ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το φοβισμένο πολιτικό σύστημα

Λαϊκή Ενότητα: «Μην ακούτε τις κραυγές τους»

Την πρώτη φορά που ο νυν (και τότε) αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης έδιωξε την τρόικα (2011), ο ελληνικός λαός κλήθηκε να πληρώσει εκείνον τον «τσαμπουκά» με το «χαράτσι της ΔΕΗ».

Την πρώτη φορά που ο νυν (και τότε) αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης έδιωξε την τρόικα (2011), ο ελληνικός λαός κλήθηκε να πληρώσει εκείνον τον «τσαμπουκά» με το «χαράτσι της ΔΕΗ». Αυτό που, τώρα, γενικεύεται και επιβάλλεται επί παντός ακινήτου, επί παντός (έως πενιχρού) εισοδήματος και από έκτακτο γίνεται μόνιμο. Επονται και άλλα μέτρα, που θα μειώσουν τα εισοδήματα, χωρίς να αλλάζουν τη μεγάλη εικόνα – της αδιέξοδης πολιτικής.

Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες. Αλλά, το πολιτικό σύστημα δεν τις σεβάστηκε. Στα τριάμισι χρόνια, αφότου οι αγορές αρνήθηκαν να μας δανείζουν, αυτό που κυρίως έλειψε ήταν η βούληση να καταρτιστεί ένα αναπτυξιακό, μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη μετά-την-κρίση-Ελλάδα. Με τελικό αποτέλεσμα, η χώρα να σύρεται ακυβέρνητη, με βασικές παθογένειες (διαφθορά, ανομία, φοροδιαφυγή…) να μένουν άθικτες, με τις αδικίες να διευρύνονται, με τη δικαιοκρατία και τη δημοκρατία σε υποχώρηση. Η χώρα φτωχαίνει και φθηναίνει, οι αξίες καταρρέουν, σιωπηρά, έτσι χωρίς σχέδιο, ανοίγει τον δρόμο της η καταστροφή – χωρίς τη δημιουργία.

Το άρρωστο πολιτικό σύστημα, σήμερα ακόμη, αντί να αξιοποιήσει τον χρόνο για τη χώρα, επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για το ίδιο. Αντί ένα μεγάλο σχέδιο για την Ελλάδα, σχεδιάζει τη δική του επιβίωση σε ορίζοντα δύο ή τριών μηνών. Από άγχος και φόβο, καταντά να ψιθυρίζει στο αυτί (των εμβρόντητων) Ευρωπαίων ιθυνόντων αν θα είχαν αντίρρηση να «μακιγιαριστούν» κάποια οικονομικά στοιχεία. Και να προκαλεί εγκεφαλικό στις Βρυξέλλες, όταν (ψηφοθηρικά…) εξαγγέλλει τη διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, παρά το δημοσιονομικό κενό 500 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα) έως 2 δισ. (κατά την τρόικα) το 2014 και το χρηματοδοτικό κενό 11 δισ. ευρώ την επόμενη 2ετία. Γιατί, αντί να εργαστεί για την έξοδο από την κρίση, αναλώνεται στη διαχείριση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις της κρίσης.

Επιπτώσεις βαρύτατες: Στο τελευταίο 12μηνο, η ύφεση μειώνει το ΑΕΠ κατά 8 δισ. ευρώ, η ανεργία κόβει 10.000 θέσεις κάθε μήνα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 7,2%, ο τζίρος της λιανικής έπεσε 14,4%, οι εξαγωγές μειώθηκαν 5,7% και οι τράπεζες περιόρισαν 4,5% τα δάνεια στις επιχειρήσεις. Στο ίδιο 12μηνο, το πλήθος όσων δεν μπορούν να πληρώσουν την εφορία αυξήθηκε κατά 813.000 φυσικά και 10.000 νομικά πρόσωπα, οι πλειστηριασμοί έπιασαν ρυθμό 11.300 ακίνητα ανά 6μηνο, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ διπλασιάστηκαν και 170.000 συνδέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διεκόπησαν. Το πιο σκληρό: Εμποροι και επαγγελματίες που δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, μένουν χωρίς φάρμακα και δικαίωμα νοσηλείας: Περίπου 1.000.000 συνάνθρωποί μας, στον Καιάδα της κρίσης…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top