ΑΡΘΡΑ

Τυχερός στην ατυχία του…

Ο λόγος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο οποίος είχε την ατυχία να παραλάβει το ΠΑΣΟΚ στα χειρότερά του, αλλά όχι με τα… χειρότερά του. Το περίφημο κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ δε μένει πια στην Ιπποκράτους. Οι πληροφορίες και το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνουν πως έχει κατηφορίσει Κουμουνδούρου μεριά. Δεν είναι και μακριά. Ένα τσιγάρο δρόμος…

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, αλλά κι ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς βαρίδια. Οι κορυφαίοι, μετρούνται πλέον στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και οι μισοί δεν είναι καν βουλευτές. Μαζί με τους πάλαι ποτέ «βαρόνους» του κόμματος, έφυγαν και οι «πελάτες». Κανείς δεν πάει πια στην Ιπποκράτους προσδοκώντας σε κάποιο ρουσφέτι.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν πλέον μείνει όσοι θέλουν. Άλλοι για τα όσα προσέφερε στο παρελθόν. Άλλοι για τη στάση ευθύνης που κράτησε το κίνημα στην υπόθεση της χρεοκοπίας. Και άλλοι γιατί πιστεύουν ότι η λύση θα προέλθει ξανά από τις τάξεις τού μέχρι πρότινος κραταιού κόμματος. Και άλλοι, βέβαια, γιατί πολύ απλά δεν έχουν πειστεί από τους αντιπάλους του. Αυτούς ξέρουν, αυτούς εμπιστεύονται.

Με αυτά τα δεδομένα, τώρα είναι στο χέρι του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποδείξει ότι ξέρει τι να το κάνει το «κομματάκι» που του άφησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Πού να το πάει. Ποια θέλει να είναι η προσφορά του νέου ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και τη χώρα. Αλλά δεν έχει πολύ χρόνο για να μας το δείξει.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί ταχύτατα. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός. Μέσα στους τρεις μήνες της προεδρίας του, έμελλε να γίνουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Μπήκε σε αυτές με το ένστικτο του πολιτικού που διαθέτει. Με το ένστικτο της επιβίωσης που διαθέτουμε όλοι μας.

Για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, η πραγματική μάχη επιβίωσης αρχίζει στις 18 Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να πάει σε συνέδριο. Και να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις δυνάμεις του κέντρου και της αριστεράς, με στόχο να συγκροτηθεί ξανά σε σώμα η δημοκρατική παράταξη. Για να μπορέσει σε εύλογο χρόνο να γίνει ξανά κυβερνητική δύναμη.

Δύναμη ισορροπίας σε ένα πολιτικό σύστημα που παραπαίει. Δύναμη που θα μπορέσει να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία. Όλα τα άλλα ανήκουν είτε στη σφαίρα της παραπολιτικής, είτε της ιστορίας. Στη σφαίρα της πολιτικής, που μας ενδιαφέρει, ανήκουν οι πράξεις που παράγουν αποτελέσματα.

Από αυτές τις πράξεις και τα αποτελέσματά τους προκύπτουν όλα τα άλλα…

Ο Γιάννης Αντύπας είναι δημοσιογράφος

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top