ΑΡΘΡΑ

Το «προοδευτικό» παιχνίδι του Σύριζα

Όσο οι συνταγματικά προβλεπόμενες ημερομηνίες των εκλογών πλησιάζουν, τόσο η εκλογολογία δίνει τη θέση της στην αντιπαράθεση θέσεων και κομμάτων. Ο στόχος της προοδευτικής παράταξης οφείλει να είναι πολύ συγκεκριμένος. Οι επικείμενες εκλογές πρέπει να σημαδευτούν από μια συντριπτική και συνολική ήττα της κυβερνητικής ιδεοληψίας και πρακτικής του Σύριζα. Να εξασφαλιστεί δηλαδή από το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να μην πέσει η χώρα ούτε στην παγίδα της απλής αναλογικής ούτε στην αδυναμία εκλογής ΠτΔ, ώστε να αποφευχθούν νέες απρόβλεπτες εκλογικές περιπέτειες.

Η ήττα αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με σκληρή και ταυτόχρονα πειστική πολιτική αντιπαράθεση. Υβριστικοί χαρακτηρισμοί και επικοινωνιακά τεχνάσματα από πλευράς μας – εργαλεία που ο Σύριζα χρησιμοποίησε κατά κόρον προκειμένου να καταλάβει και να παραμείνει στην εξουσία – απομακρύνουν τη συζήτηση από την πολιτική ουσία. Χρειάζεται να αποδομηθεί συστηματικά και να εξουδετερωθεί το κύριο σενάριο στην υλοποίηση του οποίου έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η ηγεσία της «πρώτη φορά αριστερά». Ότι δηλαδή μετά από μια δυσκολη τετραετία χωρίς εμπειρία και μια «αναγκαστική» κυβερνητική συμπόρευση με την ακροδεξιά, ήρθε η ώρα για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου που θα οδηγήσει την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Το κύριο βάρος για την ακύρωση του σεναρίου αυτού πέφτει στον προοδευτικό χώρο, στον οποίο και στοχεύει επιδιώκοντας να βρει ανταπόκριση. Απορρίπτοντας εξ αρχής ως απαράδεκτη την τακτική της ενοχοποίησης απόψεων, πρέπει να πούμε ότι όσοι ελκύονται από τις σειρήνες της επιστροφής στην «αριστερή» Ιθάκη του Σύριζα διαπράττουν θεμελιώδες λάθος σε βάρος της Αριστεράς και της χώρας. Συμβάλλουν στην ουσία στη δημιουργία ενός ιδεατού πόλου με μοναδικό στόχο τη διαιώνιση της εξουσίας της σημερινής ηγεσίας του Σύριζα και της πολιτικής της την οποία και οι ίδιοι καταγγέλλουν όλα αυτά τα χρόνια. Οι νέες απόψεις που αρθρώνονται για την σοσιαλδημοκρατικοποίηση του Σύριζα δεν έχουν καμιά σχέση με τις μέχρι τώρα λαϊκίστικες πολιτικές που εφαρμόζει. Περιθώρια για νέες αυταπάτες – και νέους αυταπατώμενους – δεν υπάρχουν πλέον.

Το «Κίνημα Αλλαγής» οφείλει να συνεισφέρει καθοριστικά στην ακύρωση του «προοδευτικού» παιχνιδιού του Σύριζα. Βασική προϋπόθεση είναι ωστόσο να ξεπεράσει τις, γνωστές από τα παλιά, παθογένειες που φαίνεται να ταλανίζουν και το νέο φορέα που μόλις συγκροτήθηκε. Ταυτόχρονα, για την προγραμματική συνέργεια των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων την επόμενη μέρα, χρειάζεται να αναπτυχθεί κουλτούρα συγκλίσεων και ισότιμων συνεργασιών. Η υφαρπαγή ψήφων για την πάση θυσία εξασφάλιση της αυτοδυναμίας τίποτα καλό δεν προοιωνίζει για το μέλλον της χώρας.

Το άρθρο δημοσιεύεται στον Φιλελεύθερο 14/05/2018

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top