ΑΡΘΡΑ

Το φαινόμενο «Μανιτάκης»

Ομολογώ ότι δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει με τον κ. Μανιτάκη. Με ενδιαφέρει όμως τι θα γίνει με τη δημόσια διοίκηση. Ο κ. Μανιτάκης, που δεν έχει άλλη δημοκρατική νομιμοποίηση από τη δοτή, όπως λέγαμε κάποτε, υπουργοποίησή του, δεν έχει πείσει ότι θα «διορθωσει κάτι» σε μια Διοίκηση που πρέπει να αλλάξει. Απέφυγε με πείσμα κάθε απόλυση: ακόμα σήμερα συζητάμε για τους περίφημους «επίορκους», που δεν γνωρίζουμε καν σοβαρά πόσοι είναι, είτε γιατί δεν το γνωρίζει αυτό και ο ίδιος ως αρμόδιος υπουργός και μαζί του όλη η κυβέρνηση, είτε γιατί υπουργός και κυβέρνηση δεν θέλουν να το μάθουμε.

Ανακοινώθηκε … ημιεπίσημα μια συμφωνία με την τρόικα. Συνοψίζεται σε γενικές αρχές και προθέσεις και γίνεται λόγος για 14.000 εξόδους υπαλλήλων από το Δημόσιο ως τα τέλη του 2014. Με βάση «ποιοτικά κριτήρια» και πάμπολλα «θα». Συνεπώς, με την ευθύνη επιτροπών και 
απείθαρχων βολικών πειθαρχικών συμβουλίων. Αν αυτό δεν ονομάζεται

«κέρδος χρόνου», πώς να το πούμε; Θα ήταν πιο απλά τα πράγματα αν είχαμε όχι «γενικόλογα», αλλά ένα ουσιαστικό και ξεκάθαρο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης. Το γεγονός ότι μας πιέζει αφόρητα η τρόικα, που σίγουρα θα την ξαναβούμε μπροστά μας σε λίγο, είναι συνάμα ενοχλητικό και λογικό. Λογικό, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς αυτή τη μεταρρύθμιση, δεν θα δούμε άσπρη μέρα. Και ενοχλητικό, γιατί αν άμποτε προχωρήσει, όλοι θα πούνε ότι υποκύψαμε στα κελεύσματα των τροϊκανών. Σε βάρος της αυτοκυβέρνησής μας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αποφασιστούν στο τέλος «οριζόντιες» απολύσεις, όπως αποφασίστηκε αρχικά, για να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ή δραματική (και τόσες φορές τραγική για τα θύματα) οριζόντια περικοπή μισθών, συντάξεων, εργατικών δικαιωμάτων και ομολόγων. Με το «λαό» αυτή τη φορά να χειροκροτεί. Και με τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις εφορίες, την ασφάλεια, να υπολειτουργούν.

Ο κ.Μανιτάκης είναι καθηγητής πανεπιστημίου και ως προς αυτό σεβαστός. Έχει, χωρίς να είναι μέλος της, την παντός καιρού δαπανηρή πολιτικά στήριξη της ΔΗΜΑΡ, πράγμα που δεν είναι αυτονόητο. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν είναι άνθρωπος τολμηρών αποφάσεων. «Βλέψεις», όμως, πάντα είχε, σαν προσεκτικά «αδέσμευτος» μιας μυθικής αριστεράς. Μπας και το σχέδιό του είναι να παραδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη Δημόσια Διοίκηση όπως την βρήκε;

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top