ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το τούνελ και η έξοδος

Φημολογείται εντόνως τελευταία ότι επίκειται… έξοδος από το τούνελ. Η κυβέρνηση ανακαλύπτει κρυμμένους πακτωλούς από νέα… έσοδα δισεκατομμυρίων. Το ΙΚΑ ξαφνικά, ω του θαύματος (!!!), κατόρθωσε να… παντρέψει δύο βάσεις δεδομένων, αυτούς που δήλωναν εργαζόμενους και αυτούς που… πλήρωναν εισφορές για τους δηλωμένους.

Φημολογείται εντόνως τελευταία ότι επίκειται… έξοδος από το τούνελ. Η κυβέρνηση ανακαλύπτει κρυμμένους πακτωλούς από νέα… έσοδα δισεκατομμυρίων. Το ΙΚΑ ξαφνικά, ω του θαύματος (!!!), κατόρθωσε να… παντρέψει δύο βάσεις δεδομένων, αυτούς που δήλωναν εργαζόμενους και αυτούς που… πλήρωναν εισφορές για τους δηλωμένους. Τέτοιο επίτευγμα!! Η αντιπολίτευση προσπαθεί να μας προσγειώσει ανώμαλα. Καμία έξοδος, είμαστε καταδικασμένοι, φτωχοί, άθλιοι και εξαπατημένοι. Φωνάζει «βοήθεια» πίσω από (ή πάνω στα) κάγκελα της ΕΡΤ-ΝΕΡΙΤ.

Οι πιο ψύχραιμοι ίσως διαβλέπουν κάποια έξοδο, αλλά έχουν σοβαρά ερωτήματα. Θα είναι έξοδος προς τη Γη της Επαγγελίας ή Εξοδος του Μεσολογγίου; Οσοι φανούν στην έξοδο θα τρέχουν γεμάτοι χαρά και ελπίδα σε ένα νέο αύριο ή θα σέρνονται άρρωστοι, φτωχοί και αγράμματοι σε ένα αβέβαιο μέλλον; Η Ελλάδα του 2014 με ποια Ελλάδα θα μοιάζει; Την Ελλάδα του 2004 ή του 1944; Το 2004, έστω και για ένα ψέμα, δείξαμε ένα φωτεινό πρόσωπο. Το 1944, διχασμένοι και εξουθενωμένοι, πολεμήσαμε άλλον έναν, πολύ χειρότερο, πόλεμο, που μας άφησε πολιτικά και ψυχικά ανάπηρους για γενιές ολόκληρες.

Η εικόνα μιας κοινωνίας διαμορφώνεται, αλλά και αντανακλάται από τους ηγέτες της, πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, οικονομικούς, θεσμικούς. Η πολύ πρόσφατη εμπειρία μάς προσγειώνει ανώμαλα. Η Βουλή το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν καταθλιπτική για όσους περιμένουν κάτι από τους σημερινούς πολιτικούς, κυβερνώντες και μη. Αγράμματοι, ασυνάρτητοι, χειραγωγημένοι ή στα «κάγκελα», φανερά ψευδόμενοι και ιδιοτελείς, παρουσίασαν μια απωθητική εικόνα. Οι εκπαιδευτικοί μας ηγέτες τούς συναγωνίζονται.

Υπουργός Παιδείας και πρυτάνεις βλέπουν τα Πανεπιστήμια κλειστά και σφυρίζουν αδιάφορα ή ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Ως προς την οικονομική μας ηγεσία, προχθές μάθαμε ότι μόνο το 8% των 370.000 οφειλετών του ΟΑΕΕ αξιοποίησε την ευκαιρία να ρυθμίσει τα χρέη του από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα. Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας είναι στα πρόθυρα της φυλακής ή του νοσοκομείου, καθώς είναι και… ανασφάλιστη.

Μένουν οι υπόλοιποι θεσμοί, ως ηγεσία του τόπου. Αν κάποιος ζητά κάτι ελπιδοφόρο, υπάρχει η Δικαιοσύνη. Δυστυχώς, όμως, οι δικαστές δεν δημιουργούν πλούτο, ευημερία και ελπίδα. Αλλος είναι ο ρόλος τους και ίσως είναι ενδεικτικό του προβλήματος ότι στην έξοδο από το τούνελ η κοινωνία θα βρεθεί με τους δικαστές στο κέντρο της πορείας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top