ΑΡΘΡΑ

Το προσοδοφόρο δαιμόνιο της φυλής

Μισό δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο είναι κατά τους μετριότερους υπολογισμούς η ζημιά από το διαρκές πάρτι των φαντασμάτων, που ροκάνιζαν παράνομα συντάξεις και επιδόματα. Κι αυτά μόνο στο ΙΚΑ. Βλέπετε, το δαιμόνιο της φυλής δεν γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε… Ταμεία. Πρόσωπα που έχουν πλήρη γνώση των οικονομικών του πολύπαθου ασφαλιστικού της χώρας, μιλούν για απώλειες σε ετήσια βάση που ξεπερνούν το ενάμιση δις ευρώ. Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη πληροφορείται από επίσημα υπουργικά χείλη ότι το έτερο μεγάλο πάρτι,…

Μισό δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο είναι κατά τους μετριότερους υπολογισμούς η ζημιά από το διαρκές πάρτι των φαντασμάτων, που ροκάνιζαν παράνομα συντάξεις και επιδόματα. Κι αυτά μόνο στο ΙΚΑ. Βλέπετε, το δαιμόνιο της φυλής δεν γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε… Ταμεία. Πρόσωπα που έχουν πλήρη γνώση των οικονομικών του πολύπαθου ασφαλιστικού της χώρας, μιλούν για απώλειες σε ετήσια βάση που ξεπερνούν το ενάμιση δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη πληροφορείται από επίσημα υπουργικά χείλη ότι το έτερο μεγάλο πάρτι, η φάμπρικα με τις υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων, κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο – ούτε λίγο ούτε πολύ – άλλα 2,5 με 3 δισεκατομμύρια το χρόνο. Προσθέστε και όσα χάνονται από την εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ – 6 δις την υπολογίζουν οι υπηρεσίες του Ιδρύματος – και θα καταλάβετε γιατί… μπήκαμε τζάμπα στα μνημόνια. Και όλα αυτά, χωρίς να έχουν συνυπολογισθεί τα διαφυγόντα έσοδα από την αδυναμία του κράτους να ασκήσει τον εποπτικό του ρόλο, όπως συμβαίνει με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, που υπολογίζεται γύρω στο 1 με 1,5 δις το χρόνο, ή με το παρεμπόριο που αλέθει πόρους γύρω στα πέντε δισεκατομμύρια.

Αν πάρετε μολύβι και χαρτί, η συνολική απώλεια που επιφέρει αυτό το “μαύρο πακέτο” στα δημόσια οικονομικά -άνευ, φυσικά, φοροδιαφυγής- κυμαίνεται από 15,5 έως 17 δισεκατομμύρια το χρόνο. Για να το πούμε με άλλα λόγια, αν το κράτος έκανε τη δουλειά του και οι πολίτες δεν έβαζαν με τόση ευκολία το χέρι στο μέλι, δεν θα χρειαζόταν ούτε να περικοπούν οι μισθοί, ούτε να γίνουν χαρτοπόλεμος οι συντάξεις, ούτε να οδηγηθεί ο ιδιωτικός τομέας σε συνθήκες ασφυξίας.

Το παράδοξο είναι, ωστόσο, ότι η Αριστερά, αντί να πρωταγωνιστεί στο μέτωπο για την αντιμετώπιση αυτής της προφανούς κοινωνικής αδικίας, δείχνει να την υποτιμά, υπάγοντας κάθε παραβατική συμπεριφορά στις παθογένειες του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, λες και ο ξύπνιος που βάζει στην τσέπη τη σύνταξη του νεκρού επηρεάζεται από την πάλη των τάξεων και το διεθνή καταμερισμό.

Μνημόνια, τρόικες και τα συναφή, φταίνε για πολλά. Δεν φταίνε για όλα… Στο κάτω-κάτω της γραφής, υπάρχουν και οι καθρέφτες…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top