ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το στοίχημα της ΔΗΜΑΡ

Με ιδιαιτέρως έντονο, έως και πολεμικό, τρόπο, μετά τον περασμένο Ιούνιο, κρίνονται οι επιλογές της ΔΗΜΑΡ. Οι επιλογές μας, βεβαίως, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Υποθέτω ότι όλοι/ες συμφωνούμε πως το αποτέλεσμα δεν θα αφορά μόνο τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές ή και τις επόμενες εκλογές. Το μείζον στοιχείο θα είναι το εάν και το πώς η ΔΗΜΑΡ θα μπορεί, με τη συγκατάθεση των πολιτών, να συμβάλλει σε θετική και προοδευτική πορεία του τόπου. Αυτό θα είναι και το στοίχημά μας. «Οι αριθμοί, όμως, και τα τελευταία δημοσκοπικά αποτελέσματα αναδεικνύουν πτώση της ΔΗΜΑΡ σε σχέση με το τελευταίο εκλογικό σκορ», μας υπενθυμίζουν.

Ξεχνούν όμως ότι τα πτωτικά χαρακτηριστικά υπήρχαν από τότε που ήμασταν στην κυβέρνηση! Ας δούμε, πέρα από τα ποσοστά, ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τελευταίας δημοσκόπησης της Metron Analysis, που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής». Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει ιδιαιτέρως υψηλό. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, θεωρούμενος ως ο «βασικός υπαίτιος» της αποχώρησης από την κυβέρνηση και ενώ είχε υποχωρήσει στην τρίτη θέση της δημοτικότητας των αρχηγών… εκτινάσσεται (με + 5) και πάλι στην πρώτη θέση. Την ίδια στιγμή, το 31% των πολιτών θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ έχει να διαδραματίσει αυξημένο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Τον ίδιο όπως και η ΝΔ. Μακράν των υπολοίπων κομμάτων.

Ορισμένοι/ες μας προτρέπουν: «Διορθώστε το λάθος που κάνατε τον Ιούνιο με τη συμμετοχή σας στη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς …όπως προτείνεται αυτή την περίοδο από τους «58» και τον Β. Βενιζέλο». Ακριβώς σε αυτό εμείς από την πλευρά μας έχουμε απαντήσει. Σε καμιά περίπτωση δεν θα συντρέξουμε στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής μέσω… της «νέας Κεντροαριστεράς». Εχουμε καταλήξει ότι θα είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρωτοβουλία, σε κάθε αναζήτηση για το μέλλον του τόπου και για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Δεν θα στέρξουμε όμως σε μια κοινή παρουσία σε λίστα (εν προκειμένω των ευρωεκλογών) μαζί με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει κατανοητό ότι δύο κόμματα, που το ένα συμμετέχει στην κυβέρνηση και το άλλο δεν συμμετέχει, τους ζητούν από κοινού την ψήφο τους.

Τέλος, αλλά όχι έσχατο. Για το τελευταίο που θα μπορούσε να κατηγορηθεί η ΔΗΜΑΡ είναι για το ότι δεν την ενδιαφέρουν οι εξελίξεις μετά τις εκλογές. Με άλλα λόγια, τι θα κάνει σε σχέση με τη στήριξη ή όχι ενός κυβερνητικού σχήματος. Κατά σύμπτωση ο Φ. Κουβέλης, μόλις πριν από δύο ημέρες, απαντούσε με μεγάλη σαφήνεια σε σχετικό ερώτημα. Οτι δηλαδή η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και των ευρύτερων συμπαρατάξεων. Η όποια συνεργασία μετεκλογικά πρέπει να βασίζεται σε μια δεσμευτική προγραμματική συμφωνία και ένα συμφωνημένο πλαίσιο κανόνων συλλογικής λειτουργίας. Ο προεκλογικός μας λόγος μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2012 και η πράξη μας, δηλαδή η στήριξη κυβέρνησης, είναι τα πειστικότερα εχέγγυα ότι αυτά όχι μόνο τα λέμε αλλά και τα εννοούμε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top