ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Το Big Bang της Χρυσής Αυγής, 3ο μέρος

Αυτή η τελευταία διαπίστωση προκύπτει και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Έχω αλλού υποστηρίξει [i] ότι η στιγμή που η κοινωνική ζήτηση συναντάει την πολιτική προσφορά και μετασχηματίζεται σε ψήφο σε ακροδεξιά κόμματα έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με το τι συμβαίνει στη χημεία, στις αντιδράσεις οξειδοαναγωγής.

Αυτή η τελευταία διαπίστωση προκύπτει και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Έχω αλλού υποστηρίξει [i] ότι η στιγμή που η κοινωνική ζήτηση συναντάει την πολιτική προσφορά και μετασχηματίζεται σε ψήφο σε ακροδεξιά κόμματα έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με το τι συμβαίνει στη χημεία, στις αντιδράσεις οξειδοαναγωγής.

.

Ο όρος οξειδοαναγωγή[ii] περιγράφει όλες τις χημικές αντιδράσεις κατά τις οποίες τα άτομα των στοιχείων που συμμετέχουν αλλάζουν οξειδωτική κατάσταση που ποσοτικοποιείται με τη μεταβολή του αριθμού οξείδωσης.

.

Στις αντιδράσεις οξειδοαναγωγής, είναι καθοριστικός ο ρόλος του καταλύτη. Χωρίς την ύπαρξή του, οι ακροδεξιές προδιαθέσεις δεν αντιδρούν στην αντίστοιχη πολιτική προσφορά. Παραμένουν αδρανείς.

.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποιες είναι εκείνες οι ειδικές συνθήκες, που επιτρέπουν στην αδρανή κατάσταση συνύπαρξης κοινωνικής ζήτησης και πολιτικής προσφοράς στο ζήτημα της ακροδεξιάς, να αφυπνιστεί και να μετασχηματιστεί σε ψήφο; Με άλλα λόγια, ποιος είναι ο καταλύτης αυτού του μετασχηματισμού;

.

Η εξέταση της περίπτωσης των τριών χωρών, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, στη μελέτη που προαναφέρθηκε έδειξε ότι ο καταλύτης στην περίπτωσή τους ήταν οι μιντιακά αγώγιμοι ( Mediagenic ) ηγέτες τους. To λεξικό Wictionary [iii] ορίζει τον Mediagenic ως ακολούθως: «Αυτός που θεωρείται από τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης ως ελκυστικό θέμα» [iv].

.

 

.

Στην περίπτωση του περιστατικού με το χαστούκι του Κασιδιάρη, θα μπορούσαμε να διευρύνουμε τον ορισμό του καταλύτη: δεν έχουμε πλέον έναν μιντιακά αγώγιμο (Mediagenic) ηγέτη, αλλά ένα μιντιακά αγώγιμο γεγονός (mediagenic event), που παίζει το ρόλο του καταλύτη και ενεργοποιεί την ακροδεξιά οξειδοαναγωγή.

.

 

.

Το μιντιακά αγώγιμο γεγονός δεν είναι απλά ένα τηλεοπτικό περιστατικό. Αναπαράγεται με ταχύτητα αστραπής στο διαδίκτυο, στη μπλογκόσφαιρα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλαπλασιάζοντας το μήνυμα. Υποχρεώνει το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών να ασχοληθούν εκτεταμένα με το θέμα. Ακόμα και οι σοβαρές εφημερίδες δεν μπορούν να το αγνοήσουν. Στο Facebook και στο Twitter οι χιλιάδες αναρτήσεις πυροδοτούν σχόλια και αντιπαραθέσεις. Στους χώρους κοινωνικής συνάθροισης και στις φιλικές συναναστροφές κατέχει εξέχουσα θέση. Προκαλεί παθιασμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους, προκαλεί σχόλια και αναλύσεις, και εν πολλοίς λειτουργεί σύμφωνα με την ποιητική έκφραση του Μάο Τσε Τουγκ ως η στιγμή που «αρκεί μια σπίθα για να ανάψει φωτιά στο λιβάδι». Το μήνυμα πολλαπλασιάζεται και αποκτά διαστάσεις μείζονος πολιτικού γεγονότος.

