ΑΡΘΡΑ

Τράτζικ

550_334_163648

Ο «σοφός λαός», τον οποίο σημειωτέον επικαλείται και ο Μπερλουσκόνι, μίλησε. Τι είπε δεν έχω καταλάβει και νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουμε τον Εριχ Φρομ για να ερμηνεύσουμε την ετυμηγορία του. Τα περί ψήφου τιμωρίας μου είναι δύσκολο να τα δεχθώ. Θα ήταν αποτελεσματικότερο, θα είχε χιούμορ και θα ήταν ευφυέστερο να ψηφίσουν τη Τζούλια και το Δημοσθένη Βεργή. Αλλά να είσαι κάτοικος Καλαβρύτων και Διστόμου και να δινεις 7% στη Χρυσή Αυγή, ε εκεί η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Ο «σοφός λαός», τον οποίο σημειωτέον επικαλείται και ο Μπερλουσκόνι, μίλησε. Τι είπε δεν έχω καταλάβει και νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουμε τον Εριχ Φρομ για να ερμηνεύσουμε την ετυμηγορία του. Τα περί ψήφου τιμωρίας μου είναι δύσκολο να τα δεχθώ. Θα ήταν αποτελεσματικότερο, θα είχε χιούμορ και θα ήταν ευφυέστερο να ψηφίσουν τη Τζούλια και το Δημοσθένη Βεργή. Αλλά να είσαι κάτοικος Καλαβρύτων και Διστόμου και να δινεις 7% στη Χρυσή Αυγή, ε εκεί η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το επόμενο βήμα είναι το κοινοβουλευτικό πλέον κόμμα της Χρυσής Αυγής να συγκροτήσει επιτροπη για την διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων!

.

Η πώς να εξηγήσει κανείς με τη «λογική της τιμωρίας» την ψήφο «αγανακτισμένων» νεοδημοκρατών στον Πάνο Καμμένο, πρωτοπαλίκαρο της λαϊκίζουσας δεξιάς και του αστικού κράτους που αίφνης ανακάλυψε τους διεθνείς τοκογλύφους. Αν θες να τιμωρήσεις το Σαμαρά είναι πολύ εύκολο, ψηφίζεις Μπακογιάννη. Η ψήφος στον Καμμένο δεν είναι ψήφος αντιμνημονιακή, ούτε ψήφος τιμωρίας αλλά ψήφος ευκαιρίας- σωτηρίας για τους δεξιούς που έβλεπαν το βατερλώ μετά την αναγκαστική κωλοτούμπα Σαμαρά, όταν πιέσθηκε από τις Βρυξέλλες.

.

Για να ερμηνεύσουμε τώρα την «αριστερή, προοδευτική, αντιμνημονιακή» ψήφο στον Τσίπρα. Ο λαϊκισμός και ο κρατισμός υποτίθεται ότι έφεραν τη χώρα στο σπαρτιάτικο Αποθετήρα και τώρα ο «σοφός» λαός έρχεται να επιβραβεύσει τον συνδικαλιστικό κρατισμό του Τσίπρα. Είναι όμως εξηγήσιμο. Ποιοι είναι αυτοί οι νέο-αφιχθέντες στον Συριζα που εκτόξευσαν τα ποσοστά του; Νέοι ηλικιακά που ενδεχομένως σαγηνεύτηκαν από «την επαναστατική αντιμνημονιακή» ρητορική του Τσίπρα, αλλά προφανώς δεν έχουν διαβάσει τη παράγραφο στο πρόγραμμα του Συριζα που αναφέρεται στην επανακρατικοποίηση αδηφάγων οργανισμών του δημοσίου.

.

Αυτή όμως την παράγραφο την έχουν προφανώς αποστηθίσει κρατικοδίατοι πασόκοι που ξεβολεύτηκαν. Αυτοί συγκροτούν τη δεύτερη δεξαμενή νέο-ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τιμώρησαν τη μήτρα τους, το ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν βγαίνει το Μνημόνιο αλλά επειδή το Μνημόνιο τους ξεβόλεψε.  Όπως και στην περίπτωση Καμμένου, η κρίσιμη μάζα των -προερχόμενων από το βαθύ ΠΑΣΟΚ- ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως επικρότησαν την αντιμνημονιακή ρητορεία του Τσίπρα, ούτε βέβαια ανακάλυψαν το νέο Αντρέα. Ουδόλως αλλά όχι ου-δόλος. Απλώς έπραξαν σύμφωνα με την εκπαίδευση που είχαν λάβει για χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, την εκπαίδευση του «κομματικο -δίαιτου».

.

Για να εξηγήσεις το μήνυμα της κάλπης, πρέπει πρώτα να αναλύσεις τα κίνητρα του αποστολέα. Τα κόμματα εξουσίας έσκαψαν τα ίδια τον λάκκο τους. Οι εκπαιδευμένοι στη συναλλαγή και στο βόλεμα  ψηφοφόροι τους έγιναν εύκολα γενίτσαροι και τώρα κάποιοι μιλάνε για το σοφό λαό που έστειλε μήνυμα «αντίστασης». Στο ξεβόλεμα! Oπως έλεγε ο Εριχ Φρομ, ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που ή ίδια η ύπαρξη του αποτελεί πρόβλημα προς επίλυσιν.

.

ΥΓ: Ο Σαμαράς λέει τώρα ότι θα κάνει οτιδήποτε για τη συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας. Καλά αυτός δεν είναι που είχε στυλώσει τα πόδια του σαν τον γάιδαρο του Κίτσου και ζητούσε εκλογές; Τράτζικ Αντώνη μ, τράτζικ!

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top