ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το Ποτάμι και η Κεντροαριστερά

Russian destroyer Smetlivy leaves the harbour at the Crimean port of Sevastopol

Δεν κρύβω ότι η πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη και η παρθενική του δημόσια εμφάνιση μου γέννησαν αισθήματα συμπάθειας και αισιοδοξίας για πολλούς λόγους: πριν απʼ όλα, ξεπέρασε το ψευτοδίλημμα πασοκοφοβίας και πασοκολαγνίας, που τόσο ταλανίζει την Ελιά, αποφεύγοντας -τουλάχιστον στην πρώτη φάση- να εντάξει στους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος πρόσωπα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.

Δεν κρύβω ότι η πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη και η παρθενική του δημόσια εμφάνιση μου γέννησαν αισθήματα συμπάθειας και αισιοδοξίας για πολλούς λόγους: πριν απʼ όλα, ξεπέρασε το ψευτοδίλημμα πασοκοφοβίας και πασοκολαγνίας, που τόσο ταλανίζει την Ελιά, αποφεύγοντας -τουλάχιστον στην πρώτη φάση- να εντάξει στους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος πρόσωπα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.

Υστερα ξεκαθάρισε ότι το μνημόνιο/αντιμνημόνιο συνιστά ψευδοπρόβλημα που στοιχίζει την πολιτική σκηνή σε εσφαλμένη προοπτική και τις πολιτικές δυνάμεις σε αδιέξοδη πόλωση. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι λύσεις στα ζητήματα της χώρας δεν είναι ούτε αριστερές, ούτε φιλελεύθερες αλλά ρεαλιστικές και αποτελεσματικές, που μπορεί κανείς να αντλήσει από διάφορες ακόμα και αντιφατικές μεταξύ τους προσεγγίσεις. Είπε τέλος καθαρά ότι δεν σκοπεύει να λύσει τα προβλήματα μόνος του, αλλά ότι θα συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις που θα αναζητήσουν από κοινού συγκλίσεις. Αν οι πρώτες δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, δείχνουν ότι πολύς κόσμος κατανόησε το μήνυμα: ότι το παλιό αποσύρεται, ότι το νέο χρειάζεται να σκεφτεί και να δράσει πέρα από προκατασκευασμένα στερεότυπα.

Εξ αυτού και η ανησυχία των υπολοίπων, που εκφράστηκε ποικιλοτρόπως άκομψα και μεμψίμοιρα από όλες σχεδόν τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Με εξαίρεση ίσως δύο αντεπιχειρήματα που αξίζουν σχολιασμό: την απολιτικότητα που υπογραμμίζεται από την έλλειψη θέσεων για τα ζωτικά ζητήματα του τόπου.

Δεν συμφωνώ με αυτόν τον αντίλογο. Πρώτον, γιατί η απομάκρυνση από τα κοινά μεγάλης μερίδας άξιων πολιτών, και ειδικά νέων, οφείλεται ακριβώς στον τρόπο άσκησης της πολιτικής, όπως διεξάγεται από τα κόμματα. Αντίθετα, η πραγματιστική προσέγγιση του ΣΘ, φρονώ ότι θα φέρει στην πολιτική πολλές αδρανείς νέες δυνάμεις. Οσο για την έλλειψη θέσεων δεν είναι ανάγκη να διατυπωθούν από τώρα. Το Ποτάμι κατεβαίνει, προς το παρόν, μόνο στις ευρωεκλογές. Αυτό που χρειάζεται είναι μια πειστική επιχειρηματολογία για την ανάγκη περισσότερης και καλύτερης Ευρώπης και για την αναγκαία πορεία της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ. Το Ποτάμι εμφανίζεται συνολικά ως ένα κόμμα αξιών πάνω στις οποίες οικοδομεί τις πολιτικές του προτάσεις. Θέτει, επιπλέον, την οιαδήποτε ισχύ που θα αποκτήσει στην υπηρεσία της κυβερνησιμότητας. Και μόνο για τους λόγους αυτούς συνιστά παράγοντα ισορροπίας και σταθερότητας. Από τα πράγματα, ίσως μπορέσει επίσης να αναδειχθεί και σε καταλύτη της ανασύνθεσης του κεντροαριστερού χώρου. Οι προσεχείς εκλογές θα το επιβεβαιώσουν ή θα το διαψεύσουν.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top