.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με μια απλή αναζήτηση στο YouTube με το όνομα «Κασιδιάρης» [v] εντοπίζονται τουλάχιστον τέσσερις αναρτήσεις του επεισοδίου με το χαστούκι, με 1.689.868(!) προβολές συνολικά και με 4.446 «μου αρέσει» έναντι 1.442 «δεν μου αρέσει». Περιττό να αναφερθεί ότι από τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων αναδύεται ένας απίστευτος βόρβορος αντιδημοκρατίας και ολοκληρωτικών αντιλήψεων.

.

Το τι θα γινόταν εάν δεν συνέβαινε αυτό το περιστατικό, δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα. Ίσως να ήταν κάτι άλλο που θα λειτουργούσε ως καταλύτης. Ίσως και να είχαμε μια εκλογική αποτυχία της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε, ο ρόλος του τυχαίου στην Ιστορία είναι πολλές φορές καθοριστικός.

.

 

.

Εδώ είναι απαραίτητο να επισημάνουμε και πάλι το πόσο σημαντική είναι η στιγμή της εισόδου ενός κόμματος στην κεντρική πολιτική σκηνή με τη συμμετοχή στο κοινοβούλιο, το Big Bang. Όπως ορθά επισημαίνει ο Αντώνης Έλληνας, « αυτή είναι η στιγμή όταν η εκλογική δύναμη ενός κόμματος σε εθνικό επίπεδο αυξάνεται σημαντικά, σε σημείο που αλλάζει τις παραμέτρους του πολιτικού ανταγωνισμού. Αυτή η αύξηση είναι πιο αξιοσημείωτη στις εθνικές εκλογές, όταν η δύναμη ενός μικρού κόμματος αυξάνει μερικά εκατοστημόρια ή όταν ένα κόμμα περνάει το εθνικό εκλογικό κατώφλι και αποκτά ουσιαστική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο….Αυτή η επιτυχία είναι ομολογουμένως το πιο σημαντικό σημείο στην πορεία των κομμάτων της Άκρας Δεξιάς. Οι επακόλουθες εκρήξεις υποστήριξης είναι επίσης σημαντικές, αλλά κατά κύριο λόγο εξαρτώνται από την ικανότητα του κόμματος να χρησιμοποιήσει την αρχική επιτυχία για να ενδυναμώσει την οργάνωσή του, να βελτιώσει τα οικονομικά του και να διευρύνει το κοινό του. Οι αρχικές επιτυχίες βγάζουν τα μικρά κόμματα από την αφάνεια και τα μετατρέπουν από κομπάρσους σε σημαντικούς πολιτικούς δρώντες» [vi].

.

 

.

Οι διαπιστώσεις που προηγήθηκαν ισχύουν για την κρίσιμη στιγμή της εμφάνισης ενός πολιτικού φορέα στην πολιτική σκηνή και τη μετατροπή του σε σημαντική παράμετρο του πολιτικού συστήματος. Για τη διατήρησή του στο πολιτικό προσκήνιο, άλλες παράμετροι παίζουν καθοριστικό ρόλο, θέτοντας το κρίσιμο ερώτημα: Η Χρυσή Αυγή έχει ισχυρές πιθανότητες να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο, ή το πιθανότερο είναι να εξαφανιστεί; Είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο ή έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά;

.

 

.

Κατά πάσα πιθανότητα η Χρυσή Αυγή ήλθε για να μείνει

.

