ΑΡΘΡΑ

Το Πάσχα του Γιώργου Καμίνη

Είναι κοινά παραδεκτό ότι ο Γιώργος Καμίνης (μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη), αποτέλεσαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, την ελπίδα των προοδευτικών πολιτών (ανεξάρτητα από κόμματα) για την αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κυρίως για την ανανέωση του καταρρέοντος πολιτικού μας συστήματος και ιδιαίτερα της προοδευτικής παράταξης. Την ανάδειξη και πάλι της πολιτικής ως στίβου ανιδιοτελούς  προσφοράς στα δημόσια πράγματα.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι ο Γιώργος Καμίνης (μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη), αποτέλεσαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, την ελπίδα των προοδευτικών πολιτών (ανεξάρτητα από κόμματα) για την αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κυρίως για την ανανέωση του καταρρέοντος πολιτικού μας συστήματος και ιδιαίτερα της προοδευτικής παράταξης. Την ανάδειξη και πάλι της πολιτικής ως στίβου ανιδιοτελούς  προσφοράς στα δημόσια πράγματα.

.

Ο καθένας από τους δύο δημάρχους, ανάλογα με τις δυσκολίες, τις ιδιομορφίες και τα μεγέθη των δύο πόλεων, πορεύτηκε το δικό του δύσκολο δρόμο. Άλλοτε με επιτυχίες, άλλοτε όχι. Άλλωστε, για το τι και πώς θεωρείται επιτυχία στις μέρες μας, πολλές φορές αποφασίζουν τα ΜΜΕ. Η επικοινωνία προηγείται του ίδιου του έργου. Ο Γ. Καμίνης, στη δική του διαδρομή, ανέδειξε ως κορωνίδα της πολιτικής παρουσίας του  την επάνοδο και τη σταθεροποίηση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου στην πραγματοποίηση των δημόσιων πολιτικών. Από αυτήν την σταθερά, ο Γ. Καμίνης δεν έκανε ποτέ πίσω.

.

Με αυτό το πνεύμα διαχειρίστηκε τα του Δήμου, νοικοκύρεψε τις υπηρεσίες του, εξυγίανε τα δημοτικά οικονομικά, πέτυχε οικονομίες κλίμακας και συνολικότερα καλύτερη λειτουργία του Δήμου. Με όρους νομιμότητας επιχείρησε να διαχειριστεί το δυσκολότερο πρόβλημα της χώρας, τη λαθρομετανάστευση. Και έδωσε -όταν η Αριστερά αμήχανη παρακολουθεί κι όταν η Δεξιά καταφεύγει στον αυταρχισμό- εργαλεία και στις πολιτικές δυνάμεις και στην κυβέρνηση, να κάνουν στοιχειώδη βήματα στο πρόβλημα αυτό. Η Αθήνα που υφίσταται και την μεγαλύτερη πίεση, στοιχειωδώς ανάσανε.

.

Πρόταση, επεξεργασμένο νομοθέτημα στην ίδια  λογική, έχει εδώ και καιρό υποβάλλει ο Γ. Καμίνης στην κυβέρνηση και τα κόμματα, για τη ριζική αντιμετώπιση ενός άλλου βρόχου της Αθήνας και κατ’ επέκταση και των άλλων μεγαλουπόλεων. Την, με συμφωνημένες συνθήκες νομιμότητας, χρησιμοποίηση του κέντρου της Αθήνας και γενικότερα των δημόσιων χώρων για τις πορείες, τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις όσων φορέων και ομάδων δικαιούνται και επιθυμούν. Και στο ζήτημα αυτό, που αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην καθημερινή  οικονομική και γενικότερη λειτουργία των πόλεών μας, ο Γ. Καμίνης μπόρεσε να δώσει τη διαφορά ανάμεσα σε μια συντηρητική και μια προοδευτική οπτική. Η νομιμότητα και το κράτος δικαίου, προηγούνται της πολιτικής «του  νόμου και της τάξης». Θα μπορούσε να επισημάνει κανείς πλευρές του δημοτικού έργου, άλλες άμεσα αποδοτικές και άλλες που δεν είναι ευθέως ορατές από εμάς, τους δημότες. Αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός ετούτου του σημειώματος.

.

Ακούγεται συχνά ότι διάφοροι ατσίδες των ΜΜΕ, διαδίδουν πως ο Δήμαρχος χρειάζεται «προτάσεις επικοινωνιακής ανάδειξης» του έργου του. Όπως συνήθως γινόταν με τους προκατόχους του. Η σύγκρουση με το φασιστικό υβρίδιο της Χρυσής Αυγής, έγινε στο πεδίο που ο Δήμαρχος, στα δυόμισι χρόνια της θητείας του ανέδειξε και υπηρετεί. Εκείνο της νομιμότητας. Ο Δήμαρχος κέρδισε και αυτή τη μάχη, σε έναν πόλεμο που θα διαρκέσει. Και τα ΜΜΕ ενημέρωσαν τους πολίτες για την ουσία αυτής της σύγκρουσης. Το έργο του Δημάρχου προσδιόρισε και την επικοινωνία του – κι όχι το αντίθετο.

.

Ο Γ. Καμίνης (μαζί και ο Γ. Μπουτάρης στο δικό του μέτωπο), παραμένει στο γράμμα και το πνεύμα των επαγγελιών που του έδωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αθήνας. Και κερδίζει μάχες. Αυτό το πνεύμα, την μεγάλη Πέμπτη, είχε την δική του μικρή Ανάσταση στη χειμαζόμενη πόλη μας και στη χώρα.

.

Καλή Ανάσταση!

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top