ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Τσερνομπιλ, το σκληρό πρόσωπο της ΕΣΣΔ

27 χρόνια πριν, αντιδραστήρας νο.4, ξημερώματα, μια έκρηξη σκορπά θανατηφόρα ραδιενέργεια. Εκείνο το βράδυ μόνο όσοι ζούσαν τον όλεθρο και η σοβιετική ηγεσία γνώριζαν το τραγικό συμβάν. Ευτυχώς οι μετρητές ραδιενέργειας στο αντίπαλο δέος, τον δυτικό κόσμο χτυπούσαν κόκκινο, δείχνοντας με ακρίβεια τι είχε συμβεί και που, διαλύοντας έτσι το καταστροφικό πέπλο μυστικότητας, που χρησιμοποίησε το ολοκληρωτικό καθεστώς για να αποκρύψει τις βαρύτατες ευθύνες του και το σκληρό του πρόσωπο.

27 χρόνια πριν, αντιδραστήρας νο.4, ξημερώματα, μια έκρηξη σκορπά θανατηφόρα ραδιενέργεια. Εκείνο το βράδυ μόνο όσοι ζούσαν τον όλεθρο και η σοβιετική ηγεσία γνώριζαν το τραγικό συμβάν. Ευτυχώς οι μετρητές ραδιενέργειας στο αντίπαλο δέος, τον δυτικό κόσμο χτυπούσαν κόκκινο, δείχνοντας με ακρίβεια τι είχε συμβεί και που, διαλύοντας έτσι το καταστροφικό πέπλο μυστικότητας, που χρησιμοποίησε το ολοκληρωτικό καθεστώς για να αποκρύψει τις βαρύτατες ευθύνες του και το σκληρό του πρόσωπο. Λίγο αργότερα επίσημα, η ΕΣΣΔ αναγνωρίζει το πυρηνικό ατύχημα. Αδιανόητα λάθη κατά την διάρκεια δοκιμών στον αντιδραστήρα και αδιανόητοι χειρισμοί, σχηματίζουν ένα σκηνικό καταστροφής και πανικού.

Χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο ή από την άμεση επαφή από την ακτινοβολία έρχονται στην επιφάνεια, τα ράφια με κονσέρβες αδειάζουν υπό τον φόβο τροφών που έχουν προσβληθεί από την ραδιενέργεια, ανακοινώσεις για πιθανές τερατογεννέσεις κατακλύζουν τον τύπο και γίνονται φόβητρο των γονέων με συνέπεια εκατοντάδες εκτρώσεις.

Πριν το Τσερνομπίλ έχουν καταγραφεί 25 μικρής ή μεσαίας σημαντικότητας ατυχήματα, με πρώτο εκείνο που συνέβη στον Καναδά το 1952, τελευταία δραματική σελίδα στην ιστορία των πυρηνικών ατυχημάτων έμελλε να γραφτεί στην μακρινή Φουκοσίμα της Ιαπωνίας το 2011, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι η τελευταία για την ανθρωπότητα αν δεν έρθει το τέλος χρήσης πυρηνικής ενέργειας και η αντικατάσταση της από άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας, φιλικές στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η Σοβιετική Ένωση έδειξε το ολοκληρωτικό της πρόσωπο με την προσπάθεια της να αποκρύψει την παγκοσμίου μεγέθους αυτή τραγωδία, την χαμηλή αξία που είχε η ανθρώπινη ζωή και τα δικαιώματα στο εσωτερικό της. Έγινε πλέον σαφές το σκοτάδι που περιέβαλλε το καθεστώς, η έλλειψη ελευθερίας, ο πλήρης έλεγχος του τύπου και της πληροφορίας η καταστροφική δυνατότητα του να διαμορφώνει εκείνο την ¨πραγματικότητα¨.

27 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ στέλνει δύο επίκαιρα μηνύματα: ¨ Δεν υπάρχει ασφαλής μορφή χρήσης της πυρηνικής ενέργειας¨, ¨Δεν υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, σε κανένα ολοκληρωτικό καθεστώς πέρα και έξω από την δημοκρατία¨ Ο ολοκληρωτισμός κάθε απόχρωσης ήταν, είναι και θα είναι ολέθριος για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, το μέλλον…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top