Από όσα έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, είναι σαφές ότι η Χρυσή Αυγή έχει ένα εθνικό ακροατήριο. Ένα ακροατήριο που διαθέτει ένα απόθεμα ακροδεξιών ιδεών δημιουργώντας την κοινωνική ζήτηση για αυτές τις ιδέες, ένα ακροατήριο που είναι σταθερά τοποθετημένο στο «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο, ένα ακροατήριο που θεωρεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από τις επεμβάσεις των ξένων «εχθρών» και των ντόπιων «κουίσλιγκς» και που εγκρίνει τις πράξεις πολιτικής βίας.

.

Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το απόθεμα ακροδεξιών ιδεών θα συνεχίσει να υπάρχει για πολλά χρόνια, το εύφορο έδαφος για τις ακραίες θέσεις της Χρυσής Αυγής θα γίνει άγονο (όχι ολοκληρωτικά) μόνον εάν ο λαϊκισμός του «αντιμνημονίου» υποχωρήσει στην Ελλάδα και κυρίως εάν στιγματιστεί κοινωνικά και αποδυναμωθεί ιδεολογικά η χρήση πολιτικής βίας και αντιδημοκρατικών μεθόδων.

.

 

.

Δεδομένων των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών στην Ελλάδα της κρίσης, καμία από τις δύο κρίσιμες προϋποθέσεις δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί. Το «αντιμνημόνιο» ηγεμονεύει σχεδόν ολοκληρωτικά στην Ελλάδα της κρίσης. Οι κάθε είδους θεωρίες συνομωσίας έχουν την τιμητική τους. Παράλληλα, οι αντιδημοκρατικές νοοτροπίες και συμπεριφορές είναι στην ημερήσια διάταξη. Πολύ περισσότερο που η χρήση μεθόδων πολιτικής βίας έχει ενθαρρυνθεί επανειλημμένα από δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς που σήμερα κατέχουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 και μέχρι τα τέλη Αυγούστου έχουν καταγραφεί πάνω από 500 περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, με ανθρώπινα θύματα [vii]. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις της Χρυσής Αυγής στην Κόρινθο, σε αγαστή συνεργασία με κατοίκους και το δήμαρχο της πόλης, εναντίον της εγκατάστασης μεταναστών στο στρατόπεδο της πόλης δείχνουν τις βαθύτατες πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές που σταδιακά αποκτά αυτό το κόμμα στην ελληνική κοινωνία.

.

 

.

Επιπρόσθετα, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εκλογική διατήρηση ενός κόμματος είναι η εσωτερική πολιτική προσφορά, δηλαδή το ίδιο το ακροδεξιό πολιτικό κόμμα [viii] και οι οργανωτικές πολιτικές δομές του. Όπως επισημαίνει ο Mudde «αναμφίβολα, ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει το εάν ένα κόμμα θα αποτύχει ή θα πετύχει σε επαναλαμβανόμενες εκλογές είναι η κομματική οργάνωση και η τοπική επιρροή. Από την άποψη αυτή, η ηγεσία είναι κρίσιμη. Τα πιο πετυχημένα λαϊκιστικά ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα έχουν επιδέξιους εξωτερικούς και εσωτερικούς ηγέτες που συνεργάζονται ενωτικά για τον ίδιο σκοπό. Για πολύ καιρό αυτό υπήρξε η απόλυτη ισχύς του γαλλικού FN , όπου “το χάρισμα του Λε Πεν συνδυαζόταν με τη διοικητική ικανότητα του Megret ”. Παρόμοια κατάσταση υπάρχει εντός του Φλαμανδικού VB , όπου ο κομματικός πρόεδρος και πρακτικός ηγέτης Frank Vanhecke συμπληρώνει τον χαρισματικό ηγέτη Filip Dewinter , ενώ ο Gerolf Annemans εκτελεί και τα δύο καθήκοντα τόσο για τα μέλη όσο και για τις ψηφοφόρους» [ix].

.

Παρόμοια χαρακτηριστικά μπορεί να εντοπίσει κανείς στην οργανωτική δομή της Χρυσής Αυγής. Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη μελέτη και ανάλυση, ιδίως στα θέματα της κομματικής και οργανωτικής του συγκρότησης, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πολιτικό χώρο που μέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει, παρά μόνον αποσπασματικά, την πολιτική επιστήμη.

