ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το τελευταίο φυλάκιο

«… είσαι το τελευταίο φυλάκιο,
μετά από εσένα δεν υπάρχει κανείς»
Η τροπή των πραγμάτων στο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο «εμπλουτίζει» καθημερινά τη συνολική παρακμή.
Η πτώση επιταχύνεται.
Η βύθιση αποκτά εύρος.
Η πολιτική εκφυλίζεται σε μια παραποιημένη λειτουργία.
Δεν υπάρχουν κριτήρια.
Ολα είναι αποδεκτά και ανεκτά.
Το ελάχιστο διεκδικεί το όλον με επικίνδυνη έπαρση.
Εχει χαθεί η αίσθηση των ορίων.
Πρόκειται για την ίδια την προσωπογραφία της ύβρεως.
Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα εξελίσσεται η ζωή στην Ελλάδα. Στον καθημερινό πολιτικό θόρυβο χάνεται κάθε μέτωπο αναζήτησης συγκεκριμένων απαντήσεων. Πολιτικοί εκφραστές και λαός παραμένουν σταθερά στην ίδια επιλογή: είναι οπαδοί των προβλημάτων και εχθροί των λύσεων.
Μετά το «κλείσιμο» της αξιολόγησης η κυβέρνηση φαίνεται να αρνείται να ασχοληθεί με αυτό που ονομάζουμε διακυβέρνηση. Αποφάσεις. Εφαρμογή. Αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο είναι έξω από την πολιτική της φιλοσοφία. Προτιμά τον ακτιβισμό αντί της πολιτικής, το παρελθόν αντί του παρόντος. Στη θέση της δράσης αυτή σκηνοθετεί. Οι καταγγελίες και τα σκάνδαλα θα είναι για αυτήν ο μόνος τόπος απόδρασης. Επικαλούμενη κουραστικά το δήθεν «ηθικό φεγγοβόλημα» της Αριστεράς.
Εν τω μεταξύ οι ανάγκες δεν χάνονται μέσα στον κατασκευασμένο θόρυβο. Επανέρχονται διαρκώς ως σπασμοί αγωνίας στο κηλιδωμένο πρόσωπο της χώρας:
– Πώς δημιουργείται μία νέα θέση εργασίας;
– Πώς παράγεται νέος πλούτος;
– Πώς δημιουργούνται νέες πηγές πόρων, ώστε να μπει νερό στην άδεια δεξαμενή;
– Πώς στηρίζεται το δημόσιο σχολείο;
– Πώς αντιμετωπίζεται η ανομία;
– Πώς μεταρρυθμίζονται οι κρατικές λειτουργίες;
Τα ερωτήματα αυτά ποικιλοτρόπως παρακάμπτονται. Παραμένουν εκτός δημοσίου διαλόγου. Η απουσία αυτής της αγωνίας επιβεβαιώνει την πολιτική ερήμωση της χώρας. Και σφραγίζει την πολιτική της αδυναμία.
Οι πολλοί – το πλήθος – φαίνεται ότι έχουν συμβιβαστεί με την κατάσταση αυτή και η αντιπολίτευση, ωσάν παρατηρητής, ωσάν συμπαίκτης, αποτελεί πλευρά αυτού του συμβιβασμού. Ζει και αυτή στην αυταπάτη της ανύπαρκτης κανονικότητας.
Στην επόμενη φάση, που βρισκόμαστε ήδη, μόνο ατομικές συνειδήσεις μπορούν να γίνουν πολλαπλασιαστές του αιτήματος εξόδου και επιταχυντές της αντίστροφης μέτρησης.
Η χώρα θα έχει παραδοθεί όταν παραδοθεί και από εσένα. Εσύ είσαι «το τελευταίο φυλάκιο».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top