ΑΡΘΡΑ

Το «Ποτάμι» θα ποτίσει την «Ελιά»;

Δεν ξέρω αν το «Ποτάμι» θα καταφέρει τελικά να… υπερχειλίσει, δεν νιώθω πάντως την ανάγκη να του τα… χώσω με το καλημέρα! 
Δεν είναι θέμα καλών σχέσεων με έναν -αξιοπρεπή πάντως στη δουλειά που παρουσιάζει- δημοσιογράφο ή με αξιόλογους φίλους που βούτηξαν ήδη στα νερά του, αλλά, κυρίως, γιατί πιστεύω ότι αν δεν ταραχτούν τα νερά του πολιτικού συστήματος που εξακολουθεί να βαλτώνει στην ακινησία του, δεν υπάρχει ελπίδα να ξεκολλήσουμε από τον βάλτο της κρίσης.

Δεν ξέρω αν το «Ποτάμι» θα καταφέρει τελικά να… υπερχειλίσει, δεν νιώθω πάντως την ανάγκη να του τα… χώσω με το καλημέρα! Δεν είναι θέμα καλών σχέσεων με έναν -αξιοπρεπή πάντως στη δουλειά που παρουσιάζει- δημοσιογράφο, ή με αξιόλογους φίλους που βούτηξαν ήδη στα νερά του, αλλά, κυρίως, γιατί πιστεύω ότι αν δεν ταραχτούν τα νερά του πολιτικού συστήματος που εξακολουθεί να βαλτώνει στην ακινησία του, δεν υπάρχει ελπίδα να ξεκολλήσουμε από τον βάλτο της κρίσης.

.

Είναι πραγματικά απίστευτο ότι ακόμα και σʼ αυτή, τη χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ η χώρα, το πολιτικό σύστημα δεν εννοεί να ξεγαντζωθεί από τα… κεκτημένα του, δεν χάνει ευκαιρία -πότε με τους Παπουτσήδες και πότε τους Παπαθανασίου- να φωνάξει ότι από μόνο του δεν πρόκειται να το κουνήσει ρούπι!

.

Και, ύστερα, είναι και το άλλο. Οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα για το ταρακούνημα του συστήματος, μάλλον δεν αποδείχτηκαν και τόσο… αποτελεσματικές. Η «Αριστερά της ευθύνης» δεν απέφυγε την ένταξή της στην… απλή αναλογική διαμοιραστική λογική, ακόμα και μετά την αποχώρησή της, όταν άρχισαν οι πραγματικές ευθύνες! Η σοσιαλιστική κυβερνητική συνιστώσα δεν κατάφερε να δώσει το δικό της στίγμα, να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας,  μια διαφορετική λογική διακυβέρνησης!

.

Η αναγκαία πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου, δεν απέδωσε μέχρι στιγμής τους καρπούς που θα θέλαμε όσοι την αναλάβαμε. Μπορεί να συμφωνούμε ότι χρειάζεται να φυτέψουμε μια «Ελιά», μόνο που ο καθένας μας θέλει να τη φυτέψει στο δικό του χωράφι, να την ποτίζει και να την κλαδεύει όποτε και όπως ο ίδιος θέλει!

.

Οι μεγάλες προσδοκίες σε κάνουν συχνά να βλέπεις τα καινούργια πράγματα με περισσότερη αισιοδοξία. Στην πολιτική όμως ιδιαίτερα, καλό είναι να κρατάς μικρό καλάθι…

.

Στην πρώτη εμφάνιση του «Ποταμιού» υπήρξαν ορισμένες θετικές τοποθετήσεις, αλλά και αρκετά γενικόλογα σημεία που, καθώς θα διευκρινίζονται στην πορεία, θα διαμορφώνουν ολοένα και πιο καθαρά την κοίτη του.

.

Οι παλιότεροι έλεγαν: «Τα σιγανά ποτάμια να φοβάσαι!». Αν αυτό το «Ποτάμι» ξεκίνησε να τρέχει κάπως… βουερά αυτές τις μέρες, ας μην το φοβηθούμε, ακόμα κι αν είναι να κυλήσει και μέσα απʼ τα δικά μας χωράφια. Πού ξέρεις; Ίσως να φτάσει κάποια στιγμή να ποτίσει και την «Ελιά» μας…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top