.

 

.

Κατά συνέπεια και κατά πάσα πιθανότητα (επειδή η Ιστορία ποτέ δεν εξελίσσεται γραμμικά και ο ρόλος του τυχαίου είναι καθοριστικός), η Χρυσή Αυγή ήλθε στην ελληνική πολιτική σκηνή για να μείνει για πολλά χρόνια [x]. Η ακροδεξιά οξειδοαναγωγή, το Big Bang της Χρυσής Αυγής, έχει ενεργοποιηθεί με το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλλη και το κόμμα αυτό έχει εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή με τη συμμετοχή στο κοινοβούλιο σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις . Η κρίσιμη πρωταρχική εκλογική επιτυχία έχει συντελεστεί [xi]. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο κόμμα που αυξάνει τα ποσοστά του, από 6,92% στις εκλογές του Ιουνίου σε 7,4% στη δημοσκόπηση. Όλα τα άλλα κόμματα εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά, κάτι που είναι φυσιολογικό λόγω των αναποφασίστων.

.

Το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο ελπίζουμε να είναι αντικείμενο ενός άλλου κειμένου.

.

 

.

Συμπερασματικά, η εξτρεμιστική ακροδεξιά πολιτική προσφορά και η αντίστοιχη κοινωνική ζήτηση έχουν βρει ισχυρότατους διαύλους επικοινωνίας, ή, κατά τη γνωστή ρήση, κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι.

.


.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

.

 

.

Berman Sheri, “The life of the party”, Comparative Politics 30(1), 1997, σελ . 101-22.

.

Γεωργιάδου Β., Καφέ Α., Νέζη Ρ., Πιερίδης Κ., “Από τον ΛΑΟΣ στη Χρυσή Αυγή – Αιτίες της ενίσχυσης της άκρας δεξιάς στις πρόσφατες εκλογές” , The Athens Review of Books, τεύχος 30, Ιούνιος 2012, σελ. 30-34.

.

Δημητράς Παναγιώτης, « Ελλάδα Ελλήνων Χρυσαυγιτών», The Books Journal, τεύχος 21, Ιούλιος 2012.

.

Δήτσα Μαριάννα, «Πήραμε χαμπάρι;», εφ. Αυγή, 20 Νοεμβρίου 2011, σε ειδικό αφιέρωμα των Ενθεμάτων της εφημερίδας με τίτλο «Τα λερωμένα, τα άπλυτα, τα παραξεπλυμένα: Το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση και το ξέπλυμα της ακροδεξιάς», στο http://enthemata.wordpress.com/2011/11/20/per-20-11 (ανάκτηση 10 Αυγούστου 2012).

.

Economist, «Europe’s far right: Culture matters more», 11 Αυγούστου 2012, http://www.economist.com/node/21560294?fsrc=scn/fb/wl/pe/culturematters ( ανάκτηση 12 Αυγούστου 2012).

.

Έλληνας Αντώνης Α., Τα Μέσα Ενημέρωσης και η Άκρα Δεξιά στη Δυτική Ευρώπη – Παίζοντας το χαρτί του Εθνικισμού, Εκδόσεις Επίκεντρο, 2012.

.

Ζούλας Στάμος, «Παράπλευρες απώλειες», Καθημερινή, 19 Αυγούστου 2012.

.

Θεοτοκάς Νίκος, « Ο ΛΑΟΣ στην εξουσία», εφ. Αυγή, 20 Νοεμβρίου 2011, σε ειδικό αφιέρωμα των Ενθεμάτων της εφημερίδας με τίτλο «Τα λερωμένα, τα άπλυτα, τα παραξεπλυμένα: Το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση και το ξέπλυμα της ακροδεξιάς», στο http://enthemata.wordpress.com/2011/11/20/per-20-11 (ανάκτηση 10 Αυγούστου 2012).

.

