ΑΡΘΡΑ

Το 18μηνο των (συνεχών) εκλογών

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι το 2018 – και δη το καλοκαίρι – θα αποτελέσει την προεκλογική αφετηρία εν όψει των εκλογών. Η χώρα είναι πιθανό να βρεθεί όμως, μέσα σε μία δίνη απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων. Από 3 έως 6 φορές είναι πιθανό να στηθούν κάλπες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναδόμηση και εξέλιξη του πολιτικού συστήματος.

Δεδομένες είναι οι ευρωεκλογές και οι τοπικές εκλογές, καθώς και οι εθνικές εκλογές. Όμως, υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν και άλλες 3 εκλογικές αναμετρήσεις. Το εργαστήριο της ελληνικής πολιτικής σκηνής ενδέχεται να παράξει νέα δεδομένα.

Το αγκάθι της απλής αναλογικής και της ακυβερνησίας που θα προκαλέσει, είναι σφόδρα πιθανό να υποχρεώσει τη ΝΔ – αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές – να προχωρήσει ακαριαία στην ψήφιση νέου εκλογικού νόμου. Να ανοίξει δηλαδή η επόμενη βουλή μόνο για να ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος που σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει απαραίτητη πλειοψηφία, ώστε να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα ισχύσει για τη μεθεπόμενη. Αρα θα προκηρυχθούν εκλογές. Θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και κατόπιν θα επαναληφθούν.
Σενάριο φαντασίας ή οριακού τακτικισμού; Δύσκολο να απαντήσει κανείς ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα βρεθεί επί ξυρού ακμής και οι αποφάσεις όλων θα ζυγιστούν και θα κριθούν αυστηρά.

Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογική αναμέτρηση τον Ιανουάριο του 2020 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προσθέτοντας μία ακόμη κάλπη…

Σε κάθε περίπτωση από το 2018 η χώρα θα μπει σε προεκλογική τροχιά. Οι σίγουρες 3 κάλπες (Εθνικές, Ευρωκοινοβουλευτικές, Τοπικές) θα επιφέρουν αλλαγές συσχετισμών, θα δοκιμάσουν κόμματα και πρόσωπα και είναι πιθανό να προκαλέσουν νέες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top