ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το παιχνίδι των θεσμών…

Ανακαλύφθηκε ο εχθρός. Η Γερμανία! Μας κερδίζει που μας κερδίζει στο ποδόσφαιρο, βγάζει και καλύτερα αυτοκίνητα, έχει και καλή μπίρα, έχει και λεφτά, άντε να στραφούμε εναντίον της.

Άντε ξανά μανά κατασκευή. Επικοινωνία και πάλι επικοινωνία. Καθισμένοι στα σπίτια μας σκεφτόμαστε τι καλά θα ήταν να μας έδιναν οι Γερμανοί αυτά που «μας χρωστάνε». Το περήφανο πρωτοδικείο Λιβαδειάς και ο Άρειος Πάγος επιδίκασαν (από του 2000) αποζημιώσεις για τα θύματα του Διστόμου. Μάλιστα. Έλα όμως που τα λεφτά θα τα πάρουν (αν τα πάρουν) οι συγγενείς και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός! Και από άλλα «μαρτυρικά» και «ηρωικά» μέρη που έχουν αντίστοιχες διεκδικήσεις πάλι οι συγγενείς θα τα πάρουν (αν τα πάρουν). Τζίφος!
Έτσι η περήφανη ελληνική λεβεντιά σκέφτηκε άλλο θέμα. Μας προσβάλλουν! Μήπως να τους κάνουμε μήνυση; Να διεκδικήσουμε λεφτά για αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής μας; Τι να πει ο καημένος γερμανός υπουργός που κάποιος τον χαρακτηρίζει με βάση τα θέματα κινητικότητάς του. Σκεφτείτε να το έλεγε για έναν άλλο. Τι θα γινόταν. Τώρα το αποδεχόμαστε και δεν μιλάμε… Ελληνική λεβεντιά. Δεν μας πήραν αναγκαστικό δάνειο; Φέρτε πίσω τα κλεμμένα! Ρε μπας και μας ζητήσουν κάποιοι άλλοι αποζημίωση από τον Γάγγη και τα Εκβάτανα; Το σκεφτήκαμε;
Με την επικοινωνία πέρασαν κοντά δύο μήνες από τους τέσσερις που διαθέτουμε, για να κάνουμε τις ενδιάμεσες μεταρρυθμίσεις, ώστε να πάρουμε τη δόση να πληρώσουμε τα χρέη μας και να ετοιμάσουμε το σχέδιο που θα προτείνουμε, για να πάρουμε το επόμενο μνημόνιο, να πληρώνουμε τα επόμενα χρέη μας. Οι ωραίοι έχουν χρέη. Φαίνεται ότι εμείς χωρίς μνημόνιο (όπως και να το λέμε) δεν αντέχουμε. Διάφοροι στην κυβέρνηση αναζητούν λογικές λύσεις, διάφοροι άλλοι εξαντλούν τις εξαγγελίες στις ιδεοληψίες τους και τις ιδεοληψίες της εκλογικής πελατείας τους.
Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με απόψεις και φήμες. Όταν τα καταθέσουν σε μορφή νόμων στη Βουλή και τα θέσουν σε διαβούλευση, θα έχει πιθανόν κάποια αξία να ασχοληθεί κανείς. Ας δούμε πράξεις. Η εξεταστέα ύλη πρέπει να είναι από το μισό μέχρι τα δύο τρίτα της διδακτέας. Εν ολίγοις μπορείς να κάνεις τη μισή ύλη (τάχα την έκανες όλη) και να την εξετάσεις, φυσικά με θέματα που θα βγάλεις εσύ και όχι η τράπεζα (είπαμε, είμαστε εναντίον των τραπεζών). Να τα Πειραματικά που αναζητούσαμε! Τα παιδιά θα μάθουν τα μισά (άντε δύο τρίτα) αυτών που πρέπει να διδαχθούν. Και αν του χρόνου αυτά που δεν εξετάστηκαν (δηλαδή δεν διάβασαν) απαιτούνται για τη συνέχεια, τι θα γίνει; Κανονικός πειραματισμός. Και μάλιστα με τυχαίο δείγμα!
Απλώς θα αποσυρθούμε από το PISA. Εδώ η πύργος της Πίζας γέρνει, στο πρόγραμμά της θα συμμετάσχουμε; Και έπεται και συνέχεια. Μπολόνια, Σέγκεν και άλλες πόλεις. Μένουν οι Βρυξέλλες. Το γκρουπ τους αντικατέστησε την τρόικα. Έχει και ωραία πλατεία…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top