει το μέλλον αυτού του τόπου. Αλλιώς, το μόνο που θα επηρεάσει, είναι το εισοδηματικό μέλλον μερικών φορέων και δομών εξουσίας του χώρου…

.

* Διδάκτωρ της Οξφόρδης  και Επίκουρος Καθηγητής της Διεθνούς Οικονομικής στο Παν/μιο του Αιγαίου. Email:i.tsam@aegean.gr

.

 

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top