ΑΡΘΡΑ

Το τέλος του παραμυθιού

«Λεφτά υπάρχουν και αλλού εκτός ΕΕ. Στην Ρωσία, την Κίνα, την πετρελαιοπαραγωγό Βενεζουέλα και άλλες χώρες που είναι πρόθυμες να βοηθήσουν με χαμηλότερα επιτόκια από τα ληστρικά με τα οποία δανείζεται σήμερα η Ελλάδα». Με αυτό το γλυκό παραμύθι «έβγαλαν» δύο εκλογές και δυο χρόνια οι κκ. Τσίπρας, Καμμένος, Καρατζαφέρης, ο Μίκης( που διατυμπάνιζε ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν το χρέος μας) και άλλοι πολλοί που στην πορεία συνετίστηκαν αλλά συμβάλανε και αυτοί στην καλλιέργεια του μύθου:

«Λεφτά υπάρχουν και αλλού εκτός ΕΕ. Στην Ρωσία, την Κίνα, την πετρελαιοπαραγωγό Βενεζουέλα και άλλες χώρες που είναι πρόθυμες να βοηθήσουν με χαμηλότερα επιτόκια από τα ληστρικά με τα οποία δανείζεται σήμερα η Ελλάδα». Με αυτό το γλυκό παραμύθι «έβγαλαν» δύο εκλογές και δυο χρόνια οι κκ. Τσίπρας, Καμμένος, Καρατζαφέρης, ο Μίκης( που διατυμπάνιζε ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν το χρέος μας) και άλλοι πολλοί που στην πορεία συνετίστηκαν αλλά συμβάλανε και αυτοί στην καλλιέργεια του μύθου: « Κάπου υπάρχουνε λεφτά , μα δεν ξέρω που. Θα τα γυρέψω στην Ρωσία, θα τα γυρέψω στην Κίνα, μα σαν τα βρώ στο ορκίζομαι θα πάω να τα πάρω». Ματαίως κάποιοι προειδοποιούσαν ότι οι Ρώσοι δάνεισαν στους Λευκορώσους με επιτόκιο κοντά στο 6% και οτι οι Κινέζοι αν και κομμουνιστές απέκτησαν την κακή συνήθεια να μην δανείζουν αν δεν κερδίζουν, ενώ η Βενεζουέλα είναι καλή για αντιϊμπεριαλιστική κατανάλωση αλλά μέχρι εκεί. Και επειδή τα παραμύθια είναι μεταδοτικά κόλλησαν και οι Κύπριοι που νόμιζαν ότι μια με το πετρέλαιο της ΑΟΖ – κάποιοι προειδοποιούσαν ότι η όποια αξιοποίηση θέλει χρόνο – μια με τους Ρώσους – που έχουν ουκ ολίγες offshore στο νησί – είχαν εξασφαλισμένη φτηνή δανειοδότηση και ατέρμονη ευημερία. Αλλά όπως όλα τα παραμύθια και αυτό έφτασε στο τέλος του , ο αποδέκτης νανουρίστηκε για λίγο ευχαριστημένος και μετά ξύπνησε έντρομος μέσα στην σκληρή πραγματικότητα. Τέσσερα δισεκατομμύρια αναζήτησε η Κυπριακή κυβέρνηση – εμείς πήραμε πάνω από διακόσια με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο – και δεν τα βρήκε ούτε από το «ξανθό γένος» ούτε από τους Κινέζους συντρόφους. Θα πρέπει τώρα ο σερ Βασίλης Μαρκεζίνης στις προφητικές ικανότητες του οποίου έχασκαν διάφοροι αφελείς δημοκράτες και η Χρυσή Αυγή, να μας εξηγήσει τι πήγε λάθος. Ευτυχώς η χώρα δεν τον άκουσε τελικά και έμεινε πιστή στις συμμαχίες της και αγκυρωμένη στην ΕΕ. Και με τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου κορυφής έχει αρκετές πιθανότητες να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης με άλλες χώρες του νότου στον βαθμό που θα αποφασίσει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις . Αυτές δηλαδή που έπρεπε να πραγματοποιήσει ανεξαρτήτως μνημονίου για να γίνει μια κανονική χώρα. Όποιος παρακολούθησε τις δηλώσεις του κομμουνιστή Προέδρου της Κύπρου κ. Χριστόφια θα κατάλαβε γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά οι νουνεχείς του οικονομικού επιτελείου ήσαν τόσο εμφανώς ανακουφισμένοι που δεν κέρδισαν στις εκλογές την πρώτη θέση. Γιατί τότε θα έπρεπε να κυβερνήσουν και είναι απολύτως βέβαιο ότι σε ανάλογη θέση με αυτή του κ. Χριστόφια θα βρισκόταν οι κκ Τσίπρας, Δραγασάκης , Σταθάκης και άλλοι. Εκτός αν νομίζουν – αλλά τότε να το πούν – ότι ο Χριστόφιας είναι άνθρωπος του ΔΝΤ, φερέφωνο της τρόικας η αριστερός Καρατζαφέρης. Επειδή δεν κέρδισαν συνεχίζουν αμετανόητοι να πουλάνε το ίδιο παραμύθι προς αφελείς. Ισως τώρα δεν το καταλαβαίνουν αλλά αν δεν σοβαρευτούν ανοίγουν δρόμο στην ακροδεξιά. Γιατί και αυτή έχει ανάλογο παραμύθι με εθνικιστικό κερασάκι.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top