Κοττάκης Μανώλης, «Άβολες αλήθειες για τη Χρυσή Αυγή», εφημ. Δημοκρατία, 8 Αυγούστου 2012, http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=7924 (ανάκτηση 10 Αυγούστου 2012).

.

Lucardie Paul, “Prophets, purifiers and prolocutors: towards a theory on the emergence of new parties”, Party Politics 6(2 ), 2000 , σελ . 175-85.

.

Μαραντζίδης Νίκος, «Η ανατομία του 6,97%», ΤΟ ΒΗΜΑ, 27 Μαΐου 2012.

.

Μαραντζίδης Νίκος, «Οι αγανακτισμένοι εισήλθαν στη Βουλή!», Καθημερινή, 20 Μαΐου 2012.

.

Morrison R. T., Boyd R. N., Organic Chemistry, 6th edition, Prentice Hall, 2007.

.

Mudde Cas , «Ό,τι φοβόμαστε στην πολιτική δεν ισούται πάντα με φασισμό», συνέντευξή του στην Ελίνα Τζανουδάκη στο περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος 16, Ιανουάριος 2012 .

.

Mudde Cas , Λαϊκιστικά Ριζοσπαστικά Δεξιά Κόμματα στην Ευρώπη, Εκδόσεις Επίκεντρο, 2011.

.

Παπασαραντόπουλος Πέτρος, «Βαλκανική ακροδεξιά: Ένα τοπίο στην ομίχλη – Η περίπτωση της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας», αδημοσίευτη διπλωματική εργασία στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών « Σπουδές στη Γλώσσα και τον Πολιτισμό των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, 2012.

.

Παπασαραντόπουλος Πέτρος, «Δε χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε – Η ιδεολογική και πολιτική λειτουργία του κινήματος των “αγανακτισμένων”», Μεταρρύθμιση 18 Ιουνίου 2011, http://www.metarithmisi.gr/archivesMeta/ journal/readArchives.asp?catID=4&subCatID=0&page=1&textID=1575 (ανάκτηση 10 Αυγούστου 2012).

.

Παπασαραντόπουλος Πέτρος, «Οι ρίζες της κουλτούρας της βίας στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», στο The Books’ Journal, τεύχος 12, Οκτώβριος 2011, σελ. 92-97.

.

Παπασαραντόπουλος Πέτρος, «Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου», Μεταρρύθμιση 11 Μαΐου 2012, http://www.metarithmisi.gr/el/readArchives.asp? catID=2&subCatID=8&textID=8223 (ανάκτηση 10 Αυγούστου 2012).

.

Ράβανος Άρης, «Αιφνιδιάζει το ρατσιστικό αμόκ», ΤΟ ΒΗΜΑ, 19 Αυγούστου 2012.

.

Σιακαντάρης Γιώργος, « Η δημοκρατία δεν είναι ολοκληρωτισμός» ,ΤΑ ΝΕΑ, 26 Ιουλίου 2012.

.

Σιακαντάρης Γιώργος, Οι μεγάλες απουσίες: Η ελληνική δημοκρατία σε άμυνα, Εκδόσεις Πόλις, 2011.

.

Veugelers John W., Chiarini Roberto, “The far right in France and Italy: nativist politics and anti-fascism”, στο Martin Schain, Aristide Zolberg, & Patrick Hossay (eds.), Shadows over Europe: The Development and Impact of the Extreme Right in Western Europe. New York : Palgrave , 2002, σελ. 83-103.

.

Χασαπόπουλος Νίκος, «Η φαιά ‘άνοιξη’ των ακροδεξιών», ΤΟ ΒΗΜΑ, 26 Αυγούστου 2012.

.

 

.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

.

http://en.wiktionary.org/wiki/mediagenic Mediagenic: Thought of by the news media as an attractive subject( ανάκτηση 10 Αυγούστου 201 2 ).

.

http :// www . athina 984. gr / node /184020 (ανάκτηση 10 Αυγούστου 2012), συνέντευξη Θανάσης Διαμαντόπουλος στον Αθήνα 9.84 (06/04/2012) .

