ΑΡΘΡΑ

Το ποδόσφαιρο μπορεί;

Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και της «τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου», πραγματοποίησαν στις 11 Δεκεμβρίου συνάντηση στα γραφεία της πρώτης, με σκοπό «Η ποδοσφαιρική κοινότητα της Κύπρου να βρει λύση στο ποδοσφαιρικό πρόβλημα». Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Κ. Κουτσοκούμνης, δήλωσε ότι «Αποφασίσαμε ότι αυτή η συζήτηση δεν θα πάει σε βάθος χρόνου», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως «… υπάρχει καλό έδαφος για ενοποίηση του ποδοσφαίρου στο νησί»,…

Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και της «τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου», πραγματοποίησαν στις 11 Δεκεμβρίου συνάντηση στα γραφεία της πρώτης, με σκοπό «Η ποδοσφαιρική κοινότητα της Κύπρου να βρει λύση στο ποδοσφαιρικό πρόβλημα». Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Κ. Κουτσοκούμνης, δήλωσε ότι «Αποφασίσαμε ότι αυτή η συζήτηση δεν θα πάει σε βάθος χρόνου», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως «… υπάρχει καλό έδαφος για ενοποίηση του ποδοσφαίρου στο νησί», το οποίο ως διάσπαση χρονολογείται από το 1955. Ο Κ. Κουτσοκούμνης εξέφρασε την ελπίδα ότι «Θα υπάρξει ένα αρχικό αποτέλεσμα σε δύο μήνες περίπου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου», Χασάν Σέρτογλου, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν «… ότι το νησί έχει υποφέρει από τους πολιτικούς, το θέμα που ενδιαφέρει τις δύο πλευρές είναι το ποδόσφαιρο και όχι η πολιτική. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, και με καλές προθέσεις, οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να επιλύσουν το ζήτημα. Πιστεύω ακράδαντα ότι στο τέλος δεν θα απογοητεύσουμε κανέναν». Η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών έχει καθοριστεί στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα κατεχόμενα-ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ, 11 Δεκεμβρίου 2012.

Είναι πολύ γνωστό πως παρόμοιες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν και δεν απέδωσαν. Υπήρχε η βούληση σε επίπεδο ποδοσφαιρικό, αλλά η τ/κ πολιτική ηγεσία ακύρωνε τις ειλικρινείς προσπάθειες Σέρτογλου. Αυτό θεωρώ ότι παραμένει το πιο δύσκολο κομμάτι, ιδιαίτερα τώρα που ο Ν. Έρογλου ελέγχει εξελίξεις. Δεν είναι σαφές αν σε αυτήν την προσπάθεια υπάρχει κάποιο «νεύμα» από την UEFA. Αν υπάρχει, τότε υπάρχουν δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος, διαφορετικά, δύσκολα θα προχωρήσουν τα πράγματα με μόνο το διάλογο σε αυτό το ενδοκυπριακό επίπεδο. Σε ευρύτερο επίπεδο, η UEFA μπορεί να δώσει τις πιο ισχυρές μεταβατικές ή ενδιάμεσες συμφωνίες ή ασφαλιστικές δικλείδες, για να ξεπεραστούν οι θεσμικές δυσκολίες, κάτι που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τα κυπριακά ποδοσφαιρικά μέσα.

Στην περίπτωση που οι εξελίξεις είναι θετικές, αυτό θα σηματοδοτήσει μια πολύ σπουδαία αλλαγή στα ποδοσφαιρικά πράγματα της Κύπρου -άλλωστε οι παλαιότεροι έχουν ισχυρές αναμνήσεις από κοινά πρωταθλήματα ή μικτές συμμετοχές αθλητών σε ποδοσφαιρικές ομάδες. Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι αναμνήσεις δεν επαρκούν: χρειάζεται ισχυρή μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, γιατί αυτή θα ανοίξει το δρόμο για τη σταδιακή συνεργασία και τη μακροπρόθεσμη αναθεώρηση της σημερινής μηδενικής επικοινωνίας. Δύσκολο θέμα, πολύπλοκο, αλλά ταυτόχρονα μαζικό και εντυπωσιακά θετικό αν καταλήξει κάπου. Στις 17 Ιανουαρίου μπορεί θα δούμε πόση προεργασία έγινε ανάμεσα στα δύο μέρη και τι χρώμα θα έχει ο καπνός στο χώρο των σημαντικών ειδήσεων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top