ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Τρόικα go home

Εντάξει, αυτό δεν το συζητάμε. Με το που θα αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα θα πάει αμέσως στο σπίτι της. Η απόφαση θα είναι ομόφωνη. Είναι το μόνο στο οποίο συμφωνούν απολύτως πλειοψηφία και μειοψηφία. Τσίπρας και Λαφαζάνης θα πουν μαζί το “τρόικα go home” και τέλος.

Αλλά μάλλον θα τους προλάβουν άλλοι. Κατά τα φαινόμενα, την τρόικα θα διώξουν ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος. Πλάκα, είπατε; Όχι, αυτό λένε οι ίδιοι. Ο Σαμαράς δεν είπε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι «βγαίνουμε από το Μνημόνιο» και «θα βγούμε στις αγορές;». Ο Βενιζέλος δεν είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διώξει την τρόικα, γιατί «δεν θα τη βρει εδώ»;

Πόση σχέση με την πραγματικότητα έχουν όλα αυτά; Πολύ μικρή, έως καθόλου. Για παραπλάνηση πρόκειται. Και θα δούμε εν συνεχεία γιατί.

Βέβαια, πριν διώξουμε τη μισητή τρόικα, θα τη «δικάσουμε». Όχι ακριβώς εμείς, το Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά θα συμμετάσχουμε κι εμείς. Πώς έχει η είδηση; Μια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου συνέταξε μια έκθεση για τον ρόλο και το έργο της τρόικας στις χώρες που αυτή έδρασε. Και διαπίστωσε ότι η τρόικα έπεσε έξω, ότι επέβαλε λάθος μέτρα κτλ. Ο επικεφαλής αυτής της επιτροπής έρχεται την άλλη βδομάδα στην Αθήνα και χαράς ευαγγέλια για όσους ετοιμάζονται να «πετάξουν έξω» τον Τόμσεν και την παρέα του.

Η είδηση γι’ αυτήν την επίσκεψη εδώ. Ο ευρωβουλευτής αυτός λέει όσα λέει για την τρόικα, αλλά το ζουμί κρύβεται στην προτελευταία παράγραφο του κειμένου που μεταδόθηκε. Ο ευρωβουλευτής, απαντώντας στην κατηγορία ότι η τρόικα δεν είχε κανένα νόημα, λέει ότι «δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή, διότι διαφορετικά χώρες όπως η Ελλάδα θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία»!

Τώρα, λοιπόν, που γλιτώσαμε τη χρεοκοπία (ή μήπως δεν την έχουμε γλιτώσει οριστικά;), όλοι μαζί επιδίδονται σε αγώνα δρόμου να διώξουν την τρόικα. Ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος με το πρωτογενές πλεόνασμα και με την «έξοδο στις αγορές», το νέο, κατά τα φαινόμενα, «μεγάλο εθνικό στόχο». Τι κι αν οι αγορές θα μας δανείζουν με επιτόκιο 6%-7%, ενώ για τα δάνεια της τρόικας είναι περίπου στο μισό; Ο δε Τσίπρας θα διώξει την τρόικα -αν τη βρεί εδώ!- αξιοποιώντας το πρωτογενές πλεόνασμα των Σαμαρά-Βενιζέλου, που σήμερα αμφισβητεί!

Θα μου πείτε τώρα, εσύ στενοχωριέσαι που, επιτέλους, όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει αποφασίσει ομόφωνα να διώξει τους πιο μισητούς ξένους, που μας κάνουν τη ζωή κόλαση; Δεν θα είναι αυτό μια μεγάλη εθνική νίκη; Εσύ θες να έχουμε συνεχώς «γκαουλάιτερ» πάνω από το κεφάλι μας;

Μπορεί τη μέρα που Σαμαράς, Βενιζέλος, Τσίπρας και λοιποί θα κουνάνε το μαντήλι στον Τόμσεν να πανηγυρίζω κι εγώ. Αρκεί να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε το 1983 (κι ας το έχουν υπόψη τους οι του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που γίνονται σιγά-σιγά ένα είδος παλιού ΠΑΣΟΚ) με τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις. Οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ βγήκαν τότε στους δρόμους με το σύνθημα «οι βάσεις φεύγουν, ο αγώνας δικαιώνεται», αλλά οι βάσεις έμειναν.

Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι η παραπλάνηση και το παραμύθιασμα. Τα εύκολα λόγια. Ότι άμα διώξουμε την τρόικα, όλα θα γίνουν ρόδινα, που σήμερα δεν είναι. Ότι άμα βγούμε στις αγορές, θα έχουμε άφθονο χρήμα, που σήμερα δεν έχουμε.

Αντί να πουν -και οι μεν και οι δε- όλη την αλήθεια, αντί να στρωθούν στη δουλειά και να φτιάξουν ένα σχέδιο για το τι θα γίνει μετά την τρόικα, αν τη διώξουν, ξεκινάνε με ηρωικές εξαγγελίες εν όψει ευρωεκλογών.

Μακάρι η ιστορία να επαναληφθεί ως ανώδυνη φάρσα. Και όχι ως τραγωδία.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top