.

http :// www . merriam – webster . com / dictionary / mediagenic (ανάκτηση 4 Δεκεμβρίου 2011).

.

http :// www . yourdictionary . com / mediagenic (ανάκτηση 10 Αυγούστου 2012).

.

http://www.youtube.com/results?search_query=%CE%9A%CE%B1%CF%83%CE% B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82 ( ανάκτηση 10 Αυγούστου 2012).

.

 

.

.


.

.

 

.

 

.

[i] Πέτρος Παπασαραντόπουλος, «Βαλκανική ακροδεξιά: Ένα τοπίο στην ομίχλη – Η περίπτωση της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας», αδημοσίευτη διπλωματική εργασία στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών « Σπουδές στη Γλώσσα και τον Πολιτισμό των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, 2012.

.

 

.

[ii]Δες σχετικά R. T. Morrison, R. N. Boyd, Organic Chemistry, 6th edition, Prentice Hall, 2007.

.

 

.

[iii]Δες σχετικά http://en.wiktionary.org/wiki/mediagenic Mediagenic: Thought of by the news media as an attractive subject( ανάκτηση 10 Αυγούστου 201 2 ).

.

 

.

[iv]Παρόμοιες διατυπώσεις έχουν και άλλα λεξικά : attractive or well-suited to the communications mediaστο http://www.merriam-webster.com/dictionary/mediagenic ( ανάκτηση 4 Δεκεμβρίου 2011), attractive and appealing to viewers and readers of the news mediaστο http://www. yourdictionary.com/mediagenic ( ανάκτηση 10 Αυγούστου 201 2 ).

.

 

.

[v] Δες σχετικά http :// www . youtube . com / results ? search _ query =% CE %9 A % CE % B 1% CF %83% CE % B 9% CE % B 4% CE % B 9% CE % AC % CF %81% CE % B 7% CF %82 (ανάκτηση 10 Αυγούστου 2012).

.

 

.

[vi] Δες Αντώνης Α. Έλληνας, Τα Μέσα Ενημέρωσης και η Άκρα Δεξιά στη Δυτική Ευρώπη – Παίζοντας το χαρτί του Εθνικισμού, Εκδόσεις Επίκεντρο, 2012, σελ. 35-36.

.

 

.

[vii] Δες Άρης Ράβανος, «Αιφνιδιάζει το ρατσιστικό αμόκ», ΤΟ ΒΗΜΑ, 19 Αυγούστου 2012. Επίσης, Νίκος Χασαπόπουλος, «Η φαιά ‘άνοιξη’ των ακροδεξιών», ΤΟ ΒΗΜΑ, 26 Αυγούστου 2012.

.

 

.

[viii] Για την κομματική συγκρότηση της Χρυσής Αυγής και την κινηματική λογική των παρεμβάσεών της, είναι αξιοπρόσεκτες οι διαπιστώσεις του Μανώλη Κοττάκη, αρθρογράφου από το συντηρητικό χώρο, σε κείμενό του με τίτλο «Άβολες αλήθειες για τη Χρυσή Αυγή», εφημ. Δημοκρατία, 8 Αυγούστου 2012, http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=7924 (ανάκτηση 10 Αυγούστου 2012).

.

 

.

[ix]Mudde , όπ. παρ. σελ. 368-369.

.

 

.

[x] Πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν αναλυτές με αντίθετη άποψη. Δες Στάμος Ζούλας, «Παράπλευρες απώλειες», Καθημερινή, 19 Αυγούστου 2012: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή εισήλθαν στη Βουλή με δάνειους ψηφοφόρους, αδυνατούν εμφανέστατα να αρθρώσουν κάποια κυβερνητική πρόταση και το πιθανότερο είναι να αποδειχθούν κόμματα “μιας εκλογικής χρήσεως”».

.

 

.

[xi] Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής, 14 Ιουλίου 2012.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top