ΑΡΘΡΑ

Τυφλή βία…

Είναι αδύνατο να περιγράψεις σε λίγες γραμμές το τεράστιο πρόβλημα του θρησκευτικού φανατισμού, πολύ περισσότερο τα αίτια, τα κίνητρα και τις αφορμές που ωθούν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές σε εγκληματικές ενέργειες.
Η «νέα» τρομοκρατία χτύπησε για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα, ανυποψίαστους πολίτες, στο Λονδίνο. Το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και δεν αντιμετωπίζεται μόνο κατασταλτικά. Ανέκαθεν στη Μέση Ανατολή παίζονταν μεγάλα οικονομικά συμφέρονται και η τελευταία αιφνιδιαστική διπλωματική απομόνωση του Κατάρ, ενός μικρού αλλά πλούσιου κρατιδίου της αραβικής χερσονήσου, το οποίο κατηγορείται ότι αποτελεί άσυλο τρομοκρατών, δείχνει ότι το παιχνίδι “χοντραίνει” επικίνδυνα.
Ως δυτικές κοινωνίες, αν θέλουμε να είμαστε ανοικτές, πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η σύγκρουση των θρησκευτικών δογμάτων και πολιτισμών, πρέπει να αποτραπεί. Όμως για να γίνει αυτό, χρειάζεται να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να αναζητήσουμε λύσεις στις πολιτικές που εφαρμόζονται, με συνέπεια να οδηγούμαστε στα φαινόμενα αυτά. Πάντως σε κάθε περίπτωση, αυτές οι ενέργειες, που σκοπό έχουν να εκθρέψουν τη τυφλή βία και να ενσπείρουν τον φόβο στις δυτικές κοινωνίες, είναι καταδικαστέες…
Οι ανατριχιαστικές πράξεις βίας από όπου και αν προέρχονται, είναι σίγουρο ότι δεν συμβάλουν στη λύση των προβλημάτων, απεναντίας μάλιστα βαθαίνουν τις πολεμικές συγκρούσεις, δημιουργούν βαρβαρότητα μεταξύ των λαών, μοχλεύουν ρατσιστικά φαινόμενα, ευνοούν τον θρησκευτικό φανατισμό και διαμορφώνουν απάνθρωπες συμπεριφορές. Η Διεθνής κοινότητα, και η Ευρώπη ειδικότερα, πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο μεσανατολικό και την αραβική χερσόνησο, και να γίνει περισσότερο φιλική και λιγότερο παρεμβατική, με σκοπό την κοινωνική και θρησκευτική ειρήνη στη περιοχή.
Οι δηλώσεις και μόνο, περί εξόντωσης του φαινομένου, η συνέχιση της ίδιας πολιτικής συμπεριφοράς και η κατασταλτική και μόνο αντιμετώπισή του, δεν θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Μήνα με το μήνα, βδομάδα με βδομάδα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις με θύματα φιλήσυχους πολίτες, θα κυριαρχούν στα ειδησεογραφικά δελτία και η σκιά του φόβου θα απλωθεί σε όλο τον πλανήτη.
Οι ακραίες αντιδράσεις, διώξεις και εξορκισμοί κατά των θρησκευτικών πεποιθήσεων, κάθε μορφής, «οπλίζουν το χέρι» του ισλαμικού εξτρεμισμού και με το τρόπο αυτό δημιουργείται η υποδομή για την επέκτασή του. Πρέπει οι δυτικές κοινωνίες να προσέξουν ιδιαίτερα τις πολιτικές τους, ξεχωρίζοντας το Ισλάμ από τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Η μη αποδοχή της διαφορετικότητας παράγει βία, όπως αναφέρει ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλα. Η αποδοχή αυτή είναι απαραίτητη, διαφορετικά θα επικρατήσει η ισλαμοφοβία και οι τυφλές διώξεις, πράγμα θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη βία, με συνέπεια τον θάνατο αθώων ανθρώπων.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top